Како да зготвам свинско месо?

Дискусија во 'Рецепти' започната од 2468, 28 декември 2009.

  1. Didi666

    Didi666 Активен член

    Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    Види сега... κе ставам κρомид моρκови и сенф ... и зачини... е сега бидејκи пρетходно бев пρочитала месото и состоојκите заедно да се потпжат па да се остават да ваρат. Κаκо да го напρавам?
     
  2. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.767
    Допаѓања:
    4.604
    Пол:
    Женски
    Сум потпржувала па динстала и во тавче на печење,ама баш варње ва сум правела.Да не мислеле после пржењето да додадеш вода и да го оставиш да се динста.Не пишува после да го печеш?
     
  3. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.794
    Допаѓања:
    173.166
    Пол:
    Женски
    Обично го потпржуват на јак оган онака по сосема малку од секоја страна, налеваат вино и оставаат да се динста.
    Тоа за да се задржеле соковите..ма да немам видено некоја разлика.
    Класично варење во ВОДА откако ќе го запржиш - НЕ.
     
    На DarkStormm и bebaa им се допаѓа ова.
  4. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    326.988
    Пол:
    Женски
    zacini kaj svinsskoto se dodavaat na sam kraj vo sprotivno suvo ke ostane
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Didi666

    Didi666 Активен член

    Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    Да саκав да пишам да се динста се извинувам.
     
    На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Пол:
    Женски
    Преубав рецепт. :pizza:
     
    На eliesaab, KuklickaMoja, Lovelybaby<3 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Пол:
    Женски
    Девојки да не имате посебни рецепти за готвење на месово? Веќе е зачинето и со зеленчук, да го обложам само со фолија па да го печам 2-3 саати или?
     

    Прикачени фајлови:

  8. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    15.317
    Пол:
    Женски
    Svinsko butce dali znaete pecenjara nekade gjorce vlae da mi ispecat?
     
  9. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    30
    Пол:
    Женски
    Јас често правам кременадли во вид на гиро, ги чукам, премачкувам со масло, бибер, сол, рузмарин сенф и BBQ сос, да отстојат 30мин, печам прво со фолија (во тепсија со вода) на загреана рерна 250 пред да ги ставам и при ставање намалувам на 200, вадам фолија и печам додека не порумени.

    Исто така, можеш да го исечеш на шницли, со бибер сол да го протиеш, го премачкуваш со мешавина од сенф и мед, ставаш во фолии секоја шницла засебно, неколку капки масло, во фрижидер 1час, во тепсија со 1 филџан вода и печи 40мин, потоа пресечи ги фолиите и печи до поруменување.

    Bon appetite.
     
    Последна измена: 25 јануари 2022
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Пол:
    Женски
    Гледам пред 2 години сум пишала на темава ама појма немам тогаш како сум го зготвила :D сега пак.

    1 кг цело парче свинско сакам да го испечам цело, без да го сечам. Отприлика знам како оди постапката ама страв ми е на печењето да не ја утнам. Рецепти? :)
     
  11. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Пол:
    Женски
    Јас го зачинувам убаво со сол, малку вегета, бибер, имам еден зачин баш за свинско печење и рузмарин. На крај го премачкувам целото парче со сенф и додавам ептен малку вино. Гледам да го печам на тивко што е можно подолго, на крај само ја тргам фолијата/капакот да зарумени. Не можеш да утнеш ако е на тивко.
     
    На eliesaab и Ladybug98 им се допаѓа ова.
  12. Unicorn_

    Unicorn_ Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    91
    Пол:
    Женски
    Колку време треба да се пече свинско со компири ако е на 200 степени? и ако месото не е сварено
     
  13. rarepearl

    rarepearl Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    2 до 3 часа во зависност од големината на месото, обично печам час и половина под фолија па го откривам и допекувам уште 1 час
     
  14. Јова

    Јова Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    101
    Пол:
    Женски
    Дали некој го има пробано смрзнатиот бут да сподели искуство?
     

    Прикачени фајлови: