Како го облекувате вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од sweet.woman, 18 октомври 2011.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    исто ја облеков и јас. а се мислам дали ќе и биде таман на боди на прерамки и пижамки на кратки ракавчиња, надолу на долги. Ич не знам како и е таман.
    Сабајле накај 5 - 6 саатот станува студено а беба сака рачињата да не се покриени. Значи на кратки би и студело.
    А кашла, затната е... да не ја разболам уште повеќе.

Дење е на боди со кратки и надолу кратки панталонки памучни.

2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Според мене полошо е да испоти и да седи испотена. Мојата многу поти. Спиеме со отворена врата ама внатрешна, балконската ни е затворена.

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Штом кашла и е затната нека ја на долги, мој совет. Како што пиша сабајле е ладно па да не се затне уште толку.

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Многу ја облекуваш за спиење. Топло е времето. Мојата на боди на кратки само спие без долни пижами доле. Ја облекував по долни доле, ама многу се потеше. Полошо е да се поти. Ова е сепак мое мислење.

На kiki_riki, sofi2107 и Selest им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Дома не ни е топло ноќеска, цела ноќ е отворена вратата во дневната кон терасата, влегува ладен воздух. А и секако овде е посвежо оти покрај река сме.

6. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Со боди на кратки ракави и со тенко ќебенце покриено (2месеци бебе)

На Melinda85, sofi2107 и Black girl им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Епа добро тогаш. Кај нас е многу спарно. Кога пие млеко пред спиење се поти и вака, а не пак и доле пижами. Ама штом е посвежо кај вас, ок тогаш.

На Poppins и forumce им се допаѓа ова.
  8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Со прозор на кипање споеме навечер веќе со недели.
    До пред 1дна недела спиеше со кратки ракави и тенки долни пижами и без чорапи, покриен со тенко ќебенце.
    Од пред 1дна недела веќе спие со мајчка на прерамки, боксерици ( над пелената ), без чорапи и покриен со тенко чаршавче. И со прозор на кипање спиеме.
    Пак се дешава да се препотува, ептен склетџија ми е детево. Па ноќе му мењам мајчка само полека дур спие за да не го расонам.
    Ама кај и да е како тргнало топлово,ќе почне само по пелена да спие. Лани веќе од средина јуни ( 2-3мес имаше ) само по пелена спиеше.

Многу е топло за со боди на долги да ги облакате бебињата за спиење ( читам и слушам од пријателки дека така им спијат навечер ). Без разлика на подотворен прозор сепак е топло. Па кога е за 10°С поладно ваљда со јакна не ќе спијат. Поарно спијат кога се порасоблечени и поарно е за имуниот систем/организам. Сигурно со долги ракави и долги долни пижами не спиете ни вие. Како вие сте облечени така и бебе/дете. И вие во сред ноќ да си ги пипнете рацете и нкзете ќе видите дека ви се ладни. Нормално е телото се лади, не движите и послаба е циркулацијата.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Баш така. Јас се водам по себе, спијам по кратки горни и долни пижами и некако ми е нонсенс да го облекувам детето по долги да ми спие.
    Едит: Една членка спомна бебето и било затнато и дали со долги да спиело. Без разлика што е затнато, не треба да се облекува многу. И ние кога сме затнати летно време по кратки сме, не облекуваме јакни.

На Poppins и sofi2107 им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Јас спијам. И не е исто прозор на кипање и врата отворена скроз. Исто е многу битно и местото на живеење. Овде ноќеска е ладно, а пример кај мајка ми е пекол и со отворен цел прозор.
    Пред некој ден со маж ми испомрзнавме сабајлето. Еве и сега стапалата и нозете ми се откриени па почна грло да ме боли и нос ми се затна

На Skorpija25, Poppins и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Од пред неколку дена и он спие разголен,а јас само по спаваќа на прерамки кратка ( над колена ) па пак ми е склет навечер. Он,па како цица навечер така во моментот е како со кофа вода полиен. Па и да не цица сепак коса и грб секогаш мокри, па го оресоблакам минимум 2 пати навечер.
    Иначе заедно спиеме со малиов па додатно си се топлиме :D
    Неможам да замислам да е во долги па ни ја не би спиела така. Колку порасоблечено толку подобро за здравјето. А, не утре и на најмал ветер дете ќе се разболува.

