Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каков е животот во странство?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mrazam.celulit, 9 јули 2010.

1. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Како ви се допаѓа животот во странство? Прашањето се однесува за тие што живеат во странство и нормално за тие што сакаат да ми одговорат.

2. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    514
    Мене искрено ме интересира како и преку што наоѓате работа кога ќе отидете во странство? Не сум многу запознаена со тоа.

3. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    9.287
    Една професија може да е различно платена, затоа тие податоци се земаат со резерва. Е сега 4000 евра за келнер ми е за неверување. А истиот тој да му кажеш ај види за работа таму кај тебе да види како ќе реагира, епа знаеш колку треба да работиш за таа плата, па нема тешко е.

3000 евра знам дека земаат вработени во фирма за иселување и електричари.

Мене надвор од форумот ми изгледа дека повеќето се жалат дека земаат малку. Демек сите на минималец, а уствари се дупло.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Прашањево:^).
    Пишуваш на гугл џоб/арбајт таму и таму и ти излегува некој портал, агрегатор на огласи за вработување. И тоа би било.

На eliesaab и Роберт 7 им се допаѓа ова.
  5. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Dobro vecer :)
    Decki me interesira Dali nekoj ima iskustvo ili Pak. Vekje zivee vo holandija, Kako ide so mk pasos da se zamine, jas sum so stranski pasos ama mm e so mk pasos, sakame da zamineme Kako se uslovite tamu, opshto sekoja informacija e dobredojdena blagodaram odnapred

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Каков е тој странски пасош? Еу или не-еу?

7. nefi

nefi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    EU, greek

8. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Каков е животот во странство?

-Рај

На daylight, buba4e89 и злоба им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    Може да заминете кај сакате, само некој од вас треба да има најдено таму работа. Нему како сопруг на еу граѓанин му следуваат истите права за вработување. Како е во пракса сега во корона време, никој не би знаел.

На nefi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.798
    Допаѓања:
    24.885
    Па не е баш така, како сопруг на ЕУ пасош првп треба да му се направи виза на основ брак, а побрзо би одело доколку има договор за работа. Не е тука тука лесно, бар не Австрија. Јас знам случаеви имаат одбиено сопруг за престој од причина што не ги исполнуваат условите ( стан на свое име (под кирија) и доволно средства за да се издржаваат и двајцата додека најде тој работа). Е сега, виза како на ЕУ сопруг доколку е од друга држава, не таа каде што веќе ќе живеат добивс на 5 години, а еве Австрија, доколку има Автриски пасош важи Австрискиот закон, а не Евопскиот, па добиваат на 1 година прва виза, после мора да има и курс завршено и работа доколку сака да продолжи.
    @nefi амбасада прашај си за точно инфо, тука ќе сретниш еден куп различни искуства и мислења.

На nefi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.326
    Допаѓања:
    182.145
    @nefi прочитај си ги официјалните страници на интернет, доволно се транспаренти и јасни
    https://ind.nl/en/eu-eea/Pages/Family-member-with-different-nationality.aspx
    Сепак, некој од вас мора да има таму најдено работа и логично стан, како и зошто поинаку би биле таму? Понекогаш се заборавам дека многу работи што ми се мене логични не биле општо логични,

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Вака од мое искуство мислам дека сите државни членки на еу работат по принцип во твојот случај мажот ти штом има еу пасош да замине во одредена држава, почне да работи, најде стан и ако ги задоволи овие две работи поднаса виза за фамилијата.
    Обично вака одат тие работи.
    Во твојот случај е вака и предност што маж ти има еу пасош.

На Luminary и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Таа има ЕУ пасош, не маж и.

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Сум се побркала. Тогаш таа нека бара работа таму, па нека си го повлече маж и.
    Познавам куп вакви жени што успеале.
    @nefi

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    875
    Женички може ли да ме упатите како би поднеле докуменѕи за рабоѕна виза за во Шведска,кои се условите и јас и мажуле сме со мк пасоши

16. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Животот во странство е како и во Македонија- кој колку е способен да успее, толку и ќе има.

На Ursi, S.W.A.G, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Toki voki

Toki voki Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво.Може не за овде постов но ќе поставам прашање.Сопругот замина за Австрија.Нема контакт со нас не дава развод.Добивме информации дека е можно за нас да зема пари детски додаток и пари за одвоен живот.Но нас не ни ги праќа. Ако има некој од Австрија да ми ги кажете овие правила.Ви благодарам поздрав

18. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    3.706
    Животот во странство и целиот систем е милион пати подобар од нашата сирота земја,тој што се вратил од странство назад за македонија очигледно е неработлив друго немам што да кажам.

На Justicija и teressa им се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.798
    Допаѓања:
    24.885
    Детето е родено каде? Има адреса во Австрија? Доколку не, нема право на детски додаток, до 18 години родителот има право на детски доколку се на иста адреса, второ доколку детето не е родено во Австрија, детскиот додаток не е автоматски, што значи мора да поднесе документи дека живее на адреса, има виза, е-карта. За одвоен живот можно е да зема пари, се пак зависи кај се води детето, не само финансиска помош туку и не плаќа превоз, пола стан, пола интернет, не плаќа медикаменти.. без детето да се води кај него, не ми се верува дека ги има средено овие работи, дознај, ако зема незаконски пари, ќе мора се да и врати на државава.

На Toki voki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Животот секаде е ист.Секаде има и богати луѓе и сиромашни,и директори и работници.Кој колку работи толку и ќе има.Е сега работата е што во странство на некој начин институциите функционираат беспрекорно,иако не баш,никаде ништо не е совршено.Но,барем не е како кај нас.На пр.медицината функционира добро,а не како кај нас неписмени лекари и доктори.Образовамието е вреднувани,а не како кај нас неписмени партиски наставници.
    Друго патната сигнализација е безбедна ,а не како кај нас да ти е страв на пешачки да поминеш.И за крај луѓето се љубезни,а не како кај нас прости.
    Јас толку имав да кажам,се надевам не згрешив,а и мислам дека не погрешив.

На prashinka, lovely girl M и teressa им се допаѓа ова.