Бебо има само две недели, како да го облекувам на вакво време??... Сеуште да не ни е рано за кратки или веќе може да се облака?
Јас го облекувам по шпихозни со кратки ракави и долу 3 /4 и чорапчиња и ставам. А под шпихозните маичка на прерамки (замена за боди, можиш боди) - ова за вака кога ќе е топло. А ко ќе врни, поладно, исто но со долги ракави шпихозни. И ние сме 2 недели и 4 дена.
@Leo-nora naseto se rodi vo juni, ja iznesov vo fustan na dolgi i u kola moravme da se soblekuvame poso mu bese mnogu toplo, taka da slobodno nagore na kratki mozes ako e toplo, ili nekoe mnogu tenko na dolgi
ама мало бебе тек родено не смееш да изложиш одма на сончева светлина. Не им е развиен центарот за терморегулација до 40тиот ден. Така да не разголено. Едно боди на долги и пантолончиња долу доволно е.
Ние сме по боди на прерамки или ако е посвежо на кратки од раѓање. Надолу е голо, а некогаш и чорапки и бебе често ги вади. Покриен навечер со пелена и таа ја исклоцува и по 100 пати го препокривам и пак исто. Се запотува на челцето и изгор топол е нон стоп. Греота по жештиниве да ги наоблекуваме. И во болница и патронажна и Сајковски така ни кажааа.... 4 недели сме.
И ние сме по боди на прерамки, и долу голо. Без чорапи. Имавме еден обид за чорапи, ги вади и не ставам. Греота да ги облекувате на пеколов. На бебе се гледа дали му е топло во вратот не на раце и нозе. Јас го изнесов по кратки од болница.
Зависи и каде живеете. Кај нас на пример е свежо навечер и наутро. Никогаш не е повеќе од 17-19 степени. Еве синоќа бевме излезени со мм без џемпер не се седеше надвор. Преку ден е топло ама се издржува Плус во куќа сме и посвежо е. Еве цело лето 2-3 пати имам пуштено клима. Затоа и за бебе така се спремам за таа температура. А во Скопје сигурно е пекол.
U soba mi e 27 stepeni i denje i noke. Neznam kako da ja oblecam. Do sega samo bodi na dolgi i pantaloncinja ili bodi na kratki cat pat epten retko i dole pantaloncinja nekogas i od onie so nogavcinja. Baska nosime sirok povoj mislam spureno mi e deteto. Nez dali ispravno ili greska praam so dolgi sto mi e cesto...a gledam skletcija dete mi e, zas kosickq imq obaveZno e mokra pozadi. Inaku imame 2ipol nedeli.
@Leo-nora @marchi-cool баш дека нема развиено терморегулација, на ова топло уште да го облечеш по долги, тоа не може да се поти за да се брани од жешкото и може да се претопли што може да биде многу сериозно.
Расоблечи го детето. Нервоза му создава премногу облека, бебињата полесно поднесуваат ладно отколку топло. За повојот не знам дали ти е препорачан, ама панталони и долги ракави не. Боди на кратки или прерамки е доволно, или пак од оние боди со ногавички (ромперс). Многу плачат и се нервозни ако се преоблечени.
Nas patronaznite ne predupredija deka u soba temperaturata treba da bide 21 stepen maksimum i da ne go oblacam mnogu. Taka da 27 stepeni i dolgi.. najverojatno mu e previse
Кратки ставај штом се поти и се спурува. Лани ја имав истата дилема со прематурче, по долги го облакав демек мало, но на таа температура по дома веќе само со боди на кратки беше и како друго бебе да имав кога го расоблеков.
кога ќе размислам плус и покриено е... Мислам подобро рассоблечено и покриено одколку така по долги. Мене прашањето ми е дали и колку ги покривате? Не знам каде имам слушано или читано бебе треба да се покрива но не мора да е многу наоблечено.
Се имам обидено многу пати да го покријам со тетра, ама штом осети се открива одма. Пробај со тетра и ти покриј го до половината.
Bodi na kratki i helancinja da ja ostavam? Ja pokrivam so tetra pelena. Sirok povoj i izvadiv, greota mi e zas zesko us povoj u fali. I zas ima grcevi od povojot nemoze nodze da svitka za da se olesni.