Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каков е животот во странство?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mrazam.celulit, 9 јули 2010.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Не е лошо, ама па не е ни добро, полека почнуваш да личиш на робот, без емоции. Не е крај на свет, ама не е идеално. Еве јас сум поладна од порано, ама таа промена ја правам затоа што оклината така наметнува, а и со некои луѓе џабе е комуникација, злоупотребуваат се што ќе чујат.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Тоа го зборам, дека веќе и кај нас не на секој се дава доверба, ама сепак не сме уште до тој степен ладни, ние сме повеќе злобни и безобразни отколку ладни. Имам 2500 со кои сум била во конаткт, нормално не пишувам секој ден со 2500 луѓе, ама ги знам, и тука се, да пишат ако нешто треба, да пишам, сум ги запознала, лани, преклани, годинава, ама одвреме навреме ќе пишеме, не со сите, ама се се тоа луѓе со кои се знам лично и не би ми пречело да им пишам или да ме контактираат. На странкиња и пишав среќен Божиќ, и враќа благодарам исто и на тебе, викам не, ние сме правосалвни и не славиме со вас туку на 6,7, 8 јануари. И тоа е толку, разговорот се завршува со едно фала, колку да не биде без ич. Нема муабет ширење, гајле и е неа кога ние славиме. Оттогаш веќе не честитам, и честитката е вишок.

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Немој да ме сфатиш погрешно, ама проблеми во комуникацијата од типот на предходно споменатите најверојатно имаш/ќе имаш и во Македонија.
    Не е до странството туку до нашите очекувања од околината.

На WildMk, Gosh, theowndemon и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Тања јас со 50 души не пишувам на фб во тек на 1 год а не па повеќе..Фб не е мојот метод на комуникација. Јас па сметам дека тие што имаат толку муабети со некого на фб, немаат во живо..па сега до сабајле да дискутираме за влијанието на социјалните мрежи? Не.
    Ете ти кажав, да не си го ставаш во глава за показател тоа дека повеќе фб пријатели значи подружељубива особа.
    Злобни и ладни и топли и дружељубиви има секаде. Само треба да правилно да ги селектираш луѓето
    И под живеење некаде надвор се надевам не мислеше за терање гости на 2-3 недели, па да го добиеш тој заклучок.

На Annath, Gosh, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @Tanjamm а ти какви очекуваш да бидат луѓето? Какви се тие луѓе кои ги замислуваш како твои комшии?

И зошто би и честитала празник на странќиња? Јас пример празник честитам на најблиските, а најблиски се родители, брат/сестра, баби-дедовци и тетка/вујко/чичко, фамилија на дечко/маж и неколку другарки. Се што е надвор од ова ми е скроз непотребно. Пример да честитам празник или роденден на личност со која се знам, ама не сум се слушнала месец-два. Личноста не знае што се случува во мојот живот, што би и сменило ако јас и честитам било што?

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.661
    Допаѓања:
    35.425
    Грев или грешка нема... ти потенцираше дека си ги знаеш комшиите по име и презиме оти не си ладна како странциве, затоа прашав. Што е толку битно да ги знаеш по професија, име и презиме и сл. Тотално небитно и непотребно. Тоа нема да те направи човек, ниту пак тоа што си одите на кафе значи дека утре ќе си помогнете еден на друг. Човек е тој што ќе ти помогне дури и ако не ти го знае името и презимето и воопшто не сте си кажале здраво. За таква човечност зборувам, која кај нас за жал е во изумирање. Чинам кај странциве е позастапена :?: Таква ми е перцепцијата во последно време.

На WildMk, Lolo5, Gosh и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јас имам другарка која во Германија живее веќе три години. :?:
    Не е променета воопшто и не е "ладнокрвна" ко што некој ги опишува. Стално ме викаше да шетаме некаде што дури и ми беше напорна.
    На пример еве јас сум од Македонија а сум нешто ко тие што сте ги опишале од странство. Од понеделник до четврток немам воља ич да излегувам. Сакам да сум дома после школо, да изгледам филм/серија и да си легнам порано бидејќи ако не сум наспан другиот ден не можам да функционирам. На фејсбук имам околу 500 пријатели и скоро никогаш не додавам некој. Ете, и кај нас има луѓе кои не се нешто најдружељубиви. Секогаш се водам по тоа дека не постојат некои правила на светов и дека сè е релативно.