На Poppins и Black girl им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Po bodi na kratki ili bez rakavi zavisi. Otkriena.
    Ja pokrivam so tetra ama vo rok od 5 sekundi se otkriva vo son. Totalna sprotivnost od brat i

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Колку степена е ноќе кај вас? Не се мислам на дома туку на надворешна тт.
    Да ти пратам слики да видиш како спиеме. Прозор на кипање, врата од спалната ни е отворена, отворена врата од вц зашто прозорот од вц е отворен ( одма до спална е вц па за да струи воздух ) , вратата од ходникот отворена ( ходник накај дневната ) и балконска врата ширум отворена. Е сеа замисли колку е тт дома кај нас во спална. Свежо е да, ама спиеме како што пишав погоре. Вака и лани спиевме од јуни до есен ( малиот беше над 2+ мес ).
    Не е убаво да се навикне дете на топлина и многу облакање. Ова го кажувам од искуство на блиски. На најмал ветер па и пониски тт деца секогаш болни беа. Секогаш наоблечени мислиш на Сибир сме.
    Еве до пред некој ден ако ти се верува надвор деца денски некој шетаа со долги ракави и панталончиња.
    Но, океј сепак секој си знае за свое дете што е најдобро. Но, ако е зимурлија родителот тогаш ќе се раководи по партнерот во врска со облакање на дете. Сестра ми е зимурлија. Па она да се прашува внукми и во јули ќе е со чорапи и облечен како за октомври. Она спие како тебе еве и сеа, со пижами по долги и чорапи. За мене е несвоиствено ама јас сум па склетџика, а еве и синко на мене е склетџија.
    Едит: да во право си...многу е битно и местото на живеење.
    Станов гледа накај југ. Пеколно е топло преку ден па и ноќе. Клима не пуштам зашто е цел ден скоро доле и ќе го пресече. Башка лупа по балконска врата за да седи на балкон сака. Па топло/ладно не иде. Ама здравје кога че пукне ептен топло ќе мора климата да се пушта нема излез.Така да кај нас дома е мн топло.

Последна измена: 4 јуни 2018
    На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Многу зависи и изолација на станот, ориентација.. кај мајка ми е пекол! Кај нас цело лето е топ, не треба ни клима да се пушта. Со мајка ми сме 10 мин пешки одалечени. Ама ете. Башка ние сме опколени со дрва и водно е поблиску.
    Бебе е во шпихозни уште и не ми се поти. Мислев куси пижами да и облечам, ама викам чим не сум почнала јас и на бебе му е таман. Преку ден сме по куси и двете :)

На pile30, emkaemka, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Мојава преку ден е на куси , горе доле , без долна маичка , ноќе спиеше боди на кратки и тенки пижамчиња , еве ја две вечери спие во исцело пижами на куси , 80% откриена си е и ножињата топли , рачиња се , да многу значи самиот дом , поставеност изолациа , нејзината соба ја печe сонце , низ дома е до 23/24 ми крева веќе и почнаме клима по малце да регулирам до 21 оти не поднесува никој од нас топло , посебно она голема склетчика е . Јас се водам по мене како јас , така и она си е .. Научени сме вака од прва ден , немало проблеми ..

На emkaemka и kukla21 им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.782
    Допаѓања:
    145.294
    Не може д правите споредби.
    Многу фактори се битни. Како и самото дете. Некои се саклетчии , некои заморливи.

На pile30, BoaVista, emkaemka и 7 други им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Под 20 е,не знам точно. Покрај река сме и е посвежо за разлика од градот особено ноќеска. Преку ден ни е топло, малата цел ден само боди на кратки носеше, кога залади ѝ облеков долен дел. Ама цел ден е на ламинат и ладни и се нозете. Навечер кога ќе залади отвараме прозори и врати да се лади. Кога ја допрам ноќеска не е ни топла ни влажна. Преку ден се поти додека цица. Уште малку да се зголеми температурата и ќе ја расоблечам за спиење ноќеска

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Почна пеколот кај нас. Цела ноќ само на боди на кратки спиеше покриена на нозете со една тетра, вратата отворена скроз, прозорот на кипање и пак се потеше.. И преку ден е на боди само, ама цел ден на подот е, ладно е таму.

19. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Исто и мојот. Само боди на куси и тетра ама нон стоп е откриен. Ќе го покријам сеќава и одма го бутка.. Јас па никогаш не сум спиела откриена и мисла ми е. Ти што правиш кога се открива? :) Само кај мене изгледа бебево е помалку облечено од мене :) ама с'кледџија е како татко му.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Prestana da se otkriva od koga pocna da spie na stomak.inaku ja ostavav otkriena t.e ja pokrivav na sekoe budenje ama sekundarno se otkrivase :)
    Fala bogu ne nastina

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.