Zzdravo mami...da se posovetuvam so vad kako vi spujat bebinjata denovive koga Tt raste do 38 ja sakam leto i toplo,ama ova nekako podrani... Moevo spie vo spilhozni po kratki, i vreka letna mu staviv vcera ama prepoten bese.A so tetra da go pokrijam,se otkruva kloca(5m sme). Ne bi znaela care da najdam...sube mi e nekako nepokrieno da mi spie...barem polovinata grbceto nekako..hmmm?
Мојов две години зима, лето клоца кебиња, фротирки, чаршавчиња, тетра пелени... цело време си спие непокриен. Уште како бебче неможеше да поднесе да биде покриен... одма нозе во вис и клоци маваше дур не тргне се од него
Синко ми е скоро 3 месеци и во спална спиеме со отворен ширум прозор. Облечен е само во боди и покриен со тетра. Но, секогаш шутира и клоца со ноџиња дур не ја избутка. Станувам го покривам и следно кога ќе станам пак ја исклоцал Чорапчиња му ставам ако е малку посвежо. Мада станот ни е цел ден на сонце ( гледа накај југ ) и е претопло. Преку ден е исто само со боди и ако е посвежо од климата во дневна само плус чорапчиња му облакам. Се препотува кога го дојам или кога го држиме во раце, па 3-4 пати обавезно го пресоблакам. Еднаш поручек и еднаш навечер ( пред спиење ), му ја полнам кадичката и го оставам да шлапка 10-20 мин. И обавезно навечер го мачкам со средството против комарци. А, на вртелешката над креветчето му закачувам едно марамче испрскано исто со средството против комарци.
Мајки, како ги облекувате малите периодов? Ние сме 2 недели и е на боди на кратки, а за чорапчиња си имаме мака. Плаче кога се облекуваат, одма ги соблака. Еве сега цицаше, ги соблече, и да не го будам не му ги облеков. А се открива многу не сака ќебенца врз него
Bodi, corapcinja i spihozni so zatvoreni nodzinja, a koa ke izlexeme ako duva i kapa obavezno, i se pokrivame navecer so dve kebenca za da bide toplo
А за облакањево и јас веќе немам памет. Дома темпреатурата не паѓа под 25-26° и на интернет што читав се што е над 24 боди на кратки, тетра пелена, чорапчиња. Тетра пелената и кај нас инстантно се бутка, чорапчињата се задржуваат кратко, ама и тие се соблакаат многу вешто, па само ги облакам од пусти страв да не е ладно. Патронажната ме советуваше ако му е склет чорапите дека не мора да ги ставам, ама од кај да знам што му е доста
Капа и две ќебенца? Добро секој си го познава своето дете. Јас на мојава да и ставам 2 ќебиња ќе се препоти и ќе препишти. Кога беше многу топло ја облекував само по боди на кратки и некогаш чорапчиња. Сега преку ден, затоа што е посвежо кај нас дома, по кратки горе а доле долги и чорапчиња. За спиење по тенки памучни шпикозни или пижамчиња по долги. Ја покривам со тенка пеленка.
Sekoe dete e razlicno majka, bebinjata nemaat uste dibra cirkulacinja i zatoa go pokrivam do dve kebenca no ne se debeli tuku pamucni tenki A baska ne si procitala ubavo, kapa samo ako sme nadvor izlezeni i ako duva a ne za spienje
Моето е на долги и со чорапчиња , покриено со плетено кебенце . Сите бебиња не се исти . Предвремено родените се поосетливи и од болница советуваат да се повеќе облечени . Така да во ред си е @Sofronko ,не напаѓајте одма . Секоја мајка си знае најдобро за своето бебе.
Јас моето сега го облекувам преку ден по боди на кратки и доле долги панталончиња и чорапи ,а за спиење го облекувам по долги спихозни или пижамчиња ама тогаш му ставам и боди на прерамки под пижамите зашто бебе многу мрда во спиење па ќе му биде голо грбчето ,а за покривање го покривам или со тетра пелена или со тенко кебенце во зависност колку степени ми е температурата во спална ноќта.
Мислам дека сепак најбитно е колку е температурата во просторијата каде спие бебето. Јас ја најдов оваа табела на интернет и таа ми е како ориентир, а нормално контролирам и гледам и синко како реагира и прилагодувам.
Znam deka e rano uste vo Mk za dolgi ama vo Hrvatska veke e dosta zaladeno prikvecer bas e za bodi po dolgi. Me interesira sto oblakate pod bodi po dolgi rakavi? Maicki za 6 mesecno bebce dolni nema ili greska sum? Koga e po maicka po dolgi pod nea nosi bodi na preramki tenki ili debeli. Eve ja so vtoro ama nekako celata vo prasalnici sum
i ovde navecher e ladnichko, spieme po pizamki dole, gore po bodi so kratki. inaku za pod bluza jas oblakam bodi na preramki gore ko maichka, od tritex.
@LiliBoz taka i jas ama imame dosta bodenca po dolgi a eve nikako nemam ideja sto pod niv za setanje samo po niv na golo e ladnicko. Dali vo Triteks ima maiciki dolni ko za pogolemkive sto se doagjam drugata nedela pa da znam kaj da baram?
srcka i ovie pod bodi mozesh be. jas mu imam oblakano vakvi ushte otkako se rodi. ova ti e ko maichka na preramki samo dolu se zakopchuva mesto da mu se izmestuva pod bodito so dolgi. a maichki takvi imash vo waikiki inache
Pa izgleda i jas taka sum ja oblakala kerka pred 8 god ama eve ne pamtam Vikam da ne e mnogu dve kopcanja dolu. Bas ke probam. A za waikiki ke proveram cim dojdam.Fala za infoto
Мами, кај нас дома моментално 22 степена. Бебе е во боди на кимоно, шпихозни, чорапчиња? Малку ли е? Пуштив и клима да се стопли ( на 26). Навечер се открива, нејќе кебе. Да купам вреќичка не верувам дека ќе спие Ако не му се слободни нозете ништо не праиме ....
22 е идеално за преку ден, навечер кај мене е пониска18-19. На ладно поубаво спијат. Јас би уклучувала климата само пред бањање, малку допилнително да се стопли, инаку немаш потреба. И јас така ги облекував, таман ми делува облеката. Вреќите се спас. Долниот дел им е намерно поширок за да си преткаат бебчињата. Мислам дека се ствар на навика. Големата е 2.год и 3 месеца од старт спие во вреќа. Малото осмиот го тера, исто си спие во вреќа. Некои дечиња ја одбиваат истата доколку покасно се започне со нејзино користење.