На Lunadeeztac, theowndemon, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Јас изгледа ги исполнувам овие стандарди да бидам странкиња, ако може да ме испратите да не ви пречам во топлата комшиска и фб атмосфера :D
    Има време за дружба, време за работа и време за семејство.
    И имам "снајка" европјанка :?:, најголеми подароци добивам од неа, нејзиното семејство како свое дете го прифатија брат ми, за се му помагаат, сред ноќ се имаат будено да го носат на аеродром и слично. Ама тој е тој муабет, нив не им е добро горе, немаат живот, не се сакаат, бла бла бла |(

На WildMk, Hipster, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  9. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    50.561
    Не мене сестра ми живее во Германија и бев 3 месеци таму и можам да кажам што заклучив за тоа време е дека таму народот многу не се замара за другите, си гледаат само за нив. Секој си ја гледа својата работа.
    И сестра ми воопшто не е ладнокрвна ни пак недружељубив, има во нивната околина многу наши и си се дружат заедно.

На Esmeralda-MD, theowndemon, okcenzi и 3 други им се допаѓа ова.
  10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.843
    Допаѓања:
    40.140
    И до човекот е. Некој е комуникативен, некој не.. и така
    Јас сум си комуникативна. Сегде си наоѓам луѓе. Мм вика повеќе пријатели од него имам. :D
    На балет со мајките се спријателивме. Додека чекаме деца ,.пиеме кафе ,муабетиме.
    Од градинка со некои мајки, си договараме средби. Со деца .
    Мене германките ми се многу пријатни. Добро не сите ]:)
    Ама повеќето што ги знам се супер.

А за секојдневно дружење искрено и во Мк и во Германија нема никој време ни па желба после работа да му дремне некој и да пие кафе и муабети.
    Секој после работа си сака мир.
    Може така делува , зашто знам како е во Мк. Поопуштено е во врска со работа. Мм не го гледам по цел ден. На работа освен ако не е итно не го барам. На фб не дреме . Туку продуктивно работи и по 10 часа. Па после главата полна информации, нема желба за дружење. Викендите се за семејството. И дружење..

На Esmeralda-MD, P.S.love, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.710
    Никогаш не ми се допаѓале стереотипи од типот дека луѓето во поразвиените западни земји се исклучиво ладни, намќори и не знам какви... Не топлината и блискоста, туку баш би рекла дека таму ,,недостигаат“ тие граници на умот и интересирање за туѓа интима, озборувањето што ги зближува некои луѓе како тема на муабет.
    А овие работи што @Tanjamm ги навела воопшто и не се дефиниција за ладни луѓе, ниту има нешто негативно во нив, особено она со мал број пријатели на фб :^)
    Значи сите интровертни имаме странски менталитет  :wasntme: :lol:

На Esmeralda-MD, Annath, theowndemon и 11 други им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Na sekogo mu falat razlicni raboti ama mene izgleda kako nisto da ne mi fali.

Jas ziveam vo kukava 14 god i poznavam, po izgled , samo tri para komsii (od levo od kukata, od desno i tie na karsi preku ulica). Kako se vikaat poima nemam, za 14 god imam razvrzano moabet samo nekolku pati (moabet "komsivke gumata ti e izdisana, Ooo blagodaram, mnogu ubavo cveke si nasadila, Ooo blagodaram, mozeli da parkiram kola pred tvoja kuka utre vecer, moze nema problem ....i nesto slicno).
    Jas sum onaa blagodaram, nema problem....
    Ednostavno nesakam pogolemi bliskosti pa ni tie sakaat.

So makedoncite nemam mnogu vreme za druzenje. Brkam svoj zivot, mnogu mi e povazno da crtam, boja, seckam kolaz, citam, vezbam, da izgledam filmce, biblioteka, obidi za kreativno pisuvanje, pisuvanje nekoj moj prikaski, zimno vreme skianje, letno vreme planinarenje , kajakarenje..... pa kade e kuka i domasni obvrski.Koga seto toa ke go nadmiram ako se najde vreme moze i da se vidime. Dodusa na skianje moze da se vidime ama da jademe zaedno inace sekoj si skia sam, bare jas, a mm saka toa da bide coporativno pa on so pajdasite negovi.

