Еве еден пријател од татко ми вели абе не се живее во Америка бил тој на печалба, наместо манџи тој нешто таму се во конзерви манџи јадел. Абе како дома нема дома, на секого му е погодено таму каде што живее.
Imav prilika da otpatuvam vo poveke drzavi na podolg period.Ona sto najmnogu mi se dopadna e toa sto si imaat zakon, red za se.Imaat nekoja svoja rutina koja se sostoi samo od rabota preku cela nedela a vikendot e za gosti prosetka ili sopping.Retko koj ima vreme za kafinja I za grad preku nedela.So ogled na toa deka naskoro ke se preselam vo stranstvo, ke vi pisam kako se priviknuvam na zivotot tamu.
Jas ziveam vo Germanija vekje dve godina, i na kraj pamet ne mi ide pak da se vratam i da ziveam vo Makedonija. Mi nedostasuvaat moite najbliski , nasata tradicija i odbelezuvanjeto na praznicite. Sekoj sto saka da zivee vo stranstvo , treba da znae deka nisto ne e onaka kako sto ke im kaze nekoj drug. Toa treba da se vidi i oseti na svoja kozha. Nisto ne pagja od nebo , treba mnogu trud , rabota no i um. Preduslov za adaptacija e : dobroto poznavanje na jazikot i zakonite. Ima mnogu beneficii od drzavata. Nudat mnogu pomos i mnogu nacini za dobar zivot. Odlicno zdravstvo , obrazocanie i socijalna pomos. Paricna pomos za bremeni zeni , deca , gradinki , itn.
се разбира дека животот во странство е мн подобар од мк , само што неможиме да имаме легален престој таму инаку цела младона од мк ке се преселеше што подалеку од овде
Живеев со мојте во германија, сега живеам веќе скоро 3 години во Италија и многу ми е убаво тука, според мене многу зависи во која средина ќе се најдеш и со каков народ ќе бидеш опкружен , а за работа мора да се работи каде и да си..
Замолувам ако има некој од Торонто,Мелбурн,Окланд-Нов зеланд да сподели искуство. Или некој кој има некоја информација за начинот на живот во овие градови
Од убавини не се бега. Да беше тука убаво и добро да се имаше работа и повисоки плати, да имаше социално и ред други работи што го следуваат во животот, народот немаше масовно да се иселува. Државава е аплиријада, тоа настрана со политичарите се занимаваат со тоа кој какви коли возел, каква облека носел, колку вили и куќи се има, а ние обичните смртници што?! едвај крај со крај скрпуваме дека не мачат не териризираат на секој можен начин па и да ги гледаме и слушаме како се препукуваат во врска со нивните милиони?! Епа ова го нема никаде освен во оваа земја, сакале нејкеле многу го спакувавме куферот уште одамна. И притоа со тешки маки и чекање ојдовме на места каде што се бара работа, да , но се има и големи плати осигурување, бесплатно здраство за било што, 13ти плати, кука стан или кола на отплата со најминимална сума. Каде што можеш чергата малкубповеќе да си ја пуштеш, да шеташ, да немаш покрај тебе луѓе кои напреко те гледаат, рекли казали и сите малограѓански работи. Каде што сите се љубезни и почитуваат, култура се има. Ете ваков е животот во странство.
Да стварно голем проблем имал, манџи не јадел... Да можам одма би си отишла од овде, ама немам никакви финансиски уште ни за да отидам негде. Можда после факс да бегам што подалеку.
jas sum vo severniot del na italija veke 5 godini , kako e za rabota??? pa nikako da ti kazam pravo,italija se poveke i poveke propAGA ne e ona sto bese pred 5 godini,tesko e da se najde rabota i ako najdes ke rabotis kolku da se rece deka odis na rabota oti nadojdoa mnogu romanci i bugari i rabotat cisto dzabe. ako moes begaj podaleku od italija
За 2 години имаме отидено 5 пати во Италија со дечко ми.Јас работев во фабрика а тој земјоделие.Престојувавме кај роднини, па така ни остануваа сите пари..стан и храна не плаќавме. Работата ми беше сезонска и завршуваше за 4месеци. Се обидовме да бараме друга работа но тешко... Бараат јазик ,искуство ,кола да имаш и мн др работи. Во агенциите го земаат твоето CV и не го ни читаат. За 2 години научив јазик ама тешко работа да најдеш сега Италија е преполна. Животот во Италија не е лош и е далеко подобар од Македонија.. Луѓето се ладни но љубезни, со соседите си на здраво само а некои и не ги ни познаваш. Е сега дојдовме во Германија .Веќе 5 месеци сме овде, за неполн месец и двајцата најдовме работа без знаење на гермснски ( италјанскиот и англискиот помогнаа) зедовме стан , сега и нов автомобил ќе купуваме.Работиме по 9 часа и време наоѓаме за се. Се е убаво чисто и за се си има закон. Носталгија за Македонија ме фаќа често , само што влеземе во Мк видиш во каква земја си живеал... Улиците катастрофа ... Луѓето без култура ( секоја чест на исклучоците) Плуват , мочат , пцујат на сред бел ден, оговараат како си облечен и др ствари... Тоа во западните земји го нема. Од 1 недела повеќе не ми се седи во Мк доволна ми е да се видам со пријатели и блиски.
Епа вака... ја прочитав темава скоро цела, и уште имам прашања... Имено, јас и дечко ми почнавме да планираме заминување некаде во странство. Словенија ја разгледуваме сега за сега, но имаме недостаток од искуства за таму, а и воопшто за секаде. Двајцата сме сеуште студенти (психологија), немаме европски пасош, немаме точно одбрана дестинација... немаме ни луѓе во странство што би можеле да не повлечат. Треба буквално од нула да почнеме, што реално е претешко. Е сега, првично нешто што би ми помогнало е било какво ваше искуство со заминување некаде, начинот на кој се случило тоа, снајдувањето таму, струките кои се барани, колку пари ви биле потребни за да отидете, менталитет, култура... Не знам скоро ништо за оваа работа, па секое споделено искуство ќе ми значи... Фала!
Русија ако бира некој мислам дека нема да се покае, јазикот се учи за 2-3 месеци, мислам најосновна комуникација и нешто повеќе, бидејќи е сличен со македонски, храната е иста цена од тука бидејќи се поретко се увезува од другите земји особено од европските и далеку поквалитетна е, Смештај имате многу поевтин од МК ама надвор од центрите на градовите ви кажувам 15 км одалечено од градот, јас првпат кога отидов најдов смештај кај едни баба и дедо не ми бараа пари бараа само да им купувам за јадење и да им подсредувам нешто во дворот, потоа живеев во стан под кирија, 150 евра месечно, и на крај си купив куќичка. Работа како градежен работник може да најдете во секое време, плата 1600 евра, скромен автомобил ќе си најдете за 600 евра,Ако имате поголемо образование секако имате и поубава работа и поубави услови од овие што ви ги набројав, како и да е ако сте решени за скромен живот, размислете за Русија ако некој го интересира подетално нека ми пише.
Кога ќе завршам факултет планирам да одам во Германија да работам по струката,но некако мислам нема да можам да се одделам од родниот град,семејството и се друго,некако се ќе ми фали, и не би можела да издржам,но сакам да сменам за подобар живот..дали некој што е заминат Германија може да ми каже како е животот тамо, финансиите, земјата општо,условите, правилатаа..
Dali ima nekoj koj sto se preselil vo Nov Zeland? Ako ima kazete mi kakov e zivotot tamu? I kakva e procedurata za preseluvanje??