Далинекој живее во Црна Гора или работи таму да каже како е за живот,работа..? Поготово приморските градови
Статистички платите се повисоки од нашите, да, но тамошното население не е нешто презадоволно, напротив, дури и тие во државно се жалат за платите. Во туризам како што видов претежно примаат млади луѓе, со цел газдите да си спасат некое евро. Надвор од приморските градови, цути сива економија. Некој издава фискални, некој не. Таму и да најдеш работа, тешко до пријавување. Тоа што не е на море е страшно утепано економски, а од помало гратче ако одиш да работиш во Подгорица на пример, прашање е колку ќе се исплати, тоест се исплати за висока плата оти патот ќе ти ги изеде парите. Дури има случаи кога жени со факултет чистат апартмани, не се ни пријавени. Ако од Даниловград тргне некое девојче да продава бурек на пример во Тиват, ќе се исплати, само ако тој газда понуди сместување. За разлика од Македонија имаат чист воздух, за кратко стигаш на море, ама на море не се оди без пари, градовите се убави, ама за 2 часа цел град ќе го свртиш, оти се мали и тоа е тоа. Чист, редовен јавен превоз. Народот не ме импресионираше, на муабет кули и градови, и после ги снемува, само се фалат, а не делуваат. И се држат во некој позатворен круг, не се толку друштвени како Србите и Македонците. Во кафулиња, ресторани, продавници не се нешто љубезни. Зависи за што ти е, ако ти е за сезонска работа, пробај, не губиш ништо, ама ако планираш трајно да се преселиш, има предности и мани. На 100 метри од мене во Подгорица се случи убиство, а неколку дена откако заминав од помал град, таму пукна бомба, па имаше и мафијашка престрелка. Запознав и една девојка, мешана, од татко Србин и мајка Црногорка, таа ми кажа дека Црна Гора не е земја каде треба долго да останеш да живееш, оти таа си работеше маркетинг, во Подгорица имало само 3 такви фирми, во Белград 100. Значи за шетање убаво, ама за нас Македонците скапо, а за живот е тешко, па или имаш луѓе што дремат и не работат ништо или други што се борат и работат и по две работи. Котор и Пераст ми се најубави градови.
Па ми беше прво за сезонска работа ама не е исклучена можноста и за стално преселување. Конкретно ме привлекува Будва, Котор Тиват тој реон. Ти таму живееш или имаш некој таму? Дали лесно се наога работа? Т.е како се прифатени странците?
Zdravo, da jas Shpanija nema nekoj standard da kazesh ,ama nacinot na zhivot im e kako nas,vo smisla na toa shto izleguvaat se druzat I po slow life onaka. Klimata I hranata se super taka da nema da imash mnogu kulturoloshki shok. Pozdrav I ako imash poveke prashanja pishi mi slobodno pp.
Здраво дечки, дали некој живее во Австрија? Сакам да прашам како е таму стандардите дали е многу поскапо од Германија? Пишете ми се
Велат во странство имало пари немало пријатели, овде па едни пријатели Најискрено каков ви е социјалниот живот во странство, дали брзо се наоѓаат пријатели, дали мора да се Македонци, дали вие убаво и сте добредојдени за дружба, дали многу се оговара пошто тука како муе тргнато секој за секој ќе се изедат.
Има дружба, но не е како во Македонија. Имаме пријатели и од Македонија, Србија, Сирија, Египет, една од личностите која ми стана многу блиска е од Узбекистан. Нема оговарање затоа што немаш и што да оговараш и кого да оговараш За викенд обично се гледаме со пријатели, но не е тоа секој викенд затоа што викендот е за нас и децата. Јас не работам и со мајките од зградата скоро секој ден сме надвор во парк и се дружиме. Со тек на време се навикнуваш на ваквиот начин на живеење и дека за да се видиш со пријателите треба да се договориш неколку дена порано, за разлиак кога сум била во Македонија и сум можела истиот ден да договорам нешто.
