Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како го поминувате месецот финансиски?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од AngIv, 22 февруари 2020.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Во врска со одморите Охрид е исто како Албанија на море да си пошол. Искрено. И за таму ќе мора да мкнам компири и кромид и домат за да можам да се напијам кафе и да платам смештај. За разлика од Албанија каде што за пола евро ти носат кафе на лежалка.

На eli25, Dust и Цвет88 им се допаѓа ова.
  2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.944
    Ама ќе се дрзнат да ти кажат дека у албанија не е убаво, иако тебе ти е супер. И дека е неквалитетен живот иако тебе тоа ти е супер.
    Ама ти не смееш да кажеш дека не ти се лупаат пари за одмор у грција пошо едноставно неќеш таму...така испаѓа навреда и дека викаш дека е луксуз.
    Имам другари кои ме убедуваат дека е ок да дадеш 700 евра само за смештај оти било многу убаво...
    Ама јас не ги убедувам дека се тоа многу пари или дека не е убаво...
    Јас велам мене ми е убаво секаде каде можам да отидам со семејството.

На marchi-cool и Dust им се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    А кој рече дека е скромно? Јас кажав месецот како го поминуваме и како не можеме да заштедиме, јбг
    15000 ден за храна, а тука сум заборавила да кажам дека во истиот буџет ми влегуваат и средства за чистење, влажни марамчиња, тоалетна хартија со околу 1000 ден на месец.. од тие 15000 сигурно ни одат и 5000+ за пијалоци што значи повеќе е 300ден на ден и помалку.. па шише вино што не е кавадарка, витач или смедеревка нема испод 250ден, со ручек или со вечера си пиеме по 1-2 чаши..
    Шише коњак и шише вотка обавезно се купува месечно, 2 кила индиски ореви, кило лешници.. Не дека сакам список на намирници да пишам, туку сакам да кажам кај ни одат парите а мнозинството не се во јадење..
    Да ти дојде дома друштво, испод 2000 не си, треба пиво/вино кој што пие, треба мезе, ордевер или нешто да ставам..а ни идат во просек 2 пати месечно

Како што кажав погоре нас поголеми ни се трошоците што не се ни опипуваат
    7000 за сметки, во просек 100 евра месечно за регистрациите и зел.картон, цигари 5000..гориво 100 евра месечно трошиме, ете ти 400 евра на гладно
    Едно одење за Скопје 4000, амортизација и поправки за тие 5 возила во просек секако не е испод 2000ден на месец, ете ти уште 100 евра и стигнавме до 500 без јадење и пиење, без кафе и пиво надвор, без излегување неколку пати во месецот на ручек/вечера
    Испадна муабетов како да се правдам за мои пари:D (facepalm)

Инаку да, се сложувам со @marchi-cool дека дојде време во Охрид да потрошиш пари како во една Грција кога одиш на одмор.. а што вреди од тие две повеќе...секој за себе си знае:)

На eli25 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Ама не треба воопшто да ти е гајле што ќе каже ојле дојле
    Ти си била на одмор, си поминала квалитетно време со семејството и тоа е најважно. Ич да не ти е гајле што е најважно за некој си таму..
    Јас да имам буџет 700 евра за смештај, порадо ќе го дадам за 20 ноќи во апартман во последен ред, отколку за 10 ноќи за апартман во прв ред само затоа што е убав..без разлика дали е Албанија во прашање, Грција или друго место... ама тоа сум јас, што не се замарам кај сум сместена туку како ќе си поминам. Некој порадо ќе ги заштеди пола од парите затоа што им се потребни. И така секој со својот есап.
    А кој и да ти пререче за тоа, слободно удри им коментар - јас поминав квалитетно време со семејството, а ти?
    Некои што имаат 2 грама мозок ќе се подзамислат пред да коментираат следен пат:hug:

На stetoskop, boomsleng, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    220 stanben kredit+100evra potrosuvacki,12000-14000trosoci reziski.gorivo 4-5000mesecno(zavisi dali sme bile nadvor od sk kaj majki i tatkovci).
    Plati 33000+22000,od koj ednata ni odi na kreditite.
    Nikogas ne sme ostanale bez leb od koga sum i jas na rabota,a koga se zedovme bese strasna pesna,jas na faks, so edna plata pod kirija i dete...
    Ne se znaese za sto pobrzo da se raspredelat parite...ama se pominuva i se tece... i ne se zalam sega sme 5cleno semejstvo-bez ni eden ne se zamisluva denot.decata si imaat svoi potrebi no se ucat deka nema rasfrlanje ne moze se sekogas koga se saka i bara vo mementot da e na lager.
    3 deca imame 10 7 i neceli 2 mes,no nezamenlivi se momentite koi ni gi pruzaat.
    Najvrednite raboti na svetot se besplatni i na toa gi ucam i niv.
    Se ke im se pruzi se ke im se dade na site svoevremeno no mora da se znae red i prioriteti.
    Parite easy comming easy going, ama zivototot i nervite bogami ne♥️

