Не сме во Ск ние. Тука немаше многу ветер денеска, мирно беше. Ќе видеме сепак какво ќе се покаже времето, па соодветно ќе се облечеме.
Сега воа време кога е вака ни топло ни ладно ич не го сакам, и јас самата не знам како да се облечам а не па детето. Денеска беше со холохопки и фармерки надоле, боди на кратки и блуза тенка нагоре, плус и тенка јакна, и почна да дува па му ставив и капа после. Може вака изгледа како многу алишта, ама па искрено кога ќе почне да дува ми е страв да не му е ладно, ама тоа е додека не почне сам да кажува и да зборува ќе си трпи.
Хулахопки само еднаш му облеков, на крштенката (крај на ноември), јадниот вриштеше од шо му беше жешко и одма ги соблековме. Чекајте сеа, а на ноџињата шо облекувате?
Патики, мојот е "голем" веќе, трча цело време. А и бебе кога беше чевличиња му облекував од тие бебешките на кукли што ги ставаат. (на што сум фрлала пари, цел најлон такви имам за со секој стајлинг посебни)
Прашање за искусни. Бебе новороденче, во соба со 22 23 степена, како да го легнам да спие. На нет викаат никако со ќебе ќе се угуши, вреќите се или дебели или летни нема средно нешто. Ги покривате бебињата? Пример боди, шпикозна и после?
Скопје денес пишуваше 11 степени ама не беше за така. Некако беше свежо со ветре. Тренерки, и исцело тенко скафандерче со памучно капче и кебенце.
Па ќе го облечеш под вреќата согласно со дебелината (зависно колку tog е). За таа температура тенка вреќа и шпихозни. Мада вреќа за новороденче не е практична според мене.
Јас ја покривам со ќебенце до под рачиња. И ги ставам рачињата над ќебенцето Мада мојава све шутира и најчесто спие откриена...
Ги исфрливме тие од употреба веќе, ги соблекува госпоѓицата. Ќе прета пола саат ама ќе ги соблече.. жешко и е И сега сме само на термо чорапчиња за надвор. А дома по тенки чорапки
Кебе може ама под мишки и рацете надвор. Средна дебелина вреќа имаш на тила, од памучните. Само што е скапа а малку ке ја користиш. Подобро памучно кебе. Вака покриено треба да е бебе
Za novorodence sto kaka navecer vreka ne e prakticna. Jas ja pokrivav so jorgan,nema sila toa tolku da se izvrti i pokrie preku glava so jorganot. Inace bodi,spihozna i jorgan/vreka
Ние се грееме со клима, обично денски е околу 22-23 степени така што ние големиве сме по долги, а бебуш 3 месеци е со боди со долги ракави тренерчиња или шпикозни памучни и чорапчиња. Чорапчињата зависи ако е во тренерки тенки чорапчиња плус топлинки или само термо чорапчиња. Сега како затоплува ќе почнам боди со куси ракави и ќе ги тргнам топлинките. Хулахопки никогаш не сум му облекла. За надвор како што е дома само плус капче и скафандер средна дебелина. Кога беше поладно го покривав со кебенце сега само по скафандер. За спиење е 20 степени па му облекувам боди по долги, памучни шпикозни тенки чорапчиња и покриен е со јорганче од половина надолу.
Мислам дека е премногу со топлинки по дома. И кај нас е таа температура па си седи по боди, тенки тренерчиња доле и тенки чорапи или босо доле. Топлинки само за надвор му ставам ако е под 10 степени, ако е потопло само термо чорапчиња, секако е покриен во количка
Јас изгледа моево најмногу го облекувам како што ве читам...јас прво одам од мене...јас носам холахопки, па кога го носам на чување и тоа носи пошто моите се греат на печка и таму е некаде околу 20-21 степен дома...плус боди по кратки, тренерки ама најчесто тенки, плус јакна и капа за надвор и топлинки на нозе...а ако сме дома каде сме со парно ама не градско, не сме од ск, туку со парно на дрва, температура некаде околу 23-24 тогаш боди по кратки, тренерки, и чорапчиња, некогаш термо, некогаш обични ама само трчам по него зошто ги слекува...за спиење тенки памучни пижами, тенки чорапчиња и боди по кратки...покриено со кебенце ама многу ми се отскрива и ќе му ја вратам вреќата да ја носи..ја тргнав на едно време..во соба 21-22 степени..ама јас спијам покриена со зимски јорган па така морам да го покривам, ладно ми е каде што ве читам само со еден слој како ги облекувате
Кога е поголемо детето и цело време е на земја на ламинат и на плочки (како моето) нормално дека и јас му облекувам хулохопки и тренерки плус чорапи за по дома, претпоставувам дека тука зборуваат за мали бебиња и затоа така тенко ги облекуваат, кога беше бебе исто и јас го облекував, само со еден слој облека, ама постојано си лежеше или во релаксатор или на кревет плус топло дома и немав потреба толку да го туткам во алишта, а сега цело време е во кујна седнат или легнат на плочките, излегува по сите соби се шета коишто не ги грееме воопшто и се камен ладни.
И јас мислам така ама ај убеди се со маж дома хахаха. Тој е позимурлија. Мада детево дома не е црвено во образите, не поти, рацете секогаш ладни пошто од уста не ги вади. Мислам дека најголема дилема ми е облекувањето.
Во право си..воопшто не размислив на тоа...стварно и моево е цело време на земја, ако носи чорапи, само ги слекува, само трчам по него, плус мене кога ми е ладно,не може него да не му е