1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како да се заштедат пари?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од marinapet, 21 април 2010.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    178.857
    Касица прасица
    Ќе треба да ја скршиш за да земеш пари безвезе, грев ќе ти биде. Ставај 500 или 1000 кога ќе можеш, ќе се присоберат. (fingers)

На Milobebence, cresa-jagoda, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Од каде може да се најде може ке ми заврши работа

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Има касички во Џамбо, Базаро, подобро снабдени книжари и маркети..:)

На cresa-jagoda, blessed.an и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Odlicna idea moram da si kupam :D

На cresa-jagoda и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.402
    Пари дома не се чуваат, би те советувала да си ги ставаш во банка на месечно ниво. Најважно постави си цел, без никаква цел само ќе трошиш и ќе ти биде криво. Направи си концепт, табела, до која сума сакаш да стигнеш и зошто ти е значајна таа сума. Гледај никогаш да немаш кеш во тебе, односно да плаќаш само со картица, ако си среќна како мене банкоматот да ти е далеку, уште подобро. Кога ќе добиеш манија за шопинг, преспиј и размисли утредента дали навистина ти треба тоа. Првите месеци се најтешки за да создадеш навика, после е лесно.

На Alex.T, Mishela, Bella* и 8 други им се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    12.336
    Мора навика. Ќе си го тренираш умот. Не е поентата да ги криеш во каса, ако подлегнеш на исушението да ја скршиш. Или плико, па да го отвориш. Банка, па да ги извадиш.

Ако платата пример ти е (било која сума) автоматски одземаш (пример) 2000 денари и во глава имаш секогаш фиксна сума без тие 2000. Ем штедиш, ем имаш плата.

На raww, GirlLove, ForeverYoung и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Dimi_

Dimi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    531
    Претворање во евра и ограничување на дневните трошења, на пример, секој ден максимум 80 денари за трошење, ако и од нив останат, чуваш за утредента. Скратени излегувања, купувања, сѐ. После неколку месеци, резултатот е стотици евра :)

На Tanjamm, elimkd, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.591
    A aко е платата 15.000 и трга 5000 на страна, како ќе преживее со 10.000?

Ние даваме моментално околу 150евра за кредит, и понекогаш со маж ми си правиме муабет колку би било убаво тие пари да си ги тргаме на страна и да ни бидат 'чисти' пари. Се надевам дека кога ќе се раздужеме, ќе тргаме ако не повеќе барем по 100 евра месечно.

На Simooone, KittyAgnes, GirlLove и 8 други им се допаѓа ова.
  9. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.470
    Кога бев средно бев екстремна штедаџика (ова пред да почнам да пушам :D), парите што ми ги даваа за во школо не јадев ништо и си тргав на страна, кога ќе излезев надвор трошев само 100 денари и другите ги тргав и за многу брзо време собрав доста пари, дури давав на моите и на брат ми. :D

Она што го правев е кога ќе соберев пример 1200 денари, ги претворав во евра и така ми беше доста потешко да ги потрошам. И на страна од книжните пари, во касичка си собирав по 1, 2, 5, 10 денари и да сакав да ги потрошам не можев зошто каде ќе одам со ситниш :D, ќе требаше купишта монети прво да ги пребројам за да ги сменам. Така еднаш во шише имав собрано 1000 денари. :)

Друга опција, имам слушнато дека можеш да ги ставиш во банка на одреден рок парите, и ако ги извадиш пред да истече рокот треба да платиш казна. А и така имаш и минимална камата на парите. Но, не ме фаќај за збор, ова одамна ми го кажувале.

Трета опција, на интернет се продаваат посебни касички што не може никако да ги отвориш пред одреден датум, значи пишуваш дата кога може да се отвори касичката и пред тоа не можеш да ја отвориш.

Трето, јас кога не сум можела да издржам а да не ги потрошам парите, сум ги давала на некој од доверба да ми ги чува дур не дојде време стварно да ми притребаат и тогаш ќе ми ги даде.

