Како да зготвам свинско месо?

Discussion in 'Рецепти' started by 2468, Dec 28, 2009.

  1. Didi666

    Didi666 Активен член

    Joined:
    Mar 7, 2018
    Messages:
    54
    Likes Received:
    72
    Gender:
    Female
    Види сега... κе ставам κρомид моρκови и сенф ... и зачини... е сега бидејκи пρетходно бев пρочитала месото и состоојκите заедно да се потпжат па да се остават да ваρат. Κаκо да го напρавам?
     
  2. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,781
    Likes Received:
    4,606
    Gender:
    Female
    Сум потпржувала па динстала и во тавче на печење,ама баш варње ва сум правела.Да не мислеле после пржењето да додадеш вода и да го оставиш да се динста.Не пишува после да го печеш?
     
  3. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,988
    Likes Received:
    174,478
    Gender:
    Female
    Обично го потпржуват на јак оган онака по сосема малку од секоја страна, налеваат вино и оставаат да се динста.
    Тоа за да се задржеле соковите..ма да немам видено некоја разлика.
    Класично варење во ВОДА откако ќе го запржиш - НЕ.
     
    DarkStormm and bebaa like this.
  4. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,297
    Likes Received:
    331,286
    Gender:
    Female
    zacini kaj svinsskoto se dodavaat na sam kraj vo sprotivno suvo ke ostane
     
    eliesaab likes this.
  5. Didi666

    Didi666 Активен член

    Joined:
    Mar 7, 2018
    Messages:
    54
    Likes Received:
    72
    Gender:
    Female
    Да саκав да пишам да се динста се извинувам.
     
    bebaa likes this.
  6. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2018
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    20,719
    Gender:
    Female
    Преубав рецепт. :pizza:
     
  7. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,095
    Likes Received:
    4,231
    Gender:
    Female
    Девојки да не имате посебни рецепти за готвење на месово? Веќе е зачинето и со зеленчук, да го обложам само со фолија па да го печам 2-3 саати или?
     

    Attached Files:

  8. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    1,709
    Likes Received:
    16,113
    Gender:
    Female
    Svinsko butce dali znaete pecenjara nekade gjorce vlae da mi ispecat?
     
  9. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Joined:
    Oct 24, 2021
    Messages:
    28
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Female
    Јас често правам кременадли во вид на гиро, ги чукам, премачкувам со масло, бибер, сол, рузмарин сенф и BBQ сос, да отстојат 30мин, печам прво со фолија (во тепсија со вода) на загреана рерна 250 пред да ги ставам и при ставање намалувам на 200, вадам фолија и печам додека не порумени.

    Исто така, можеш да го исечеш на шницли, со бибер сол да го протиеш, го премачкуваш со мешавина од сенф и мед, ставаш во фолии секоја шницла засебно, неколку капки масло, во фрижидер 1час, во тепсија со 1 филџан вода и печи 40мин, потоа пресечи ги фолиите и печи до поруменување.

    Bon appetite.
     
    Last edited: Jan 25, 2022
    eliesaab likes this.
  10. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,095
    Likes Received:
    4,231
    Gender:
    Female
    Гледам пред 2 години сум пишала на темава ама појма немам тогаш како сум го зготвила :D сега пак.

    1 кг цело парче свинско сакам да го испечам цело, без да го сечам. Отприлика знам како оди постапката ама страв ми е на печењето да не ја утнам. Рецепти? :)
     
  11. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2016
    Messages:
    9,167
    Likes Received:
    28,803
    Gender:
    Female
    Јас го зачинувам убаво со сол, малку вегета, бибер, имам еден зачин баш за свинско печење и рузмарин. На крај го премачкувам целото парче со сенф и додавам ептен малку вино. Гледам да го печам на тивко што е можно подолго, на крај само ја тргам фолијата/капакот да зарумени. Не можеш да утнеш ако е на тивко.
     
    eliesaab and Ladybug98 like this.
  12. Unicorn_

    Unicorn_ Истакнат член

    Joined:
    Nov 20, 2018
    Messages:
    82
    Likes Received:
    91
    Gender:
    Female
    Колку време треба да се пече свинско со компири ако е на 200 степени? и ако месото не е сварено
     
  13. rarepearl

    rarepearl Истакнат член

    Joined:
    Mar 25, 2022
    Messages:
    206
    Likes Received:
    117
    Gender:
    Female
    2 до 3 часа во зависност од големината на месото, обично печам час и половина под фолија па го откривам и допекувам уште 1 час
     
  14. Јова

    Јова Истакнат член

    Joined:
    Apr 19, 2021
    Messages:
    378
    Likes Received:
    130
    Gender:
    Female
    Дали некој го има пробано смрзнатиот бут да сподели искуство?
     

    Attached Files:

  15. m.m12345

    m.m12345 Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2019
    Messages:
    58
    Likes Received:
    94
    Како да испечам свинско месо?