@Annath долната маичка му е боди , мислев на таква што се закопчува.На прерамки е. Сеуште не сум облекла две ракавчиња.
Премногу е таа температура, превисока е, за бањање е идеална. Тргнувам од себе, јас сум многу зиморлива, ама внатре да ми е толку дома одма отворам прозори да се излади, гасам парно, децата не ми поднесуваат толку жешко, се потат. Се затнало носето оти си го навикнала бебето на повисока температура од нормалното, па секое паѓање на температурата може да резултира со течење носе кај бебиња. Башка ти било послабо облечено ко за спиење. При собна температура од 26 степени се поти, не приметуваш, ќе се излади и затоа настинува. Допрва зима иде, не учете ги децата на премногу топло. Инаку јас цел живот спиев во ладно, во соба каде што температурата не надминала 14 степени, т.е не се грееше собата воопшто во зима. А сега спијам на повисока температура, не спијам толку мирно и убаво како на поладно. И децава на поладно ми спијат поубаво. Зимата температурата дома паѓаше до 11-12 степени, децата спиеја убаво, не пуштав греење ноќе воопшто. Мислев на дуплото закопчување долу. Ако долу имаш боди на прерамки што се закопчува, па уште едно боди на долги што исто долу се закопчува и одозгора панталони - дури четири парчиња облека има на препоните. Машко е твоето, ако не се лажам. Не чини да се претоплуваат тестисите.
Дека има две работи кои се закопчуват доле , тоа да.Од по три копченца закопчувам само по едно дека и јас не сакам што е така. Ама па не ги сакам дводелните тренерки и пижами затоа што најчесто ни е во раце и горниот дел му оди стално нагоре.
Кога ја донесовме од болница повеќе ја наоблекував, па се замислив јас накратки, а оно наоблечено, го зовривав детето. И почнав само боди на кратки и шпикозни или тренерки. Инаку и јас сега сум облечена во долна маичка и тренерки и ми е таман, па мислам дека и на неа така ѝ е добро. А ноќеска кога станам стално дланките ѝ се мраз ладни и се мислам дека ѝ е ладно. И сега и се ладни дланките. Вечерта потешко ми заспива, ќе видам оваа ноќ на поладно како ќе биде.
Битно е грбот и градите да се топли, рацете и носето не мора. Инаку од болница и јас повеќе ги облекував моите, оти плачеа и кога требаше да им менувам пелена. После една недела се навикнаа и не ги облекував толку. Нормално е да се поосетливи на почетокот, сепак во меше биле 9 месеци, им треба време да се прилагодат на надворешни температури. Проблем е периодов што е доста променливо, не знаеш ни ти како дасе облечеш, а не па бебе. За ноќе, ако ви е поладно, само вреќа за спиење му е мајката.
Јас со мојава теорија Докторката кажа да не се водиме по ладни нозе/рацр кај бебе дали му е ладно или не.
@forumce педијатарот ми кажа дека рацете кај бебињата најчесто се ладни затоа што им се надвор.Рече кога спие да му го проверам лицето а не рачињата.Јас носето му го проверувам и мешето.
@kukla21 , ова правило за ладни раце и нозе не важеше за син ми Рачињата 99% од времето му беа ладни, а не му беше ладно. До ден денес е вака. Веројатно има наследено од мене слаба циркулација во дланките и стапалата Во принцип, води се по тебе. Ако ти имаш една блуза, и на бебето толку му е доволно
Да да - баш и тоа ми беше поентата. Заради немање терморегулација, докторката кажа дека ако му се ладни раце/нозе не значи дека му е ладно. И баш тоа - да се водиме по нас
Јас војна водам со мајка ми. Само му става капче, чорапчиња па топлинчиња, јас вадам она става. Уште не успеа хулахопчиња да му облече, па само вика по бебе-Баба, срам да и е на мајка ти, те измрзна без хулахопки Периодов бебе е во боди на кимоно/кратки, боди на долги и тренерчиња и чорапчиња. Хулахопки имаме ама дали ќе се облечат којзнае, може во најладното.
Јас па војна водам со мм. Дека и он зимурлив. Конечно се нагодивме и дома е со боди на долги чорапчиња и шпикозни преку ден, без чорапи и во вреќа навечер. Капчемставам само поламсаат после бањање. За надвир е кимплицирано зошто многу е променливо. Денес беше облечен боди на долги, тренерчиња и чорапки. Врз тоа тенко дукс/јакниче и памучно капче и зошто спиеше припокриен со кебенце. Е сега борба ќе биде со мм кога да се вади, а кога е ладно
А како успевате да ја симнете температурата? Кај нас дома е топло. Нова градба е зградата, има добра изолација и сме на градско парно. Лани цела зима во спална ни беше исклучен радијаторот и пред спиење отварав прозор, ама пак ноќе ми беше топло. Според ова јас планирам да му облекувам боди на прерамки или долги зависи од температурата и или шпикозни или тренерчиња (зависи дење/ноќе) и не знам дали и тенка вреќичка да купам
За преку ден, се сложувам. Можеби треба да ја намалам температурата. Но 16-18 степени навечер ладно не е? Кога термометарот покажува 20 степена, на бебето ушињата, образите му се ладни. Го допирам и на вратчето и не е баш топол. Инаку да, во поладно многу поубаво се спие. А во спореба со лето, бебето на 22 степена под клима само на боди на кратки беше. Контрадикторно некако самата помисла дека не е лето, не тера ваљда да ги облекуваме бебчињата.
Не е ладно 16-18 степени. Ако му е ладен вратот, значи се поти. Барем кај моиве кога потат вратот им се лади. А за облекувањето според сезона, точно. И ние се облекуваме повеќе во зима иако е иста температурата, само различна сезона. Различно ги перцепираме температурите, затоа.
Точно. Поради слаба циркулација, до 6м ќе им бидат скоро секогаш ладни, што не значи дека им студи. Не можам да ја заборавам нашата зима лани. Со термометар спиевме да пратиме тт во соба
Nas od Sk koga ni ja dadoa malata,doktorkata ni kaza 24,25 stepeni.Neznam koj pisa pogore za niska temperatura.Bas zatoa so bebinjata nemaat termoregulacija ne treba da bidat na tolku ladno.Kaj mene e 24,25.Pisav pogore kako ja oblekuvam.Ne ja polnam alista.Ni kapa ni rakavici,komotno i e taka.I mene mi e prijatno na ovaa temperatura.Stom malku zaladi mi stanuva ladno.I mojata e so zatnato nose.Nemam namera da si go gledam deteto po pisani pravila,kolku trebalo.Moralno bilo tolku pa makar i na bebeto da mu e ladno.Si ja pratam postojano,i Samoto bebe po svoite reakcii si kazuva so mu prija a so ne