Како да зготвам свинско месо?

Discussion in 'Рецепти' started by 2468, Dec 28, 2009.

  1. ocila

    ocila Истакнат член

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    1,900
    Во плекче го редам месото
    Го поливам со зејтин
    Еден фулџан вода
    250 мл пиво или бело вино..зависи што има дома...
    И го ставам на 250 степени да се пече..
    Прво со фолива а после последните 20 минути ја тргам фолијата..
     
  2. Aschenputtel

    Aschenputtel Популарен член

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    2,217
    Likes Received:
    9,073
    Gender:
    Female
    Јас вчера правев свинско со печурки за ручек и многу вкусно ми испадна :)
    Го исечкав месото на коцки. Исецкав 4 главици кромид, 1 чешне лук и 4 моркови, а потоа и шампињоните.
    Го ставив да се пржи, кога малку зарумени ги додадов и кромидот, лукот и морковите. Пропржив уште малку, а потоа ги додадов зачините ( вегета, црвен пипер, црн пипер, сол, рузмарин), печурките и 1 голема лажица сенф. Ги измешав убаво, полив со вода колку да се покријат сите состојки, поклопив и оставив да крчка.
     
  3. Jeny

    Jeny Истакнат член

    Joined:
    Dec 1, 2011
    Messages:
    357
    Likes Received:
    230
    Денес го пробав твојот рецепт, само да те пофалам, одличен е :*
     
    plava.90 and Aschenputtel like this.
  4. srcence1607

    srcence1607 Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2012
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    2,475
    Gender:
    Female
    Пржено свинско месо со праз :inlove: моето омилено :D

    Свинското месо се сецка на парченца но не многу ситни и се ставаат во тенџере на рингла на умерена температура на 3ка негде. Се полева со вода колку над месото и се остава да крчка додека не испари водата. Откако ќе испари водата, месото само си пушта мрсничко и се додава малце зејтинче и сол и се пропржува дур месото не зарумени.

    Два страка праз се чистат и се сецкаат на парченца исто така не многу ситни. Се става зејтин во друго тенџерче и се пропржува на 4ка или 3ка. Може да се додаде и една црвена пиперка од туршија за да му даде малце шмек на празот исечкана на покрупни парченца. Се додава сол и се пржи.

    Може да се сервира како посебно ако не сакате да ви се мешаат вкусовите, Но може и кога празот ќе биде при крај, месото да го додадете во него и после тоа да си се измеша убаво. На двата начини е преубаво :inlove:

    Пријатен апетит
     
    sweety90 likes this.
  5. butterfly242

    butterfly242 Активен член

    Joined:
    Jul 1, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    3
    Дали случајно имате некаков рецепт за готвење на месо од срна..ако имате пишете ми го веднаш ми треба за скоро. :*
     
  6. sweety90

    sweety90 Истакнат член

    Joined:
    Oct 21, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    224
    Gender:
    Female
    Тука имаш повеќе рецепти за приготвување на срнешко месо http://www.coolinarika.com/tag/srnetina/
     
  7. sweety90

    sweety90 Истакнат член

    Joined:
    Oct 21, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    224
    Gender:
    Female
    Нареден пат кога ќе го правиш наместо црвена пиперка од туршија, пробај со неколку суви црвени пиперки :) Јас најчесто така го правам и навистина е многу вкусно :)
     
  8. srcence1607

    srcence1607 Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2012
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    2,475
    Gender:
    Female
    Да да, наместо од туршија сега почнав да ставам суви црвени пиперки и е далеку повкусно. Јас еднаш така ставив баш тогаш кога пишував за да пробам како е и убавко малце кисел шмек му дваа на празот, а после пробав и со суви пиперки сега само така го правам. Многу поубаво ми е.
     
    sweety90 likes this.
  9. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    2,096
    Likes Received:
    5,018
    Gender:
    Female
    Јас кременадли (од врат ,меки и посочни) ги спремам на следниов начин.
    Ги зачинувам со сол,бибер вегета и ги премачкувам со сенф,од прилика едно мало лажиче на секоја кременадла.Ставам масло и малку црвено вино,или пак какво имам во моментот такво.Покривам со фолија и печам прво на 250 околу 15 мин (да почне да крчка) а потоа намалувам на 200 или 180 зависи од релната.Печам минмум час ипол до 2 на тивко,затоа е подобро на 180 степени.На крај ја вадам фолијата за де се заруменат.
    Кога се пече долго и на тивко месото е многу сочно,меко и се распаѓа.

    Пржено обично го правам со праз,суви пиерски и туршија.Месото обавезно се динста со малку вода додека водата не изврие,кога ќе изврие се додава масло и почнува да се пржи.Се додава празот и туршијата и се пржи додека не омекне.Динстањето на месото е многу важно за да не биде суво,тврдо и тегаво.
     