Gosti vikam 2 pati godisno polna kuka na rucek. Koga ke viknam sakam da mi sedat do 2-3 sabajle.
    Fb priateli imam mozda 20-30 i ne postiram nisto, a koristam Fb samo da "pobaram nesto " od priatelcinjata od skolo. 99% komuniciram preku messengers.
    Koga ke mi dojdat gosti, 100% sum posvetena na niv.
    Kakvi moabeti se teraat? Voglavno me poznavaat i znaat deka nesakam nikakvi bliskosti pa ne ni se otpustaat vo nekakov moabet. Ima koj poradi nekoj visok zbor ke se skaraat pomegu sebe, ama toa momentalno. Neznam, ne sum cula nekoj na nekogo da mu e lut pa nesaka da mu odi ili da komunicira. Takvi nema, mozda zatoa sto sme mnogu malku makedonci.

Nekoj spomna "nie sme luge imame svoj problemi". Pa se razbira. Neznaci deka sme vo stranstvo pa nemame nikakvi precki na nasiot pat.
    I nie barame rabota, gubime rabota, imame visoki smetki, imame zelbi za Tunguzija (toa se site mesta na svetot kade sum isplanirala da odam na odmor)...... Samo na site tie raboti so tek na vremeto se naucuvas i ti stanuvaat nisto posebno.
    Pr: si zel kredit na dolgo za kuka ili stan, prvite nekolku meseci ti e cudno i skapo sto odvojuvas mesecno za izdatoci pa i spomnuvas posle se sviknuvas na taa suma da ti bide sekoj mesec odzemena od bankov racun i ic ne ja spomnuvas, kako i da ne postoi. Taka za se po red.
    Dodeka nekoj planiraat da se kacat na avtobus da stignat na rabota i toa im e vazno, mene mi e vazno site da imame koli da stigneme na rabota zatoa sto drugo prevozno sredstvo nema, ako nemas kola nema da mozes da odis na rabota.......
    Sekoj so svojte preokupacii kako i sekoj normalen covek. E sega na nekoj toa mu zvuci kako preku leb, pogaca , a ne e svesen deka toa e samo obicen zivot, potrebite se drugi, nisto ne e poveke nego drugite sto pravat.

Treba druzba, treba druzba so razni nacii, toa e nesto sto prvo te ucat vo sekoe skolo sto go posetuvas, kade ucis jazik i kulturata na drzavata. Zatoa tie casovi se bezplatni, treba i mora poradi sebe i polesno vklopuvanje vo sistemot da gi poseduvas ovie casovi. Utre preku toj network mozes rabota da najdes, ama site sme razlicni. Jas idev vo skolo i uzivav vo druzbata ama tamu, doma ne sum sakala nkoj da mi doaga.
    Za rabota sum bila reference na nekoj luge ama isto taka nikogas ne sum gi primila doma pa nitu me pokanile, a ako me pokanat ne bi im otisla. Koj znae koj se, sto se. Ako treba sredbi ete go Tim Horton's ili biblioteka.
    Doma kaj mene, kaj tebe , NE. Da napomenam, smetki nikoj na nikogo neplaka, sekoj sam si plaka. Nema delba so nikogo tuka spagaat makedoncite, sto si jal, sto si pil ke si platis, nikoj nema da castam niti ocekuvam da me casti.
    Tuka spaga i odnesen rucek na rabota. Sekoj si otvara toa sto si donel i nema zemi, si jades svoe , si mies , cistis po sebe i toa e toa.
    Takvi raboti, zemete, jadete, pa posle koj kolku jadel, koj kolku platil, toa nema.

Последна измена: 26 април 2017
    На Briar Rose и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    A зошто бараш влакно во јајцето?Сум и била дома кај неа сум живеела на размена, сме пишале на времето неколку писма по пошта, немаше интернет тогаш како сега и што да не е кривично дело што сум честитала празник?Тоа е едно внимание, ама тие не сакаат внимание од никој, ни од свои луѓе, роднини, не па од странец, затоа што нас не сметаат за подолна класа, знаат дека сме сиромашна земја итн. Што се контрате сите не ми е јасно?Не сте ги знаеле комшиите, не сте пишувале на фб, ма немој, да не живеете во Њујорк, а не во Македонија. Знаеме како е кај нас, повеќето од младо до старо ако немаат обврски, не работат се на фб и само се чекираат и ставаат слики од јадења, пиења, слави итн. Форум е, ама не е зор да се претставувате во некакво си друго светло. Знаеме како се живее во Македонија,а вие 5 тука ако сте исклучок, добро, малцинство сте да ви кажам.

