Кога ќе им менуваш пелена насабјле и ќе ги пресоблечеш. Па навечер пак за спиење друго. И мачно е знам, ама ств ми е жал во иста облека да спијат, иако цел ден се на кревет неиспрљани.
Не ми е јасно што мењаат уште.. 4 мес имаат моите (2 мес порано родени), па се знае навечер пижами или шпихозни (и да се измочаат у 3 сабајле пак пижами или шпихозни), а преку ден облека, тренерчиња, др шпихозни.. не исто од вечерта.
Не знам зошто би го правела тоа освен за мој кеиф. Во памучна облека за деца не знам што е неудобно. Чак што воше и патронажната сестра ми викаше да не им менувам ни пелени често затоа што се тормозат така децата. Али секој си знае за себе. Секој си знае за себе , не се сите деца исти затоа немој да се чудиш.
Не се чудам воопшто, и јас имам 2 близнаци како од 2 различни мајки, па мерак ми е и да ги пресоблечам, да ги дотерам па макар и врескале.
И ние сме прематурче,и сме мали па за нас нема пижами.Ама секако го пресоблакам,едни шпокозни за спиење,за преку ден други,или панталони памучни и боди,за надвор тренерки.И така се пресоблакаме и по 4пати некогаш.Пеленименувам често,подобро да го измалтретирам пресоблекувајки отколку мочан да седи,па дури и ноќе се пресоблакаме ако треба.
Според мене, тренерчиња се подебели, а за пижами облакам потенки шпихозни покомотни. И така ја бањам, па после бањање секако ја пресоблакам. За во зима планирам исто само со боди по долги од доле. Ја сум склет може грешам ама по мене се водам. Ја уште спијам во три четврти пижами.
Dobro a koga gi banjas pak vo istite gi oblakas? Eve neznam, vikas za kejf ne gi presoblakam, pa ako licnata higena e kejf ok ne gi presoblakaj, ni koga ke bljuckaat, povratat ne presoblakaj, koga ke se natopat so voda sok, koga ke se isprljaat so kasa, ponataka nadvor koga ke si igraat ne gi presovlakaj, tvoe si e. Neznam iskreno cudno mi e, eve nikogas ne sum pomislila da ne go presovlecam i da spie so trenerki cel den sto gi nosel, mislam gadno mi e mene a ne pa nego taka da spie, a i prv pat vo zivotot slusam vakvo nesto. Pa uste patronaznata rekla da ne im menjavas cesto peleni wtf ? So mokra pelena li da sedat da ne se tormozele eve neka me prosvetli nekoj nemozam da razberam sto e macno da si go presobleces deteto, mislam neli toa e osnovna fizioloska potreba, pa ako majkata ne se grizi za deteto koj drug. Neznam, uste od ragjanje na dva saata mu menjam. Od sega steknuvas navika i za ponataka koga pogolemi ke bidat. Eve sin mi dve godini e i se znae od nadvor ide i pravo si go zema stolceto i vo wc se kacuva na labavo race da mieme, pa soblakame trenerki i novi oblakame ako e isprljan. Ama od najmala vozrast si go ucam. Higenata e pola zdravje. Ne se luti ama ova mene stvarno mi e nesvatlivo i neodgovorno.
Бебе во тренерки да спие? Како така? Некако не ми влегува тоа во глава. Кога ќе ги избањаш повторно во истите алишта ги облекуваш? Искрено не можам да сфатам, има мајки што децата им се прљави и така два дена со тие алишта. Мене ми е гадно тоа искрено.
И јас имам две и се препотувам дури ги облечам. Мачно е знам. Имам помош цело време. Секој ден ги бањаме и се во нова чиста облека, не стрикно пижами, повеќето се по боди и долни. Моите многу се валкаат. Повратиле, протекло, кога какаат долните им се умирисуваат. Јас и навечер менувам обавезно памперс колку и да ми е мачно. Баш тогаш се покакани. Машина пуштам секој ден, едвај најдувам време да испеглам ама шубе ми е да не го направам тоа. Едит: последно убаво спиена сум на болница кога ги родив.
А зошто би ги облакала во исто кога ги бањам ? Секој ден им менувам облека ама излишно ми е и дење и ноќе да ги облакам и да спијат и во истоте шпикозни и истите тренерки .
И да се разбереме мајки , може ви е интересно да си ги пресоблакате бебињата кога имате едно бебе, нека се јави некоја со близнаци да видиме дали ги пресоблака толку . Воопшто не е практично и излишно .Не е исто едно и две бебиња .
Да ти кажам искрено моево мн блуцкат..ми се темнит ко ке е за преслеквење..а памперс на неколку сати и менвам освен ако имат голема нужда обавено па морат одма
Еве јас се јавувам. Ноќе друго, денски (цел ден до пред бањање ако не се измочкаат или мокри од бљуцкање) друго. Тоа ми е 2 пати сабајле и 2 пати навечер-дека 2 деца. И да, пак ке кажам, мачно е, перам секој ден, кога пружам ми иде да се фрлам од тераса, ама не оставам деца така. Колку што мене ми е убаво да спијам во едно, а преку ден во друго, толку и на нив им е. И не би мењала за ништо на светов.
Е мајка тоа нема врска. Мојата од бебе кака по четирипати,некогаш и петпати на ден. Мене мислиш ми е лесно да ја мијам и пресоблекувам? А имам братучетка има три деца (близнаци и големото две и пол), па по трипати на ден им менува облека,а другарка моја со едно, па само се жали. Тоа си е до човекот, а не до тоа колку деца има.
Јас па сакам да ја пресоблекувам..кога ќе стане сабајле да ја дотерам до вечерта минимум уште еднаш блуза зш многу се лигави со рацете во уста и ракавиците ги мокри иако носи лигавче. Ја бањам и ја облакам во најкомотно нешто (доколку пижамите не се суви или не сум испрала).
Јас обавезно шпикозна за спиење..ама да зеам да ја пресоблекувам преку ден по нз колку пати нема шанси..газето на секое не и го мијам кога има голема нужда, освен во екстремни случаи...и фала Богу досега никаква мака не сме имале со кожата....
Мајче верувам дека не е лесно и нема потреба да се “правдаш” или да се чуствуваш лошо. Даваш се од себе и тоа е најважно. За се треба време, посебно за фаќање на некој ритам и за подобра уходаност. Малечки се твоите, не ги вадиш од количка и од вреќичката. Не доаѓаат во контакт со нечистотија. Кога мислиш дека немаш сили и дека не можеш да се справиш со сите тие рутини подобро вака, само лиценце и рачиња да измиеш потоа, одколку да се откажеш од идејата за воопшто да испаќате надвор или да се доведеш до состојба на исцрпување со сите ритуали за кои немаш сили. Глава горе, ќе ниде подобро и со ранење/пресоблекување и со спремање. Преку ноќ не дошло кај никого и ниту ние сме исти ниту дечињата ни се исти.
Како може нешто што е за деца да ви е мачно? А како ја замислувавте улогата мајка? Да ја сум со 1 бебе, ама цел ден сум сама,и повраќаме,и се пресоблакаме цел ден,и не не ми е мачно, убаво ми е и мерак ми е.