Воглавно се дружиме со македонско друштво. Пример, едниот пар имаат 3 деца,сите одат на училиште, пливање, хокеј, бординг, ракомет, клавир, секој втор викенд одат во соседни земји на натпревари. Возрасниве имаат работни места од кои 3 пати неделно работат по 12 часа плус ноќни. За термини да не зборувам. Е сега, не знам после се тоа кој би нашол време за дружење. Исто, не знам дали тие сами себе си се префорсираат или јас сум легач Не е дека не се дружиме, ама преку недела едноставно е невозможно. Додека се прибереш од работа, додека зготвиш, да натокмиш деца, домашно/игра, куќа малку од малку да потспастриш, во 18.30 почнуваме со спремање за во кревет(туширање, пиџами, со цмиздрење тантруми-не секогаш),во 19.30 во кревет,додека заспијат 20.00. Сабајле во 6.00 на нога. За викенд сакам да прошетам, да одморам од готвење, да ги направам поголемите работи околу куќа. Ама секој втор или трет викенд имаме друштво или ние одиме. Не знам,така дојде времето, едноставно нема време за дружба како некогаш. А верувам дека и мк не е ништо поразлично. Бар моја околина, секогаш кога идам, знаат бар месец дена однапред па да испланираат да можеме да излезиме. Така да, горе-долу се изедначи мк со странство.
И во Македонија не е тоа како што било порано за дружење. Секој со своите обврски. Јас сум оддамна преселба , мм е германец. Немаме македонски пријатели. Во ова место нема ни Македонци. Со пријатели се договараме најчесто во недела . Ама не секоја. Зашто недела е ден за семејството, да се легачи и да не се прави ништо . Имам пријателки , сме се запознале преку децава . Па се дружиме и веќе приватно. Со години така . Со нив и преку неделата се договараме , кога сме слободни . Преку недела искрено сме презафатени со обврски околу децава , кое на фудбал кое на друг спорт и гледаш да си дојдеш при себе . Со колешки , со тие што си имаме муабети се гледаме и надвор од работа . И повеќе не ми ни треба . Ме изморува некогаш секојдневието, па ми треба и време за сам себе . Знам многу наши Македонци кои тешко се прилагодуваат, им фали дружење . Јас неможам да разберам . Може ако порано биле научени да се гледаат често , па сега гледаат дека се нема време .. па затоа .
Искрено не би се сложила дека е изедначен животот во Мк и странство.. Во Мк и да имаш три деца има кој да ти ги подзачува во некој дел од денот баба свекрва сестра брат.. На секое гледам мајки млади сред недела на пладне кога е работен ден да шетаат со малите. Или фамилии плус таткото. Исто и полно е шеталиштето по кафичи преку недела што верувам дека Германија не е баш така
За ова си потполно во право. За другото, и јас кога бев 2 години на породилно дома,имав време сред недела да излезам на пладне. Ама ако работиш,малку потешко....и поретко. Моето беше груба споредба, зашто одамна не сум мк, ама секогаш се случувало кога ќе си дојдам надвор од летна сезона да е штама..... можеби има разлика од град до град или баш јас ко сум дошла се погодило така.
Jas iskreno porano imav poveke Mk luge za prijateli sega ne.... imam 1 familija Mk,1 Srbi 3 famili Avstrici i edna familija od Sirija.... mene dovolno.... ednostavno sakam mir,sakam odmor sakam luge bes ogovaranje... Imam vreme za se,imam prijatelki bivsi kolegi koji sme ostale vo dobar odnos i kontakt pa i so niv nekad na kafe ke se sretneme... ama bas bas familijarni prijateli se ovie gore koj gi napisav i pak ke kazam dovolno se
Јас генерално избегнувам да се дружам со луѓе од тука и балканот. Моите пријатели се најчесто од Јужна Европа,португалци и шпанци истo така имам и неколку од Латинска Америка
Јас кога ќе размислам, повеќе се дружам со Германци отколку со наши. Порано кога одев на курсеви, се дружевме повеќе со дечки од курсевите, од сите страни на светот. После со работа, се запознаваш со колеги, полека се селектира и некои ти стануваат блиски, па одржуваш контакт. Со Македонци, само оти се наши не. Треба нормално да имаме нешто заедничко за разговор. Не само оти го зборуваме истиот јазик. Кај мене се е полно. Надвор на убаво време беЗ разлика дали е викенд или не и без разлика на кое време, нон стоп се полни кафичите. Мит е тоа дека овде народот не излегува и не се дружи. Пробај да најдеш слободно место околу 5-6 попладне да јадеш негде надвор. За викенд пак е невозможно. Се оговара и овде.
Jas ne pamtam vo Salzburg da sum videla Prazen kafic ili restorant taka da ovie muabeti deka vo EU nikoj ne sedi na kafe i deka ovde nema zivot e Smesen.... edino sto ne se sede so edno kafe 3 sata