На stetoskop, victoria, marija305 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    да не бидеме како да кажам... Нешто како расисти. Албанија може не е убав може ни Грција не е убаво ама на море е.
    па кога веќе даваш пари оди каде што е поубаво. Море е друго езеро е друго посебно ова нашево охридско каде маж ми секое одење на тело му излагаат лишаи од водата. Ќе речеш наше е не ќе ги богатиме "комшииве" ама ... И да секој за себе си знае. Тука само споделуваме мислење.

Читам и гледам значи може 90% од народов живее на кредит. Ретко кој нема кредити.

На AngIv, Цвет88 и Dust им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Е да де..и јас тоа викам ама некои не сакаат да одат во Грција.. локал патриоти:D
    Имам таква другарка.. и викам ајде да одиме за Ц.Гора тогаш или Албанија.. Не..не сакала.. Сакала Охрид..
    Епа извини срцка ама оди си со други за охрид, јас таму можам да одам на викенд и онака на некој ден, ама главен летен одмор да ми е Охрид - не можам. И јас имам реакции на кожата од водата и преферирам море..какво е такво е - море да е. Јод и морска вода не менувам за алгите во дојранско ниту змиичињата во охридско.
    Градот ми е супер како град, ама не и езерото:)
    Албанија ми е 100 пати подобар избор за помалку пари.

На tamche995, stetoskop, slobodka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Мене во месецот ми се доволни до кај 4 000 + околу 1 000ка за сметки.
    Една илјадарка ми иде по таксињата затоа што факултетот ми е предалеку.
    Месечно пазарувам по 2 пати, околу 500-800 денари ми идат на едно пазарување, и после од тоа си готвам. Во месецот 3-4 пати одам на кафе и плус ако ми излезе уште некој трошок, како што се купување на нови книги за факултет или роденден. Не уживам во луксузи, ова ми е сосем доволно, иако моите ми имаат дадено пари за до крајот на годината и не ме ограничуваат финансиски.

На eli25, DraganFem и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
  10. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    11.472
    Делам стан, 6000 одат само за кирија. 2000-3000 за сметки (мојот дел за струја, вода, парно, нет и тв, одржување), плус 800 за вип претплатата што ми е.
    Месечна за јсп 1400.
    8000-9000 јадење (во кои вклучувам 3000 за јадење цел месец додека сум на работа, се од јадење што купувам за дома, трошокот за јадење и пиење надвор-кафани и кафиња).
    Околу 2000-3000 ми бегаат за козметика и средства (средства за чистење дома и за лична хигиена, козметички производи, креми, дезодоранси и сл.).
    Пазам единствено на облека, гледам да не потрошам повеќе од 5000 месечно, ми се дешавало да помине и месец ништо да не си купам за носење.

Кредити немам. Ако ми треба нешто ново, лап топ или за одмор на пример, се потстегнувам и тргам по неколку илјади месечно настрана од платата, за да можам да соберам за два три месеци без да се задолжувам со рати, кредити и камати. Еднаш зедов на рати телефон и веќе никогаш. Кредит ми е стресна ствар.

Се на се, да не ми беше киријата барем, ќе можев и настрана за црни денови да тргам, вака штедење на подолг период ми е незамислива ствар.

Во склоп на муабетот Охрид или Албанија, се согласувам дека Албанија е подобар избор, со оглед на тоа што е море, а и поевтино од Охрид е, дури и Грција ако одиш со зеленчуци од дома поевтино ќе поминеш отколку Охрид. :D

