Форумџика на годината

Како ги бирате книгите за читање?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од ane.bella, 29 септември 2013.

1. Elf

Elf Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    2.136
    Порано секогаш си бев спремна со подготвена листа на напишани книги што би сакала да ги прочитам и тие си ги зимав, ама сеа после толку години и прочитани книги веќе се вртам во круг незнам што да одберам и после саат време мислење и двоумење секогаш ја наоѓам книгата што треба да ја прочитам во вистинското време. Понекогаш сами се јавуваат книгите кои треба да ги одбереме.:)

На citalka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.446
    Допаѓања:
    5.895
    Во зависност од тоа кој жанр ми се чита, па гледам кои се најпопуларни и дали според сижето и глобалната оценка на рецензиите одредената книга ја заслужила таа популарност.
    Се стремам претежно кон докажани (модерни) автори од минатиот век, мистерии/трилери и вистински, поконтроверзни приказни (од неодамна).

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.234
    Пишувам на форум и чекам одговор, како и за многу други работи.

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Имам другарка која обожава да чита и купува книги како мене, а и ист вкус претежно за книги имаме, па со неа често си ги разменуваме книгите. Имам листа на книги што ги поседува, а ги немам прочитано, па така секој пат јас и давам некоја што ја нема читано, а и јас земам од неа книга што ја немам читано. :lol:

А, ако купувам нови книги или читам некоја од интернет, гледам на форумов која книга имала доста пофалби од членки, па се решавам и јас да ја прочитам. :D

Исто и од омилените автори ако излезе некоја нова книга, веднаш сакам да ја прочитам. :inlove:

Вака некако е изборот за читање книги кај мене. :D

На Guns N` Roses, Tanjamm и ane.bella им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    13.030
    Често по авторите бирам книги за читање. Шетам по земји што би се рекло, иако веќе неколку години акцентот ми е ставен на македонските автори. Сакам да знам какво книжевно богатство имаме дома и дали го имаме. Дури имало и автори кои сум сакала да ги читам, а ги немало во библиотека, ги нема преведено на македонски јазик. Ако интересот е навистина голем да читнам нешто од тој автор, барам аудио книга, нешто на англиски на интернет. Еве од Борхес не најдов поезија во бибилиотека, нема, ама најдов песни на српско - хрватски јазик. Од Алфонсина Сторни најдов на шпански.

6. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.802
    Допаѓања:
    2.531
    Најчесто насловот на книгата знае да ме привлече. Но, ако не ми се свиѓа содржината не губам време да ја читам.

7. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Насловот, кратката содржина или од кој автор е. Исто и ако прочитам пофалби и препораки за некоја книга.
    На гурдис имам над 100 книги што сакам да ги прочитам, некои се препорачани, некои се што мене ми паднале во очи :)

8. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    2.555
    Автор, кратка содржина, reviews на Goodreads или од форум, по препорака од другарка, библиотека...

9. Love Elixir

Love Elixir Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    127
    Пишувам на интернет книги што мора да ги прочитате, 100 најдобри книги на сите времиња...Ете така 8)

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Stormii

Stormii Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2022
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    997
    Автор, кратка содржина..

11. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.818
    Допаѓања:
    8.540
    Кратка содржина и според корица.

12. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.383
    Авторот,кратката содржина и насловот

13. OmilenataZaNego

OmilenataZaNego Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Авторот, корицата, кратката содржина и кога ќе ја отворам книгата на која било страница ако ми се допаѓа првата реченица што ќе ја прочитам дефинитивно ја купувам.
    Онлајн кога нарачувам само по корица и автор, ретко кога читам кратка содржина.