Каков е животот во странство?

Discussion in 'Општи дискусии' started by mrazam.celulit, Jul 9, 2010.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

@Ursi ти ова озболно?Да напишеше дека не мешаат со срби во ред ама дека нашата земја е муслиманска никогаш немам слушнато,нити знаат за нашата земја повеќето :wasntme:
    А и тие што имаат слушнато за Македонија знаат која нација живее,мислам се подразбира :)

PaLaVa and cresa-jagoda like this.
  2. Ursi

Ursi Популарен член

Со срби воопшто не не мешаат, јас им објаснувам дека сме слични со србите.

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

Која земја е ова?

cresa-jagoda likes this.
  4. Ursi

Ursi Популарен член

Швајцарија близу Цирих.

WildMk likes this.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Лoгичнo, Швицaрскa е пoлнa Албaнци, мнoгу oд Мк се пa претпoстaвувaaт декa муслимaнскa земјa е.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Мене ме има американец прашано дали сум албанка... пошто во Македонија живееле албанци само .
    Грешки сме... луѓе правиме :D

7. Bridget

Bridget Форумски идол

Ќе се изрaдувaш кoгa ќе чуеш декa слушнaл некoј зa твoјaтa земјa aмa ќе ти пoмине веднaш кoгa ќе те прaшa зoштo свинскo јaдеш и дaли смееш нa кaфе дa излезеш сo кoлеги/пријaтели :D Имaм слушaнo мнoгу вaкви прикaзни oд нaши вo стрaнствo.

dayla, PaLaVa, Feminka22 and 3 others like this.
  8. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мажот ми на работа некогаш кажува дека е Албанар аус(од) Тирана. За да мислеле дека не знае германски и да не го гњавеле и потпрашувале што/како.
    Сето тоа придружено со дигање раце и рамења... во стил ни сам одавде.
    Ич не му е срам(facepalm):rofl:.

candy.cane, Dust, dayla and 9 others like this.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Нас прво не прашуваат од каде сте? Од Македонија. Шчиптар? Не, Македонци. Албаниш? Не, Македонци.
    И ние се навредуваме многу и тешко ни е. Како прв пат да слушаат дека во Македонија има Македонци...

Herrera, PaLaVa, Shmizla94 and 8 others like this.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Тоа е реалноста во светот, ние овде шо си прајме филмови, наш проблем е :)

lovestoneddd and gjoker4e like this.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Зoштo филмoви? Ти знaеш кoјa си, јaс знaм кoјa сум a луѓе вo светoт се сo мнoгу пoвршни и oскудни пoзнaвaњa зa битни рaбoти, не пa зa мaлa небитнa држaвa oддaлеченa кoјзнaе кoлку oд нив.

PaLaVa, Dust, LoneWolfGuy and 4 others like this.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Дури да ги научиме сите шо-како, ојдовме по вода :)

gjoker4e likes this.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Мене ми се има случено често да не мешаат со срби овде :wasntme:
    Од кај сте?Македонија
    Ааа Сербиш :D и стално објаснувам кои се срби а што македонци (facepalm)
    Во главно и не ми смета кога луѓето не знаат,или прашаат дали јадам свинско :D

Ava.84, gjoker4e and WildMk like this.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мене секогаш ме поврзуваат со Југославија :DОд кај си? Македонија , а тоа е бивша Југославија.Ние на вашето море имаме одено на одмор.Јас ќе кажам, ама тоа е Хрватска и е друга земја.За нас е исто|(

muchacha_a, WildMk, gjoker4e and 3 others like this.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Работата е што ние овде мора да знаеме се за цел свет, а по светот се ограничени само на нивната земја и тоа е тоа.

PaLaVa and Mari* like this.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

Ова е многу дискутабилно
    Грешиш....
    Овде знаат и за земји,народи,култури за кои ние не ни претпоставуваме дека постојат
    Сите соседи наши ги познаваат
    Пр,за Босна,Србија,Грција,Бугарија,Албанија итн. повеќето знаат
    Истории,војни, да се изненадиш колку се упатени

WildMk likes this.
  17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Спомнав дека сум била во Србија и јас бев прашана од личност како ми било, онака загрижено.