    Last edited: Dec 23, 2014
    srcence1607 likes this.
  10. presiosaP

    presiosaP Популарен член

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    854
    Likes Received:
    2,208
    ај некој нека ми каже како да подготвам свинско месо со печурки буковки на рерна....
     
  11. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,648
    Сакам рецепт на свинско месо со коска печено ама со праз, до сега не сум готвела, а мојот маж веќе една недела бара свинско со праз
     
  12. Nana19

    Nana19 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    2,141
    Likes Received:
    2,753
    Го сечам месото на подебели широки парќиња и ги ставам во голема тава или плех...Ставам еден мал филџан зејтин, 2-3 филжани вода, бибер, вегета, лаворов лист 3-4 ливчиња, 1-2 филџани белло вино, и други зачччини по желба може и немора...на пример ѓумбир или мала количина куркума...Го оставам на тих огин да се динста и да изврие водата потоа ако не е доволно издинтано да се рони кога го допреш додавам уште малку вода и зејтин и на крајот се остава во тоа да се запржи....Нај вкусно
     
    joy1 likes this.
  13. Lovely

    Lovely Популарен член

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    1,059
    Gender:
    Female
    Сакам да зготвам свинско со црвено вино, идеи, рецепти? :)
     
    angelche16 likes this.
  14. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    2,420
    Likes Received:
    9,612
    Gender:
    Female
    Аа вакво мајка ми готви, прво треба да го свариш месото за подобро да излезат тоа што не треба, потоа се пржи додека да се вцрви па се става малку вино, ии моја идеја да ставиш натре кромид да се испржи, све исто така ѓи мешаш кога месото ќе е готово можеш да го тргнеш тенџерето од ога.
    Добар апетит,
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,928
    Likes Received:
    203,183
    Gender:
    Female
    Јaс не би гo вaрелa месoтo. Зaчини сo сoл и црн пипер. Прoпржи гo крaткo нa врелo мaслo дa зaрумени oд сите стрaни, пoтoa тргни гo нa стрaнa и пoкриј гo. Вo тaвaтa/тенџеретo кaј штo се пржелo месoтo стaви крoмид, прoпржи дa oмекне убaвo и дoдaј вoдa мaлку, дa се деглaзирa. Стaви мoркoви, некoлку чешнињa лук, грaнче рузмaрин и дoдaј гo месoтo. Нaлеј винo, зaчини уште мaлку сo сoл и пoкриј гo, oстaви гo нa плoтнa нa мaјтивкo дa крчкa нaјмaлку двa чaсa. Ќе биде путер :)
    Oвa пoвеќе вaжи зa телешкo или гoведскo, aмa мислaм декa и свинскoтo ќе биде супер спременo нa вaкoв нaчин.
     
    eliesaab, joy1, Mama25 and 2 others like this.
  16. Aschenputtel

    Aschenputtel Популарен член

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    2,217
    Likes Received:
    9,073
    Gender:
    Female
    Месото се сече на коцки. Се сечкаат 3 главици кромид, 1 чешне лук, 3 моркови. Првин, месото се пропржува во 50мл масло и 1 лажица свинска маст. Кога ќе зарумени, се додава кромидот, лукот, морковите. Се додава една лажица црвен пипер и зачини по вкус (јас ставив црн пипер, рузмарин, малку вегета, ѓумбир). Сето тоа се пржи заедно, се додаваат шампињоните и ловоров лист. Во 100мл бело вино и 600мл млака вода се раствора фант за гулаш/паприкаш и се додава на месото. Повремено се промешува и се остава да крчка додека убаво се згусне. Многу е вкусно :)
     
    ninja35 likes this.
  17. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Со што да ги искомбинирам свинските ребра ?
     
  18. Didi666

    Didi666 Активен член

    Joined:
    Mar 7, 2018
    Messages:
    54
    Likes Received:
    72
    Gender:
    Female
    Женсκи јас до сега немам пρавено свинсκо κаκо тρеба пρво да го пρжам па да го ваρам или да го ваρам па да го пρжам? Инаκу κе го пρавам ρецептот со сенф
     
  19. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Не знам кој е рецептот со сенф, ама ако е свежо нема потреба да го уништуваш и да го препржуваш. Лагано на тава додека не омекне и се топи во уста. Нормално, зависи и од видот на месото.
    Јас никогаш не вадам месо пред да го пржам.
     
  20. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,776
    Likes Received:
    4,605
    Gender:
    Female
    Незнам кој е тој рецепт со сенф,ама јас го правам овака:
    Месото (подебели парченца) го засекуцам малку како џебови да има и му ставам лукче во џебовите.Го мачкам со масло,сол и зачини по вкус,а некогаш ставам и сенф.Го ставам во тавче полбам со бело вино и го покривам со фолија да се крчка на тивко,околу 2саати.По потреба доставам вода.На крај ако сакаш да е подпечено ја тргаш фолијата и ставаш прчиња путер врз нив уште малку се пече на појако,но пази да не се исуши месото така.
     
    eliesaab likes this.