За бели запукав со Факс хелзиум,и убаво пере. За црни Первол ,бидејки си купив на акција во пакување имаше 3 Первола,за црни ,за осетливи и за шарени.Е сега дали јас нешто си замислувам ама ми се чини дека оној за шарени алишта има најубав и најдолготраен мирис.Овие другите некако многу ми се послаби.Имаше прашање погоре дали ја враќа избледената боја,тоа со сигурност ќе кажам не,само ја освежува за нијанса, ништо повеќе.
Јас досега ги перев белите и памучните алишта со Мерикс детски сапун, ама од последново пакување не сум задоволна. Ќе земам наредно Персил или Ариел (најверојатно Персил, Ариелот ми беше многу агресивен). А обоени алишта перам со течни детергенти на Фелче Азура. Откритие на месецот ми се нивните детергенти. Ем убаво мирисаат (нема потреба од омекнувач, јас и не користам откако перам со оцет и сода, многу ретко), ем алиштата се чисти и неизбледени. Барем засега, понатаму ќе видиме.
Woolite i NILATA ми се расипани јас користам Perwool од 3л па знаеш колку време ме траи по 1капаче ставам повеќе црни перам и пак ме истерува земи си первол
Persil течен детергент (зелен) за сите типови алишта го користам и ептен сум задоволна..и Lenor (aloe baby).
Јас за црни ставам Perwool и алиштата ми мирисаат како да се перени само со вода а ставам по 2 капачиња + омекнувач. Дури кога ќе ги извадам од машина мирисаат на застоено (а одма ги вадам). Ич не сум задоволна и не знам ни дали ќе чекам да го дотрошам, може директно да одам кога ќе земам плата да купам некој друг.
За црни алишта само овој , ма каков Первол или Нила ем многу поскапи ем воопшто не се убави од овој алиштата мирисаат како да имаат омекнувач . Цена за кило 124 денари од маркет Гиго-Трејд, во поголемите маркети е поскап Исто сум презадоволна и од овој, го купивме со дечко ми за неговите алишта, од Карфур кило 161 денар, има додадено омекнувач во него, исто е преубав
може да е до машината, а не до детергентот. може не ти ги плави убаво алиштата. пробај со обичен прашак за шарени алишта, стави малце од прашакот и од течниот детергент, па да видиш дали ќе има разлика. јас мислев дека ми е до течниот детергент, ама кај мене проблемот беше во машината, нешто со одводот, па ми се враќала водата назад и затоа алиштата не ми мирисаа убаво. откако го средивме тој проблем, мирисаат убаво.
Фала многу! Обавезно ќе проверам, не ми текна за тоа. Мада белите што ги ставам на 90 со обичен прашок добро мирисаат.
^на 90 се чисти машината и одводот, па може и затоа ти мирисаат убаво. исчисти ја убаво машината, пушти ја еднаш на 90 празна да пере (евентуално со сода бикарбона за да се исчисти убаво), па после пак пробај.
Да машината обавезно треба да се исчисти на 90 степени еднаш месечно да се пушта без алишта со сода бикарбона и да се исчисти филтерот и гумицата со сретство(Mр маскал или сода б.)
Викендот купив за црни алишта од ДМ,125 ден и перев еднаш задоволна сум сега засега.Има супер мирис,кој навистина трае(а на перволот ми се губи).Денес ќе го земам истиот течен и за бели алишта,само не приметив дали има и за шарени.
Има Ели и за шарени , јас не сум ги пробала теЧниве од ДМ моментално го користам овој и сум задоволна
Сметате ли дека течните детергенти се подобри од прашкастите ? Прашувам затоа што од пробав веќе 3 вида прашкасти од ниеден не сум задоволна биоактив, рубел, бонукс , дуел, јргован , едно време беше ок дуел сензитив, но како се помалку има од оние црвените зрцна во паковањето полошо е . Со ариел не би перела прејак ми е некако и ми ги избледува боите можеби само бели .
најдобар избор за шарени ти препорачувам течни има специјални за црни алишта perwoll ти е добар е сега зависи и до парите ако нее ти се даваат за поскапи имаш и од поефтини за црни алишта или шарени а за бели прашкаст прашок зависи каков користиш и од кој си задоволна позз
Вака 1.најпрвин исклучи ја машината од штекер исчисти ја гумицата со сода б. и мокро сунгерче и помини со влажна крпа 2.Исвади ја фиоката за прашок исчисти ја целосо со сода бикарбона и сунгерче и измиј ја под воден млазз избриши внатре каде што стоеше кутијата за прашок и омекнувач со сунгерче. 3.Извади го филтерот од мачината исчисти го со сода б. и внатре убаво исчисти па пребриши со в.крпа 4.Намести ги кутијата за прашок и филтерот 5.Вклучи ја машината на 90 степени и стави сода бикарбона во делот каде што се става прашок (главно перење) и остави ја нека си ја врши целата работа програмот до крај и толку имаш чиста машина-чисти алишта и мојава треба да ја исчистав веке 3 години не сум ја исчистила