Како го облекувате вашето бебе?

Discussion in 'Бебе' started by sweet.woman, Oct 18, 2011.

1. Momichka

Momichka Популарен член

Може ли некој да ми напише како го облекувате вашето бебе во овој период.
    Во стил:
    1. Бенка. 2. Боди. 3. Ѕиври 4. Целосни шпикозни. Дали со овие 4 работи ќе има се што е потребно?
    Или брз памперс се става и нешто друго?

2. jovana03

jovana03 Популарен член

Без бенка, само боди јас редев. Врз памперс и ставав широк повој, ама за брзо го извадив.

Momichka likes this.
  3. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Ние сме со боди на долги, шпикозни на долги, тенки хулахопки, чорапи ако не се затворени шпикозните. Ако се испоти го пресоблекувам и го облакам само во боди нагоре надолу хулахопки тренерка чорапи. Скоро 9 месеци.

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Зависи дали за дома или надвор. Ако е за дома, зависи колку ви е топло дома.
    Кај мене е многу топло и оди вака. Памперс, боди на прерамки и целосни шпикозни со стапалца. Ноке исто само плус покриено со кебенце. Или пак боди на прерамки, долна и горна тренерка и чорапчиња.

Momichka and Troi like this.
  5. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Јас му облакам хулахопки на синко и кога бешњ бебе и сега и за дома и за надвор. Ладни се подовите дома кај нас и затоа дека повеќе време поминува таму.
    Инаку обично за дома носи боди на прерамки ,хулахопки, тренерки тенки горна и долна потенки и сега како прооде обавезно папучи. А за надвор исто само плус јакничка и капа.

6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Јас сум многу зиморлива,кизнај како ќе го наоблечам бејбито:D
    Битно си спремив боди на долги,бенкици,зиврина,холахопки,нека има,ако е како мене ќе биде алиште на алиште:tmi:

7. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Јас уште не му облекувам хулахопки.
    Боди по кратки и тренерки. Чорапи и плус од тие како со кожно од долу што се, бидејќи му се ладни стапалата.
    Навечер најчесто откриен спие, па му облекувам боди по долги.

8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не е убаво да се прегрева бебето. На предавањето педијатарот кажа дека подбро е полесно облечено, а покриени, отколку преоблечено и бебето прегреано. Ако се прегрее, тт му се качува, па и паника може да се крене дека качило т и дека е болно. Идеално на 22-23 степени преку ден, а на пониско за спиење. Само за бањање 3 степени поголема т во собата.

irena.1, Annath, eli25 and 5 others like this.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Фала ти за советот,споделувај и понатаму информации.:hug:

kukla21 likes this.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas samo bodi i oblekuvam i spikozni.Ni hulahopki ni zivri mada ne znam kako izgledaat.Nitu kapa nitu rakavici.Ne ja ucam da e natrupana so alista.Pa da mi e postojano bolna.Gledajte si po vas.

11. Luna91

Luna91 Популарен член

Исто и јас :). Ако од сега им облекуваме ѕиври и хулахопки, што треба кога ќе биде - 10? Ма да секој си знае за своето дете... Ова е мое лично мислење.

12. victoria

victoria Форумски идол

Боди на кратки и тренерчиња. А спиеме исто по боди и пижамчиња.. Босо од кога е родено.. Сега има 5ипол месеци. За надвор би му облекла скафандер ако е многу ладно,а хулахопки и ѕиври не.. Поголемкото ми е околу нова година родено, во сама зима.. Еве ќе прави 4 години и до сега не сум го облекла плус..
    Дневна температура одржуваме околу 22-23,ноќе за спиење мин 18. Кога ќе биде поладно за спиење двајцата во вреќи

stevemila and Luna91 like this.
  13. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Бебчето е 3 и пол месеца. За дома му облекувам памперс, боди на прерамки и целосни шпикозни (или тренерки горна и долна ако е посвежно). Дома ни е околу 26 степени макс. Кога го бањам ја загревам собата повеќе. Навечер спие со памперс, боди на долги нагоре и долни шпикозни со стапалца. Го ставам во вреќица на рамки и не го покривам. Во собата за спиење ни е околу 22 степена. Беше покриен со ќебенце но многу ми се откриваше и затоа решив со вреќица да спие и ептен ми се погоди. Не го мислам сега дали го има клоцнато ќебето или не.

stevemila likes this.
  14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Мислам дека дома ви е премногу топло доволно е да е температурата 23 с ние за бањање правевме 25 26 па целиот ќе се препотеше

Luna91 likes this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Многу е 26 степени за преку ден, многу е и 22 степени за спиење. Дење треба да е 22-23 степени максимум, за спиење 16-18 степени, можеби и поладно. Во поладно поубаво се спие. Полошо е да загреваш, бебињата подобро го поднесуваат ладното, за разлика од топло.

kukla21 likes this.
  16. V.odolija

V.odolija Форумски идол

На мене па бенките не ми се ниеднаш искористени.Баш вчера ги редев си реков зошто ми се незнам.
    Бебуш на него има памперс и долна маичка ( боди ) , боди на долги и панталони , и чорапчиња.
    Дома ми е околу 22 до 23 степена.

А да ве прашам кога си лежат преку ден ги покривате ли ? Јас да , и незнам дали треба.

17. kukla21

Морав да ти го пишам ова :) Кога ја слушав докторката на предавањата, на тебе ми текна :) Знам дека имавме дискусија во колку ладна/топла просторија спиеме. Се сеќавам твојата т ми се чинеше ладно, ладничко :) Тогаш ладно ми се гледаше, ама ете имало и логика :)

mal.ecka and Annath like this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Доволно е едно боди, со една маичка, со две бодиња му е претопло во препоните.
    Не покривав преку ден ако лежи така, само кога спие.

@kukla21 и по себе знаеш...полесно поднесуваш топло или ладно? А бебињата немаат развиен систем за терморегулација, и многу лесно и брзо се прегреваат, затоа не треба да де преоблекуваат многу

kukla21 likes this.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Кај нас моментално е 25 степени, а малата е облечена во боди на кратки и шпикозни тенки. Без огин е толку. Оваа ноќ беше се изладила собата, не видов колку степени имаше, ама не беше под 20, а бебе беше облечена во боди на долги и надоле пижами и со тенко кебенце покриена, па кога се разбуди да цица носето и беше затнато, а и мене ми беше затнат носот и грло ме болеше, па ја покрив со подебело кебе. Секогаш кога ноќеска се изладе собата на неа носето ѝ е затнато. Мислам дека 16-18 степени е ниска т. Пред неколку год кога брат ми беше бебе неговата матична кажа дека идеална т за бебе е 26 степени, и јас сега по тоа се водам.

stevemila likes this.
  20. kukla21

Јас сакам да ми е топло и да не сум наоблечена. И зимно време сакам по куси ракави да шетам дома :) Факт е дека и ние некако психолошки реагираме на промените на темературата. Летно време на 22/23 под клима ни е топ, а сме распиштолени :) Зимно време таа т ни се чини ниска. Термостатот расипан :)
    Сега откако читам по фб групиве, па и тука, дека децата им плачат, а подмирени се со се, прво ми иде дека се прегреани. :) Докторката кажа од тоа може да плачат и тоа доста. Некако ептен сериозно си го сфатив ова :) И дома сме се опремиле со термометар, мерач на влага..

Lolipop23 and Annath like this.