Каков ученик е вашето дете?

Discussion in 'Дете' started by inimini, Sep 3, 2011.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Малиот е добар. Понекогаш го фаќа мрза. Големиот не сака да учи. Борба водиме со него. Цело време вика - Што ќе ми е школо. Мене школо не ме интересира.

2. gtramg

gtramg Активен член

Се разбира дека е одличен ученик.

3. doll.a

doll.a Популарен член

Мислам дека ова што ќе го пишам е најсоодветно тука за да не отварам друга тема.
    Се почесто гледам од колешки и други мајки на социјални медиуми како бараат помош за да учи некој со неговото дете . Се бараат и прераскажувани лектири итн.
    Јас помош од мојата мајка сум имала само за математика и да научам да читам и пишувам.
    Лектири сама сум читала сите останати предмети исто сама сум ги учела.
    Сега гледам колешка вика леле кога ќе дојдам дома треба да земам да ја научам лекцијата јас и да му ја прераскажам на Петар.
    Искрено се зачудив зошто мајка ми не седнувала со мене да учи туку се сама сум правела што е логично. Не гледам поента мајка ми да учи и да ми прераскажува.
    Па ме интересира и вие ли вака правите учите па им прераскажувате и плаќате часови за детето по природа, општество итн?

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мојата е уште мала ама моите апсолутно никогаш ми немаат помогнато ако не сум побарала помош. У смисла, да седне да ми ја прераскаже лектирата оти јас не сум можела? Како па да не. Ако сум отишла со пасус да кажам "Не знам што сака да каже авторот, објасни ми" тогаш да. А да учам и пишувам сум научила од брат ми и после со него вежбав

Ова не ми е логично, зашо јас да и ја прераскажувам? Едно е да помогнеш на своето дете, друго е да му завршиш 99% од школските активности.

IvvaNeo, Spidy and doll.a like this.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Моите сами учат. Да им читам лектира и да им ја прераскажувам, нема шанси. Другарка така прави. Наместо детето, она ја чита лектирата. Јас тоа не можам да го разберам. Ми вика Не сакам да се мачи. :x

IvvaNeo and doll.a like this.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Кога ќе го избркаат од работа зошто не научил дека треба да се помачи, ќе биде изненадена.
    Зашто бе со сила ги прават децата неспособни?

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

И јас не знам зошто е тоа така. На мене и на сестра ми никој не ни помагаше за лектири. Ние ги читавме и прераскажувавме. Исто и за проекти.

JoyJoy likes this.
  8. IvvaNeo

IvvaNeo Истакнат член

Како бе лекција да учи мајката ;( Јас немам сеуште деца, моите никогаш не седнале со мене да учат освен во прво оделени за основите, потоа кога бев второ се роди сестра ми и толку јас веќе бев самостојна ученичка :D се сеќавам дека мајка ми доаѓаше кај наставничката да праша дали сум се променила дека почнав самостојно да учам и од тогаш дома кај мене ги знаеа само оцените по сите предмети, а тоа до која лекција сме или која лектира ја читаме не ги интересираше.

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

После на час мама ќе одговара де..

SummerGirl likes this.
  10. IvvaNeo

IvvaNeo Истакнат член

А детето за тоа време што прави? Хаха баш ме интересира таа слика кај што мајката учи, а детето дреми на тик ток
    Жално :sweat:

SummerGirl likes this.
  11. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Повеќе трагично отколку жално. После ќе имаме генерации кои не знаат да читаат течно и самостојно пишуваат. Ви се верува дека во шесто одд има ученици кои не знаат ракописно да пишуваат? И мене не ми се веруваше, додека не видов со свои очи...

Last edited: Oct 3, 2024
    JoyJoy, doll.a, Mrs. right and 2 others like this.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Детето игра игри на телефон или на таблет. И после се чудиме зошто од година во година имаме се повеќе неписмени генерации.

JoyJoy and IvvaNeo like this.
  13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

И после децата не биле дебили.. Ах бе родители кои мислат на доброто на своето чедо и вака го заштитуваат, да не се мачи во животот.:l:

Едно е да му помогнеш, да му објасниш, да го испрашаш, провериш до каде е со материјалот, колку го има совладано. Друго е тоа да си дреме со телефонот и да си се занимава, а школските обврски мама ќе му ги завршува.

Али лесно е сеа и ChatGPT ќе му слугува, и после биле неспособни, ма добро и
    газот како знаат да си го избришат. Ужас.

Мајките после горди, децата колку им се напредни wow.

Last edited: Oct 3, 2024
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Истите тие родители на крај на година ќе одат да молат професори за поголема оценка. Или кеш во рака и чао пријатно. И нормално дека нивното дете е најдобро.

15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

И поклони обавезно :inlove: да се натпреваруваат кој поскап ќе даде. :makeup:

Уште од мали ги учат да се улизуваат, срамота. После да не е чудно што луѓето се никакви.

JoyJoy and SummerGirl like this.
  16. fbaby

fbaby Популарен член

Леле се изнасмеав. :D Бар е искрен..

SummerGirl likes this.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Големата ми е второ одделение. Математика многу сака, по цел ден може да решава задачи. Сака и реченици да пишува. Е за читање е жив зор. И самата кажува дека мразе читање, ама мислам дека се должи на тоа што само што почнаа да читат и малце потешко ѝ оде, особено подолгите зборови, од мене бара да ѝ ги прочитам. Овој месец имаат лектира за обработување и ептен со мака ја чита. Јас не планирам да ѝ ја читам, а за раскажување може да ѝ помогнам, да ја потпрашувам за да ѝ текне. Никогаш немам домашно напишано место неа и нема да се случе тоа

JoyJoy likes this.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Сега учи во друго школо и почна сериозно да го сфаќа учењето. Јас не го терам да биде одличен ученик. Ова и за брат му се однесува.

JoyJoy likes this.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па подобро родителот да му помогне на детето ако има проблем со учењето отколку да го остави така. Дали повеќе сакате да не научат ништо отколку барем нешто да научат?
    Може дислексија има детето на колешката, што се замарате вие со тоа како учат по дома?
    Да, многу беше едноставно порано бидејќи никој не се замараше со ништо. Ние што учевме учевме, другите кој ги врти, никој не се вложил барем малку да ги насочи да учат. Тоа не е нешто за пример.

20. doll.a

doll.a Популарен член

Ја имам прашано дали има и диселексија и одговорот беше нема.
    Не можеш да кажеш дека во ред е родител да земе да учи лекција и да му ја прераскажува и така секој ден да тера.
    И јас сум за тоа да му се помогне ама да земам јас да учам за него не е во ред.
    Зарем родител треба да чита лектира?

Last edited: Oct 4, 2024
    JoyJoy, strelec231992 and SummerGirl like this.