Се штеди со тоа што најпрво ќе си ги тргнете парите за штедење а потоа ќе трошите останато. Ама не на сметка или под перница - туку на пр на деуга сметка за штедење од која само со книшка можете да ги извадите. Другите начини се потешки
Прво гледам да штедам на сметките за струја со штедливи сијалици, секогаш кога нешто не ви треба исклучувајте, перење и бојлер само на ефтина струја, вода исто Во маркетите ги следам акциските цени и така пазарам И почнав да ставам пари на штедна книшка месечно се што ќе остане ситни железни собирам и ги крупнам на месечно ниво и ги ставам таму, плус парите од мој ддв како стигаат така ги префрлам таму... На годишно ниво и до 200 евра се собираат што не е така лошо
Кај мене дома татко ми беше тој кој штедеше и гледаше многу на тоа, па и на мене ми го пренесе за разлика од мене што брат ми е моја спротивност. Овде исчитав многу ваши начини на штедење, јас би додала секогаш кога можам и имам некој денар за настрана да ставам го менувам во евра и ми е жал после да ги ситнам за глупости. Добра опција е со шишето и каса или сеф мал, за во банка не сакам веќе посебно со ова како што се случува кај нас и банки да пропаѓаат. А по дома за штедење мајка ми е цар, откако престана да готви на ел.шпорет и почна да користи плин за готвење сметката многу се намали, ми кажаа дека имало и бојлер на плин...но не сум го видела. Купување на намирници само роа што јадеме по дома, не све што има на рафт, правење зимница од она кое го јадеме најмногу. За облека купување по потреба, заш и без тоа шкафовите и регалите се полни со алишта и нема место за нови. Само не знам како е подобро, кога ќе стигне платата да си тргам настрана или она што ќе остане на крај на месец...
Па најверојатно е подобро кога ќе стигне платата.. Барем кај мене. Моментално не сум вработена, но кога бев, мајка ми ме тераше од секоја плата да и давам по 3000 и ми ги тргаше на страна, бидејки ја сум тип на човек што може во еден ден да ја потроши платата на глупости па затоа така ми беше подобро.
Можеби е најдобро така, кога ќе стигне платата да си тргнам. Но ќе сакам повеќе да тргнам па после ќе њушкам по нив да се извлечам до крајот од месецот или поточно до следната плата.
Здраво, која банка ви е најсигурна за штедење? Сакам да отворам штедна книшка па се мислам во која банка... Мислење за Стопанска банка?
Тутунска имаат најмали каматни стапки за депозити, под 0.5 мислам дека се за денари на годишно ниво. @anu6kaa на секој сајт од банкиве имаш детално објаснување за депозитите кои ги нудат. Од поголемите банки Халк имаат најдобри, од другиве ЦКБ и УНИ.
Во домашни услови како штедите пари мислам како успевате а да не ги потрошите? Некој начин да ги ставам и повеке да не можат да се вадат? Јас може да штедам неколку месеци и кога ми притребат си ги земам а не сакам да е така
еве план за штедење... доста изводливо изгледа И мене не ми успеваше дома да штедам секогаш ги тргав на страна и ќе ми притребаат за нешто и ќе ги земев...од пред 6 месеци си отворив штедна книшка и колку и да соберам одма ги ставам таму и тоа ми се единствени заштедени пари...плус има и некоја минимална камата