14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Комплекс на пониска вредност што им прави на луѓево(facepalm)
    Џабе и странство и МК, секоја споредба паѓа во вода:|

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    Типично македонска работа. Само да се критикува и да се плука по она што некој ќе го каже. Си кажа Даничап како поминува со Германци и тоа е ок. Вие не давате пример и само бла, бла, не се комплекси во прашање, тоа е реалноста. Моја колешка која имаше дечко во странство, несудената свекрва и кажала в лице дека ние од Балканот сме Цигани и смрдиме. Од Србија понатаму ние како Македонци сме никој и ништо и за тоа сами сме криви. Дај малце приземјете се и научете се да почитувате туѓо мислење, а не само да навредувате и да се докажувате. Диплома немам да ви дадам, ниту трофеј ако ме убедите дека сте многу паметни и сте станале европјани во менталитет. Дајте пример, не празни муабети. Еве јас ќе ви кажам дека на едно патување запознав девојка која е пола Французинка, а пола Венцуелка, и таа беше многу друштвена. Како си, од кај си, може ли да седнам до тебе, ми кажа дека и фали татко и кој живее на Гвадалупе, дека едвај чека да оди, кога заврши предавањето, некој ме пипка за рамо, се вртам девојката да се поздрави за збогум.

16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Темава е ,каков е животот во странство,, а не какви се луѓето во странство.
    Од една недела на гости во странство до живеење таму има разлика.

На SummerGirl, Hipster, Esmeralda-MD и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
    А кој спомна гости?Јас зборам за обуки, семинари, размени каде се престојува во куќа со недели кај семејство и се гледаат нивните навики, начин на живот. Ако одиме по гости, кај роднини, таму ќе најдеме луѓе со исти навики како нас и тоа е тоа, нема ништо да не чуди. Нашите не се менуваат така лесно.

18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Колку трае семинарот за да дојдеш до заклучок како живеат луѓето некаде ?
    Па и нас од страна да не гледа некој којзнае што ќе си помисли...

Се додека не заработуваш во таа земја, не трошиш таму, не подлежиш на даноци и такси, додека не дојдеш во допир со начин на образование...и да не набројувам илјадници ситници кои ја сочинуваат структурата на ЖИВОТОТ некаде, нема да си компетентна да кажеш како се живее некаде.
    Може си чула само...ама зависи кој ти раскажал..

На Hipster, Esmeralda-MD, bittersweet и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Затоа што на мене се однесува пишаното, јас спомнав за комплекс на пониска вредност..
    Не е плукање, туку реалност. Ти не си го цениш времето што го имаш, го губиш на секакви личности и чудно ти е што другите си го ценат времето, а по некоја случајност тоа време чини пари..

Велиш дека не сум дала пример, а баш напротив, јас дадов пример од живот во Њујорк и тоа цела година, а не 2-3 неделни семинари, обуки и слично
    Ако се навратиш наназад, ќе прочиташ. Лесно е селективно да се чита што ти одговара а за она што не ти одговара да велиш дека е плукање и критикување.
    Животот во милионски град сам по себе е доволно динамичен и губење време на непотребни работи е луксуз. За разлика од Скопје каде што се е релакс..

На Esmeralda-MD, bittersweet, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  20. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    За оваа тема има секогаш што да се дискутира.
    Најмногу ми се допаѓа што луѓето во странство се незаинтересирани да водат сметка за туѓ живот, имаат поскромен живот и се доста покултурни. Владее поголема хармонија, не се толку изложени на стрес како што сме ние овде па и затоа се подолговечни.
    И да надополнам дека државите водат поголема грижа за своите граѓани и нивните права, во споредба од тука.

На WildMk, Esmeralda-MD, okcenzi и 3 други им се допаѓа ова.