Читав за вакво истражување затоа пишав не зборувам на памет. Инаку децата не знам колкави ти се. Ама мојата е мала. И не ни зборував за нејзините алишта бидејќи не и ги перам со нашиот прашак. Уште и ги перам посебно со детски прашок. А темата не е за детски детергенти.
Моите се големи, ама никогаш не сум ги перела посебно нивните алишта, се заедно перам уште од нивното раѓање. Нема зошто да двојам, ниту со посебен прашок да ги перам. Секако омекнувачи не користам, а прашокот е тој, дали е пакуван во амбалажа со ознака детски или не, истиот е. Детските прашоци за перење се само маркетиншки трик, исто како „здравата“ храна од Виталиа и сличните полна шеќери. Би сакала да го наведеш тој извор, оти јас не сум сретнала такво нешто, а како медицинско лице свесна сум дека многу повисока температура од 30 степени треба за да се уништат бактериите, без разлика каква машина за перење имаш.
Зависи од алиштата. Секако дека свила и волна не перам на 60, ама не ни имам такви материјали. И црни перам, секако, ништо не им е.
Јас црните еден период ги перев на 40, ама забележав дека многу побрзо белеат/обелуваат, осбено црни фармерки и сменив на 30.
Мислам дека е и до прашакот и до степените. Земав Нила пред неколку дена,ми ги избледи малку црните и како да стои прашакот на нив не се плакне доволно. За степените,може почисто е 60,ама и онака квалитетот на гардеробата е ужасна и мислам ќе се распаднат на 60…. Пижами на 90 пикнав ми се собраа до лакт
Имаше наведено ама не ми текнува до толку. Беше констатирано дека за разлика од порано сега машините имаат различни програми. Пример бебешките се со дупло плавење за повалкани има интензивна програма и т.н. и дека алишта шарени/темни што не се баш валкани може дури и на 30 да се перат. не морало како порано што переле бели на 90, шарени на 60. Дека не било точно дека само на 40/60 се уништуваат бактериите. Јас шарени и темни перам на 40 кај мојава машина и програмата за шарени и програмата за темни максимум е 40. Нема 60.
На повеќе од 40 немам испрано кошула, ниту фармерки. Според мене нема потреба за повеќе, пробај да ја препериш . Ама затоа долна облека каква сака нека е бојата, секогаш на 90 ги перам.