1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како го облекувате вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од sweet.woman, 18 октомври 2011.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.219
    Допаѓања:
    7.950
    Во долги пижами и зашто спие со нас со тенко летно јорганче јас што се покривам. Ама пак е откриена. Цела ноќ се будиме да ја покриваме. Неверојатно е колку мрда попреку на спална спие.

На Избришан профил 156253 и brm_brm им се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Супер е вака на 2 долги ракави ама мојата е многу склетчика и дур се успиваме се препотува 100 пати.

Морам да пробувам илибпам евентуално тенка вреќичка памучна

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Abe mojata.mnogu potese glava dur ne i pojacaa vit d taka da vidi si da ne treba i toa. Pokraj potenjeto i rebrata dole i bea meki toa bese presudno ama kako.pojacavme prekina da se poti u spienje

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    1500 примаше вигантол. Премеривме 90ка е. Така да ок е витаминот.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.622
    Ме замисливте, ние сме уште по кратки горе, дома ни е 26 навечер. Да ја облакам на долги и горе?
    А вирчиња си прави стандард под глава, облечена соблечена исто и е. Ок ни е вит д.

6. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    1.340
    Како проверувате вит Д дали фали ?

7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.622
    Преку крв. Ако има потреба.

8. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.437
    Допаѓања:
    17.076
    Немаш потреба на долги на таа температура.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.219
    Допаѓања:
    7.950
    Како ги облакате за во градинка? Од сабајле е камен ладно, после топло.
    Денес ја пуштив по хеланки, чорапчиња, чорапи со кожа, маичка на кратки, блузичка тенка на долги и јакничка за ветер тенка. Негователката ми има речено дека се соблакаат и облакаат по потреба.
    И се сум на мисла дека на хеланки и беше ладно :^)

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Исто и ние и на кратки и на долги мокра и е главата и чаршавот. Јас почнав на долги да ја облакам за спиење дека и мене ми засвежува на раце па ќе се покријам. А беба не сака прекривка. Дефинитивно ќе земам вреќичка со ногавици од подебелите од нанам. Прееска и ја облеков ланската стандардна е, дека големка ...лелееее склет луѓе ја фати инпочна да се треска.

Кај нас 90 е резултатот од витамин д. И тоа е бааѓи над граница. А матичната вика ок е.

Во секоја приватна лабораторија преку крв.

На sani99 и Mucika им се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.622
    Од која референтна вредност е тоа? На мојава 130 и нешто и беше во нормала и пак и дадоа 1500 доза (facepalm).

12. viniMini

viniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    662
    По долги пижамчиња, не е покриена не трпи :D

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.331
    Допаѓања:
    5.236
    Од 6 до 53. Во спектра.
    И ние бевме 1500 вигантол па ни намалија на 1000.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Antonije ni rece posle 15ti okt da ispitame ama ili kozle ili avicena taftalidze radi aparatite najsaglam bile sabajle na gladno so primena doza d3

15. Дома кај е нас е околу 22-23°

дали на таа температура да ставам нараквици и капче танко или нема потреба? Инаку ич не ги љуби да ги носи, одма прета, плаче...
    Како вие правите со вашите бебуши? Користите често капчиња и ракавици секојдневно дома или не?

Кога ќе помине свеки на гости одма ми вика го измрзнавте бебето, ставајте му капа(и додека збори таа више и му ја става) ,ставете му нараквици(и тие додека збори му ги става), оти под шпихозните нема чорапчиња ,уште едно ќебе зема за да го покрие .... :doh:

потоа доаѓа бабицата (патронажната сестра) и ни вика : што е ова, што сте го наоблекле? (и одма,му ги вади чорапите, вади капчето, тргај ќебето) .Само со едно вика ќебе доволно е, да му е комотно...

оффф....ако ме верувате а
    една недела имаме со бебчето (доенчето мое што си го викам јас :sun:) ама последниве два дена толку како задумана сум ,само на плачење ми доаѓа... од толку советодавци околу (плус минус уште некој од веќе наведениве) главата шашма ми е.

Па и мм слушајќи така, и тој:
    ставај му ќебе
    го покри?
    итн,итн.....

како јас да така ќе остаам ако е толку ладно, да смрзнеме :?:

16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.622
    Капа и ракавици ние дома не носиме, па така ни бебе.

17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    13.199
    Јас капа само после бањање му облекував. Ракавици ден нема носено. Шпикозните ако се затворени не ти требаат плус чорапки.
    Нема да измрзне, не се грижи. А такви коментари секогаш ќе добиваш. Еднаш сред лето на улица една жена ми се развика зашо не носело детето чорапи (на 40 степени), а сабајлево една баба за накај градинка ми рече дека покрај тоа шо е облечено (боди на долги, блуза, дукс и палто носешее надвор во 7) требало да го подзамотам и во некое подебело ќебенце.

На Избришан профил 156253, Jordanovska-K и Tiny Love им се допаѓа ова.
  18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.723
    Капче ставав после бањање половина час и го вадев. Толку. Ракавици понекогаш ставав на првото бидејќи ми беше страв да му ги исечам ноктите (facepalm), но тоа траеше максимум недела дена. Потоа собра маж ми храброст и ги скрати. На второто не ставив никогаш ракавички.
    Ракавици и капче се за надвор ако е ладно, за дома не.
    На таа температура е доволно боди на кратки и шпикозни или комплетче. Ако нема стапалциња долу тогаш чорапчиња. Води се по тоа ти колку си облечена, толку и бебето. Може слој плус а тоа е всушност ќебенце тенко кога спие.
    Проверувај гради и грбче ако се ладни значи му е ладно и можеш плус слој да додадеш. Носе, ножиња, рачиња скоро секогаш се ладни и не е мерило дали му е топло/ладно на бебето.

На Избришан профил 156253, nevermet18 и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  19. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    2.044
    Следниот пат кога ќе ти речат дека му е ладно, стави им на маж ти и свекрва ти капа и ракавици и покри ги со 2 дебели кебиња на 23с па прашај ги дали им е убаво.
    Јас на оваа температура го облекувам со боди по кратки и шпикозни без чорапи и покриено со тенко памучно кебенце, тоа кога спие, кога е будно без кебенце да може да си претрка.

20. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    1.827
    Ќерка ми е родена во ноември, кога дојде прв пат патронажната ми рече како сме ние облечени на бебе плус уште една облека. Јас ја облекував боди, холухопки, и шпикозни. Капа само на почетокот ставав после бањање, ама кога увидов дека се поти не и ставав веќе. За ракавици и ставав до 2 месеца бидејќи се гребеше од ноктињата. За покривање ја покривав или со ќебенце или со тенко јорганче, зависно каква е температурата во собата.

На Избришан профил 156253 му/ѝ се допаѓа ова.