На Herrera, ForeverYoung и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Koga samo ednata strana saka da pomogne i koga ne stvorila nisto drygata za svoite deca mora da se zadolzis za dve generacii:!::!::!::!::!:.dedomi velese ednata generacija gradi ednata rastura.
    Epa kaj nas ednata strana ne stavila ni sajka:dance::dance::dance::puke: toa e toa.
    Za da zivees vo mk bez krediti treba da ti bile semejstvata dobro potkovani za da ne zemes ti,a takvi se malku.
    Sekoj roditel my misli najdobro na svoeto dete no ne.sekoj e stvoren za da se grizi za decata,ne zasto ne saka smeta deka taka treba:puke::puke::$.
    Da sme zivi i zdravi,ke srabotime mladi sme|(.
    Ja ne bi moite deca da mislat kako mislenjeto pogore,zatoa se raboti za niv.i ne sum od tie licnosti,se mazi se zeni,sega neka pravi kako misli,jas moeto go zavrsiv...ne tek pocnuva tek mu trebas na deteto i finansiski i moralno i za se sto ke mu treba,ne da mu dosagas i da mu pravis problemi,ednoatavno podrska.jas imam takvi roditeliii i fala mu na Boga sto gi imam a socustvuvam so site ato gi nemaat zasto znam kako se osekaat:x:x:x:x:x:worried::worried::worried:.
    Toa e realnost

На SummerGirl и marchi-cool им се допаѓа ова.
  12. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Како што можеме супер скомно го поминуваме. Со мм сега живееме сами, со едно дете. Приватно работиме и имаме одлични примања но повеќе гледаме да штедиме бидејки не се знае до кога ќе тера работава.
    Дур беше свеки жива нејзината пензија ни беше за сметки. Сега сами се си плаќаме.. На наши 25 години имаме доста голема заштеда, и уште штедиме за да можам се да им пружам на децата.
    Станбено сме обезбедени, кредити немаме. Само сметки плаќаме околу 150 евра месечно. За маркет имаме најмногу кавги мм секогаш од пиле млеко купува јас сум поскромна. Трошиме околу 2500 ден неделно. Знаеме често и на кафе и ручек да отидеме. Фала богу и за одмори и за шетање и за облеки си имаме..
    Аман, само вака нека продолжи:whew:

На cresa-jagoda, marija305 и 1209 им се допаѓа ова.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Super sto ste stambeno obezbedeni i sto ste imale koj da vi pomaga a ne odmaga.
    Zatoa i ste zastedile.
    Bravos.

На victoria, cresa-jagoda, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    Кој како ќе си ја нареди. И јас можев да имам удобен живот, ама по цена на тоа ќе трпеше моето здравје. Затоа одбрав скромно да живеам. И не жалам.

На deskarada, cresa-jagoda, marchi-cool и 2 други им се допаѓа ова.
  15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    И подобро верувај. И ние да не живеевме сами ќе си баравме чаре.
    Иако живеев само со свекрва скоро и таа почина и сега скрос сами сме..

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Da i jas sum slucaj kako tebe,a i nezalam voopsto...
    No ona ima mn povolnosti od ziveenjeto zaedno,sto e 1 na 1000000.. se pogodila zenata!
    Nie i tamu da ziveevme pak se ke bese na nas grb,zasto takvi se lugeto|-)|-)|-)|-)|-)...no...podobro ke si sedam i ke si pravam se sama od sto sekoj den da mislam kakov biser ke se desi i kolku nervi mi trebaat da go svaram.
    Vaka mirna glava,sekoj svoj gazda vo sopstven dom.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.468
    Допаѓања:
    34.766
    Мислам дека нема ништо полошо од тоа во куќа да не влегуваат месечни приходи ,еднаш годишно се земаат пари од некоја дејност, и тие пари мораш да умееш и распределиш како знаеш.
    Уште кога немаш помош од постари, апсолутно никаква.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Четричлено семејство сме и живееме со 1000 евра на располагање за трошење и остатокот го чуваме за реновирање по дома.(во странство работат моите)
    Барем 250 евра сигурно трошиме во маркет, во банки за рати од картички околу 70 евра. Струјата околу 50, и плус греење не палети не сум сигурна ама барем 100 евра месечно сигурно искача преку зима.
    80 евра сметки за телефон со интернет, плус 10 за вода или што и да останува друго. Спортски активности околу 50 евра. Веќе имаме 650 некаде.За бензин секогаш е различно ама не е некоја голема сума. За мене за искачање барем 60 евра трошам месечно сигурно.Брат ми не зима пари од моите бидејки си работи . Гардароба вонглавно од другиот дел на парите купуваме бидејки преферираме надвор ок мк да купуваме.
    Али 1000 евра месечно на крај ги трошиме во Мк. Другите пари кај идат не знам мистерија ни е дома .Моите не искачаат нешто многу по ресторани па таму да ги трошат парите.

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Rabotava matematikata samo so operacija plus a negativen reziltat...
    Jbg
    Mk i se e mozno:mm::mm::mm::party::party::party::party::party::wasntme::wasntme::wasntme::!::party::!::@:doh::@:@:@

20. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Одвај ..