1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како ги бирате книгите за читање?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од ane.bella, 29 септември 2013.

1. mamma-mia

mamma-mia Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.261
    Чудно или не, според авторот. Имам аверзија кон имиња како Ден Браун, Николас Спаркс и ете Пауло Коелјо од неодамна. Бирам и според жанрот. Цел живот избегнувам шлагери, имам прочитано само 2/3 книги од чик литература по настојување од другарки. Покрај ова, доколку ме привлечи корицата или името на книгата, а притоа не го знам писателот, читам рецензија, па тоа е пресудно.

2. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Па обично прво ја читам белешката(критика,коментар) Така најлесно препознавам,за што се работи... :D :P

3. Ondula

Ondula Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2014
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.044
    Па по препораки, доколку ме привлече некој наслов барам критики на интернет. :)

4. sweetyB

sweetyB Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    79
    Според содржината :D. Најчесто тоа се мистерии...

5. tirkenbal

tirkenbal Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Па најчесто по кратката соджина или по препорака на некој кој знае какви книги сакам да читам. :)

6. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.758
    Допаѓања:
    32.855
    Секогаш по насловот. :D Барам книга што има некој впечатлив наслов и веднаш ја читам. :lol:

7. Madilyn

Madilyn Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    126
    Обично по препораки, знаат другарките што сакам да читам. А ако не одам во библиотека и си барам нешто што ќе ми се допадне по насловот па читам кратка содржина. :D

8. ivchee.ivche

ivchee.ivche Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    42
    Ќе го видам насловот па ако ми се свиѓа ќе ја прочитам содржината и така :D

9. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Одам на Сакам книги страната и си отварам си читам и шо ме бендисува зимам од бибиотека :)

10. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Според насловот.

11. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    263
    Најчесто идам кај делот каде што се класиците и по препорака на библиотекарката...читам од позади што пишува...или пак гледам некоја светски позната а и список си носам..А по корицатаа не воопшто знаета don't judge a book by its cover :D

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.566
    Допаѓања:
    78.841
    Читам на Интернет или во некое списание препорака за книга и ако ми се допадне кратката содржина тогаш ја купувам. Друга опција е, кога одам во книжара ги разгледувам речиси сите книги и тоа долго размислувам и ги прегледувам, ги читам кратките содржини на корицата позади и која ќе ме привлече таа ја купувам.

13. Girl255

Girl255 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    135
    Најпрво си барам на интернет нешто за книгата,после одам во библиотека и ја читамм од позади и доколку ми се допадне ја земам :)

14. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Во последниве години најчесто според рецензиите на неколку членки на Фемина. Нема промашување. Последна од одмор Големи мали лаги од Лиен Мориарти. Ја избрав водена од позитивните критики овде. Ептен ми се погоди.

На do-re-mi и AnaKarenina им се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Raspolozhenie.
    Biram klasici, ne sakam bestseleri.
    Niv kje gi chitam ako stanat klasici :)

16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Кај мене е зависно од периодот и од она што сакам да читам или од она што ќе ми се најде во околината.
    Кога одам во библиотека или книжара,најчесто одбирам бестселер кој ми бил во план за читање.
    Последниве години откога ја открив Goodreads,се ми е претходно пребарано,со прочитана рецензија и кратка содржина,за да го одберам она што најмногу ми паднало во очи.Некогаш знам да изберам книга од автор чиј стил сум го сретнала и ми се допаднал,друг пат знам да тргнам по насловот,ако е ептен интересен,или пак едноставно да ме завлече корицата.
    И неретко сум се разочарала,ама мора и така :D

17. AutumnRain

AutumnRain Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    50
    По авторот, а доколку ги имам прочитано сите книги од него и незнам што следно да читам, тогаш пребарувам книги од листи од одреден жанр и која ќе ми падне во око по корица и наслов (пофалби до оние што знаат да направат добар дизајн и да привлечат внимание), веднаш читам кратка содржина. Ако ме заинтригира ќе ја читам, ако не ќе го повторам процесот се додека не најдам некоја книга што ќе го стори тоа. Ако ми се допадне книгата ќе барам повеќе книги од тој автор.

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Е па како ќе ја цениш добрата книга ако не потрошиш време на некоја лоша.:lol:
    Јас обично тргнувам од жанрот за кој сум расположена во моментот, потоа ги прегледувам препораките на гр, читам критики, само прелетувам низ кратката содржина, сакам што е можно со помалку информации да почнам да ја читам книгата. Или гледам кога ќе излезе некоја нова книга од автори што ми оставиле впечаток.

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.216
    Допаѓања:
    162.714
    Screenshot_6.png
    А овие книги обично ми се 20% тие кои ми паднале в очи додека сум читала нешто на нет, а другите скроз random. Сакам да читнам од се по нешто, да видам, да сменам, а не едно па исто :D
    Ок имам внатре и некои веќе прочитани книги ама ќеф ме држи да ги читам пак

На Mrs.Brain, toogood, teteks и 2 други им се допаѓа ова.
  20. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Odam na Laguna knizara i imaat prevedeno fantasticni knigi. Plus ima i kritika od citatelite.
    Potoa odam na web stranata na mojata biblioteka i gi baram.
    Isto taka ima i sliki od knigi koj se slicni na niv, predlog od bibliotekata.
    Voglavno e ok.