Но, за се' ова да успее мораш да имаш цврста волја.. освен за непробојната касичка, таа веројатно нема да успееш да ја размонтираш. :lol:

На IM.TMKQ, cresa-jagoda, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Не сум видела таква касичка,каде има?

На cresa-jagoda и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Со налог.
    Дел од платата, директно на штедна книшка.

Сумата - зависи колку можете да тргнете настрана.

На L.i.n.a.a, cresa-jagoda, blessed.an и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.470
    @blessed.an Се утепав од барање на aliexpress за да ти пратам линкче, зошто знам одамна видов видео на јутуб за таква касичка и одма после тоа ја најдов на али, но сега не можев никако. Ова е нешто најблизу што можев да најдам, пишува дека може да послужи и како касичка.

https://www.amazon.com/Multi-Purpose-Kitchen-Containers-Addiction-Excessive/dp/B07XP2ZP6P

Или вакво нешто, но друг да ја знае шифрата па кога ќе треба да се извади да ти ја каже.

На cresa-jagoda, blessed.an и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  13. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.187
    Ние со мм вака штедиме за одмор. Купуваме една голема лименка - касичка од Џамбо што мора да употребиш алат за да ја отвориш. И секој ден навечер се што имаме метални парички без разлика дали се 1,2,5,10,50 ги ставаме во касичката, буквално секоја вечер. И кога ќе дојде денот за да се плати одмор ја кршиме, броиме колку има и ги менуваме за книжни пари. Од кога ќе се вратиме од одмор пак купуваме голема лименка - касичка и почнуваме за следниот одмор :) а за другото штедење имаме отворено сметка и договор од мојата и неговата плата секој месец по 1000 денари да ни трга самата банка на таа сметка, и без потпис од двајцата неможеме да ги извадиме хахахахах

На raww, IM.TMKQ, Ketchup и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.590
    Допаѓања:
    79.158
    Не вадам пари од сметка. Само по потреба. Плаќам со картичка, ако некаде не може со картичка, само тогаш подигнувам од банка. И не трошам на небитни работи, кога од нешто имам навистина потреба, тогаш купувам. И еве имам заштедено добра сума.

На edna_malecka, elimkd и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.418
    Мене а ми вратат монети во маркет, одма ги ставам во каса. Без разлика дали е денар, или педесет. Горе-долу за два месеци обавезно има околу 1500 денари. Само после ептен ми е мака за укрупнување.

На Biljarkata, edna_malecka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.129
    Допаѓања:
    124.881
    Монети не чувам,ги давам во маркети.Ме иритираат.
    И онака вработените во маркетите овде мразат кога некои им идат со крупни пари само,па имаат мака со враќање кусур.:D
    Тргам книжни на страна.Далеку од очи ми се. :rofl:
    Имам фина заштеда.
    Во паричник имам само онолку пари колку што мислам да потрошам во текот на денот.

На edna_malecka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Јас бев чоек што го трошеше последниот денар. Ама сега со мм се научив да штедам ,имаме неколку каси. Сите железни пари кога ќе дојдеме од работа ги ставаме во "нивната "каса + на крај на месец што останува во евра и на банка...чудно дури ми е.

На buba4e89, edna_malecka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Annakrembanana

Annakrembanana Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    90
    Мене ми се привлечни за собирање 200 ките, почнав така да штедам Иначе на инстаграм има еден профил, Мои финансии, така е пишан и има добри совети и предизвици за штедење.

19. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Кафе стриктно дома пиење

20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    Еххх ваква прасица слична си имав и јас :worried:
    Се додека не ме опљачкаа дома :(
    Мој совет народе никако пари дома!
    А во врска со штедењево јас лично претворам во евра и ми стојат,кога знам дека ми се во евра не ми се пипаат и си го залажувам умот дека не се за трошење и ми успева за чудо :)
    И во секој случај пари во мене скоро и никогаш немам,куцам картица 90% од времето па и така мислам дека може да се уштеди

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.