„Многу тензија, нели?“, јас целосно збунета зашто обично за Грција вакви прашања доаѓаат. Прашувам зошто, „Знаеш, ради деведесетите години.“ :rofl: ????

Во странство или никад чуле за Македонија или слушнале дека се мрзиме со друга земја, друго нема.

WildMk and Feminka22 like this.
  18. toogood

toogood Популарен член

Mene koga ke me prasat od kade sum nikako ne vikam EX Yugoslavija zosto od toa mi e stram. Stramota e kako neandertalci se ispotepavme pa sega da se brukam. Edno vreme vikav Macedonia is located North of Greece ama odkako pukna bruka so nivnata finansiska sostojba pa baraa donacii I sekoja vecer gi imase na vesti kako zivele bez struja I hrana I sega ajde pomagajte, stram mi e da kazuvam deka tamu e locirana.
    Sega koga me prasuvaat vikam Makedonija e zemjata na Alexadar the Great I odma site znaat kade e:smirk: , mislam I tie sto nemaat geografska poima :rofl: se pravat deka nesto razbiraat.:lol:

Inace ovde nikoj ne go boli koja veroispoved si, baska moze da bides priaven ako prasuvas takvi privatni prasanja.

Edno vreme Bosancite bea ozloglaseni zosto bosansko dete se uvalilo kaj drugarce od skolo ne povikan na privatna zabava I predizvikalo tepacka vo koja bosancevo zelo sekira od garaza I mu ja iseklo glavata na kanagancevo.

Inace site se pravat deka neznaat dovolno jazik koga ke se vpletkaat vo nesto sto ne treba, pa isto I Jas koga nema da napravam nesto kako treba se vadam "ne sum razbrala, jazicna I kulturoloska razlika". :lol:I toa pali.

Herrera and WildMk like this.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Ти си Балканка до срж!
    'нисам ја из одавде' :D

candy.cane, Srckata28 and toogood like this.
  20. Mamli

Mamli Истакнат член

Преголема и преопширна е темата за да се генерализира и да се дојде до едноставен одговор. Каков е животот во странство зависи каде живеете, какво образование имате, каква професија имате, каква работа работите, каков идеолошки поглед на животот имате и дали се пронаоѓате таму, каква личност сте и други подкатегории.

Постои разлика од татко и син, комшија со комшија, село со село, град со град, регион со регион, држава со држава и секаде можеш да најдеш доста културолошки разлики, но генерално постојат некои универзални колективни карактеристики со кој се одликува една нација, држава, град, село. Американците од Југот си имаат некои свои културолошки посебности од Јенките, Канаѓаните во британскиот дел се поразлични од францускиот, Италијаните на северот со тие на југот, Германците од Берлин со тие од Мајнц. Ваше е да одлучите каде припаѓате и најважно дали ќе се вклопите.

Највеќе на овој свет си ја сакам својата татковина Македонија и својот народ на кој припаѓам, но не живеам во илузии дека се на Запад е труло и дека сме најубави, најдобри, најморални или она српското ретардирано “Српкиње су најлепше жене у свету“. Не сме.

За озборување, предрасуди, стереотипи, гетоизирања секаде е исто. Големината на градовите чини луѓето да се повеќе отуѓени, но генерално секаде постојат со ист интензитет.

Погледнете ја целата модерна американска поп култура е изградена врз култот на озборување, подметнување, лицемерие, интриги, ниски страсти и луѓето го сакаат, купуваат и впиваат тоа.

Што во САД или Германија сите да не слушаат класика или одат на класичен балет или водат интелектуални разговори до изгрејсонцето? Во САД, Германија, Франција најпродавани музички правци се еквивалент на нашиов турбо фолк во поскапа спакувана верзија.

Toby Keith (легенда) со една песна го опишува целиот јужњачки начин на забава:D