Види сега... κе ставам κρомид моρκови и сенф ... и зачини... е сега бидејκи пρетходно бев пρочитала месото и состоојκите заедно да се потпжат па да се остават да ваρат. Κаκо да го напρавам?
Сум потпржувала па динстала и во тавче на печење,ама баш варње ва сум правела.Да не мислеле после пржењето да додадеш вода и да го оставиш да се динста.Не пишува после да го печеш?
Обично го потпржуват на јак оган онака по сосема малку од секоја страна, налеваат вино и оставаат да се динста. Тоа за да се задржеле соковите..ма да немам видено некоја разлика. Класично варење во ВОДА откако ќе го запржиш - НЕ.
Девојки да не имате посебни рецепти за готвење на месово? Веќе е зачинето и со зеленчук, да го обложам само со фолија па да го печам 2-3 саати или?
Јас често правам кременадли во вид на гиро, ги чукам, премачкувам со масло, бибер, сол, рузмарин сенф и BBQ сос, да отстојат 30мин, печам прво со фолија (во тепсија со вода) на загреана рерна 250 пред да ги ставам и при ставање намалувам на 200, вадам фолија и печам додека не порумени. Исто така, можеш да го исечеш на шницли, со бибер сол да го протиеш, го премачкуваш со мешавина од сенф и мед, ставаш во фолии секоја шницла засебно, неколку капки масло, во фрижидер 1час, во тепсија со 1 филџан вода и печи 40мин, потоа пресечи ги фолиите и печи до поруменување. Bon appetite.
Гледам пред 2 години сум пишала на темава ама појма немам тогаш како сум го зготвила сега пак. 1 кг цело парче свинско сакам да го испечам цело, без да го сечам. Отприлика знам како оди постапката ама страв ми е на печењето да не ја утнам. Рецепти?
Јас го зачинувам убаво со сол, малку вегета, бибер, имам еден зачин баш за свинско печење и рузмарин. На крај го премачкувам целото парче со сенф и додавам ептен малку вино. Гледам да го печам на тивко што е можно подолго, на крај само ја тргам фолијата/капакот да зарумени. Не можеш да утнеш ако е на тивко.
2 до 3 часа во зависност од големината на месото, обично печам час и половина под фолија па го откривам и допекувам уште 1 час