Mami ve molam za pomos. Ja stvarno vekje ne znam dali dobro postapuvam ili ne. Sinko e 3.5 meseci. Doma temperatura odrzuvame okolu 24-26 znae da ripne koga mm ke stavi "drvce". Go oblekuvam po bodo na kratki i konplwtce ili shpikozni i corapcinja i spie pokrien so pamucno kebence od tie duplite kako tetra peleni gi vikaat. Mu meram temperqtura na celo 36.3 do 36.5. Ne kogas e mokar na kosiceto ama obicno ne e. Navecet e pokrien so istoto pamucno i so kebe so koe jas se pokrivam . Navecer do 22 ni paga temperaturata. Retko oblekuvam 2 rakavi zanprwku den i za spienje ama koga i da sum oblekla nekako kako da ne mu smeta ni so dva ni so eden . Eve sega ke izleguvame nadvor e 13 stepeni i ja stvarno ne znam sto da mu oblecam . Ke se vozi vo transporter. Ima spremeno fatirani trenercinja so bluza i bodi na dolgi i da go pokrijam so kebence i vtora opcija potenki dole trenercinjanso pizamka odozdola i gore bodi na dolgi bluzicka i dukserka ama se potenko inpamucno . Ne sum pametna. Mi e strav da ne mi se ispoti u sred voznja kade ke go presoblekuvam.
За по дома таман ти е. Дури навечер да падне и до 18 степени не е страшно, на пониска тт поубаво спијат и не им се затнува носето. Моето и јас скоро пола зима ја поминавме со затнат нос дека на топло спиевме ( 24-25 степени). Навечер можеш да му ставиш и боди на долги ракави ако ти е за да не му е ладно. За преку ден за шетање што си спремила мислам дека е ок тоа со дебелите тренерчиња. Само наместо боди на долги јас би на кратки. Затоа што имаш ставено блуза и дуксер. Ако немаш дуксер стави на долги боди. Секако ќе биде и плус покриено. Ќе го проверуваш на грпчето ако е испотено ќе го подоткриеш со ќебето.
Pod fatirani da ne oblekuvam vtor sloj pizamki ili u hulahopki a podnobicni pamicni trenercinja da oblekuvam vtor sloj na nozinjata ?
Сега уште мислам дека не е уште толку ладно за да облекуваш втор слој под тренерките. Подобро облечи ги подебелите тренерки и кебенце стави му. Сепак ти најдобро си го знаеш детето и какво е времето таму. Ако имаш и од тие зимските прекривки што се за на транспортерот и таа можеш да ја ставиш.
@Ivyano Еве како правам јас. За спиење на 20-21-22 му облекувам боди со долги, шпикозни без ногавици и средно дебела вреќичка. Ноќе кога ќе падне на 20, го покривам со дупло памучно ќебе. За излегување еве вчера беше 14 степени, му облеков боди без ракави, боди со долги, тренерки, чорапи, капче и јакничка, а до половина го покрив со дупло памучно ќебе и имаше зимска прекривка од количката. Но немаше сонце. Ако има сонце, тогаш е потопло и јакната не му ја ставам, над бодито му облекувам дуксер. Хулахопки или ѕиври би му облекла ако е уште поладно, рано е сега. Ноќе мирно спие по 11-12 часа и не се буди од топло или од ладно, а надвор спие по 2-3 часа, што значи тамам му е.
Уфф нели му е многу тоа што си му облекла По дома јас и облекувам боди на кратки и тренерки и чорапи нормално. Температурата ни е 20-21 степен без греење, кога пуштам клима е потопло. За надвор исто такаја облакам како што е и дома само плус џемперче подебелко или јакничка, зависи какво ќе е времето. Исто температурата е 15-16 степени надвор и тука.
Дуваше студен ветар и чувството беше поинакво, и мене тамам ми беше пооблечена што излегов, а се движев.
Дома 22-23 степени: боди на кратки, тренерчиња и тенки чорапчиња За спиење 19-20 степени: боди на долги, тенка шпилхозна и вреќичка За надвор (моментално околу 11-14 степени): боди на кратки, тенко маиче и јакничка, панталончиња и чорапи, покриен со памучно ќебенце, капчето од јакната Пред некој ден така се зезнав, дуваше ладен ветар и беше околу 13 ст, му облеков боди по долги, тренерчиња подебели, термо чорапчиња и дебелка јакничка бебе се свари во количката, кога го расоблеков беше испотен, па се тресев да не настине
Znaci toa ovlekuvanjeto mi e .. ufff. Eve go oblekov dole vo fatiranki trenercinaj tenki corapi i takvi meki paticinja i ppd trenercinjata mu gi pipam nozete ok mu se . Ocekuvav da vrie. Gore e bodj na kratki rakavcinja i pamucka bluzicka tenka i ziv ispoten na kosata a sedi vo transporter Spie. Moze li od dolniot del zesko da mu ide do tolku? Obicno vk transporter e ispoten na glavceto ama sega so trenerkive Srekja gorniot del sto mu go soblekov. Moze se glypavi prasanjava ama ja stvarno ne znam dali mu pogoduvam od pusti strav da ne nastine
Ај еден совет... Бебе 2.5 месеци ,дома температурата е околу 22-23 степени. Ја облекувам со боди на кратки и шпихопзни памучни ,или боди на кратки и блузичка и панталончиња памучни исто ,под шпикозните и чорапчиња ,и панталончињата исто како со чорапчиња што се тие. Свекрвата се запнала и холахопки потенки ама да имала холахопки... Ме стави дури во мисла од толкав притисок.
Кога спие нормално е да поти во главата. Исто самата навлака од транспортерот, седиштето за во кола од самиот материјал потат. Барем кај моите така беше. Летно време и кога беше топло и ставав тетра пелена и на неа ја легнував, пак потеше, но не толку кога беше директно на самиот материјал од седиштето.
Не бре топло е уште и за хулахопки. Што ќе и облечеш во зима кога ќе бидат под нулата температурите ? Кажи и на свекрвата ти дека од многу наоблечено врукици ќе извади детето. И навистина може врукици да се исфрли позади на вратот и грпчето ситни црвени брунки од што е многу наоблечено и жешко му е. Ако мислиш дека ќе му е ладно на бебе подобро со едно тенко памучно ќебенце покриј го.
И јас мислам дека е рано...ама ние од септември се бориме ладно и е топло и е никако да се погодиме... И веќе секој ден два месеци ја слушам се посомневав да речам ,ама па јас уште со кратки се шетам по дома...ако и беше ладно и мене ќе ми беше (инаку сум многу зиморлива)
Од транспортерот се поти многу, се поти и моето кога сме во кола. Затоа тетра ставам и не го наоблекувам, па кога го вадам од кола, го покривам. А за надвор зошто не го возиш во делот од количката, поинаков е материјалот.
Stavam tetra ama ziva voda se naprai duri i go preosblekov na potenko. Od kola do doktor i obratno bevme za skopje .Covek nikako ne e . Srekja tamu go raskmotiv ama nazad pak se napravi ziva voda .
Ако се стави бебето во зимска вреќа за количка, колку треба да е облечено? И од прилика на која температура се користи? @kukla21 Те тагнувам бидејќи пишуваше дека е попрактично вреќа отколку скафандер.
Не знсм дали сум репер, јас мн малку ја облекувам. На времево, доле тренерчиња, чорапчиња, боди на долги и дуксер. Зимо би било исто плус јакниче.