ние спиеме со боди и со боси ноги, ма да и цел ден го минуваме така, бидејќи кај нас е премногу топло дома, и затоа и пак се поти срцката мое
Вие ептен рано сте ги разголиле бебушките Ве читам дека некои ни чорапчиња не им облекувате, па и само по боди ви спијат малите. Ама мојава бебушка е мала и рано ми е да ја разголам толку. Обично ја облекувам во боди со кратки ракави, чорапчиња и памучни шпикозни. Ја покривам со тенко памучно кебенце, но утрата знаат да бидат студени па тогаш ја покривам со малце подебелко кебенце.
Преку ден боди со кратки ракави и долни тренерчиња и чорапи, а за спиење боди со кратки, летни пижамчиња и бос во нозете. Го покривам со летно јорганче.
Боди на кратки и долен дел пижамки на долги- многу се открива па да не ја мислам ако не и се покриени нозете. Инаку дома навечер ни е пријатно, не е пекол топло и конечно ќерка ми да не се поти!!!
Кај нас е 20/21 степен цело време со тоа што навечер е поладно до 20 степени идеме , се облекуваме со чорапчиња, шпикозни на долги на долги поткошулка или бенкиче и широк повој дали е ок? Ја покривам со кеќе нормално ни тенко ни дебело и после 3 часот со уште едно потенко кебенце.??
Јас мислам дека ако многу претка напротив топли ќе им бидат, исто како ние кога се движиме. Инаку ладни рачиња и стапала не се знак за тоа дали им е ладно, кај бебињата циркулацијата се уште не е добра па затоа имаат почесто ладни стапала и раце. Ама ножињата и стомакот може да се проверуваат.
Од што преткаат со раце и нозе затоа им се ладни стално. И рачињата ги стават во уста и затоа им се ладни. Ќерка ми кога носи чорапчиња стапалцата и се ладни а испотени. Најдобро ќе проверите ако ги допрете на грбчето или вратчето кај рамињата. Ако се топли тие делови од телото,тогаш им е топло а ако се ладни тогаш им е ладно.
Многу е променливо времево и незнам што да правам како да го облакам оти дома ми е ладно 20 степени а денес се шетавме и го наоблеков па се испоти затоа незнам да го облечам асално деновиве. Дома носи чорапи шпикозни со стапални, бенкиче и боди на прерамки и ракавички. И го покривам со 2 кебенца а после 2 часот со уште едно од дормео тоа топли многу па цело време гоо гледам како ќе реагира дали ќе мртка за да му е жешко или не. Додека го дојам ноќе кога ќе заврши иза да го успијам го покривам завиткано и така кога ќе заспие го пренесувам во креветче да не се буси од ладната постела и одма со 2 кебенце.
Aiii mnogu e i dve kebenca, rakavicki i spikoznii icorapki. Juni mesec e, ne se plasi. Raskomoti go. I tebe bi ti bilo zesko. Neka e samo so bodi na preramki i spiozni. Bez corapki bez benkica bez rakavicki. Dovolno e. Ke zovrie bebeto. Tuka vo Gemanija e mn promenlivo vremeto. Sonce veter dozd. Navecer spie bosa so tenko bodi na dolgi i dolen del pizamki. Ako e toplo noke so carsafce tenko na dvapati predipleno a ako e svezo so kebence. Denta ako e toplo bodi na kratki ili maica i helancinja i bosa. Ako e svezo samo tenko bodi na dolgi i corapcinja. Tolku
Цацувче немој да го претоплуваш бебето , 20. степени не е малку . Со две кебенца и плус уште една како што ставаш за спиење е многу . Од склет може и повеќе да се буди . Јас бебето го облакам во боди на долги ракави и вреќичка за спиење . Не го покривам со кебиња и слично пошто нема потреба а и плус многу прета може да се покрие преку глава и нема да може да го тргне само ... И затоа и се препорачува спиење со врекичка .
Девојценце јас така го облакав пред една недела ама застуде и овие по дома ме испаничија ладно е требало вака онака и сега ме фати мака така да наречам па стално го препроверувам дали му е ладно а во мај не го облакав толку. Имам и јас едно кебе како врека ама многу е дебело а овие се нормални.
Ti si znaes najdobro, ama jas ne bi go oblekla taka sega bez razlika koj da mi zbori. Eve sinokja bese mnogu ladno se zalediv jas. Kerceto spiese isto kako i sekoja vecer samo pokrienka so dve tenki kebenca. Plus tvoeto e golemko skoro dva meseci e. Kerka mi e so zatnato nose pa ne ja naoblekuvam.
Мила доприги нозете и ако му се ладнички облечиму чорабчиња,едно шпикоза со долги ракави и едни хеланки за ноќ е доволно,кога ке заспие по некое време доприиго носето ако е ладно едно кебенце и довопно е,преку ден ако е сонце со кратки ракави боли ако е ладничко со долги +- почуствувај како е за тебе топло ладно и слично и него му е.
Може да ве прашам вас мајки кои сте поискусни. Малата има 1 месец и јас преку ден кога е топло ја облакам со боди по кратки и пижамчиња по долги со стапалки. И плус е покриена со летно јорганче кога спие. Дали е добро облечена или е гола? Дома војна водам со стариве дека му е ладно, дека ќе настине......И ги фаќам рачињата топли и се. Може да ме посоветувате дали е ок или стварно му е ладно?
По мене за преку ден доволно му е.Зависи и од детето моето не поднесуваше топло ич и мн се нафрлаше на лицето и телото и ја држев по разголена.и сега навечер не поднесува покривка никаква маани старите мн се досадниии
Сосема доволно и е. Ќе приметиш, ако и се ладни рачињата ќе ја облечеш. Слушај си се себеси, не другите.