1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како да се заштедат пари?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од marinapet, 21 април 2010.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.738
    Јас во моментов не би орочувала со оглед на целата економска и воена состојба во Украина, се е во моментов од денес за утре и не се знае што може да се случи.

На prashinka, Снегулк@23 и Kataklinkers им се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.109
    Многу е мала камата, ама сепак подобро в банка отколку под перница

На Alex.T, Снегулк@23, Kataklinkers и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Се помали се каматите во банките искрено, но подобро да ти се на безбедно барем ако не ги трошиш во скоро време.

На Снегулк@23, mssuniquee, Kataklinkers и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.738
    Подобро на сметка одколку орочени барем според мене, под перница е дефинитивно нај лоша работа.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.109
    Хехе зависи од карактерот на личноста, јас сум таква личност што сигурно ќе ги потрошам за некој период иако сум ветила дека нема да ги чепнам, а вака орочени ќе ги заборавам скроз и ќе си стојат

6. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.738
    Тоа е лошо ако си трошач :rofl: :rofl: :rofl::rofl:, иначе на сметка само е најдобро во моментов.

На Снегулк@23 и elimkd им се допаѓа ова.
  7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Каматите се никакви. Не вреди да ги орочиш.

На Rubiii, Снегулк@23 и Kataklinkers им се допаѓа ова.
  8. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.379
    Не знам да штедам :D

9. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Една половина од заработеното обавезно секој месец го тргам на страна, а другата половина за сметки, храна и по некој луксуз. Имам среќа што работам по цел ден, па немам време за шетање и купување многу. Колку повеќе слободно време имаш, толку повеќе трошиш.

На mira.mira, Kbr, Anah и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Секој месец пола плата на страна ја ставаме, така заштедуваме. Или ако имаме повеќе трошоци бар 20-30% од платата да остане.
    Кога ќе почнам да работам пак планираме да трошиме само една плата, а другата да не ја трошиме.

11. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Колкава плата жити се имате за пола плата да ја заштедите?Или ова во странство живеете?

На tigrica92 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  12. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Во Македонија, но маж ми има доста голема плата, работи во странска фирма и ни стигнува и за заштеда.

На Снегулк@23 и mira.mira им се допаѓа ова.
  13. Itsaleks

Itsaleks Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    80
    Дали е попаметно НЛБ паметно штедење да отворим или да отворим девизна сметка? секам секој месец да тргам настрана доредена сума е сега бенефитот со девизната е дека ке можем доколку недајбоже ми притребаат да ги извадим од сметка? а ако отворим паметно штедење ке мора да ги орочувам

14. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Ајде ве молам некој упатен да ми помогне на овие мои глупи прашања. Не се разбирам ич во овие банкарски работи.

На сметка си имав животна скромна заштеда останата од кога работев порано и ја чував за некои други планови во иднина. Орочена ми е на 2 години камата и до следна година ни вадам, ни ставам пари таму.

Периодов и не бев вработена и немаше како да заштедам нешто друго. Почнав да работам онлајн периодов, добро оди, веќе собрав убава сума што наскоро ќе ја повлечам. Со сопругот се договорив да ја тргнуваме таа за заштеда за да реализираме заеднички наш план во иднина, а неговата плата само да се троши целосно за се.

Е, сега што работа е тоа со потекло на имот нешто? Може да ти бараат ако имаш над 10 илјади евра на сметка? Како да се спречи вакво нешто?
    Дали е подобро ако собереш одредена сума на пари како заштеда (на пример 8000 евра ), и да прекинеш да префрлаш други пари на таа штедна. И да отвориш штедна сметка во друга банка каде што ќе ставиш други 8000 евра? Или сите 16000 на иста сметка е подобро да ти се? :rofl: Ги немам парите ама си правам план. :rofl::rofl::rofl:

Моментално зошто уште година дена ќе ми е орочена сметката и чекам камата, најпаметно е штедењето да е на трансакциска сметка, од таму да не ги вадам парите цела следна година се што ќе заработам. Дали по 1 година има опција од трансакциска, на штедна да ги префрлам сите пари? Ќе бидат во долари зошто е работа од странски сајтови. Заштедата моментално ми е во евра на штетната книшка. Има некаква разлика ова? Трансакциска и штедна имам во истата банка.

Друго што ме интересира. Заштедата со мм се договоривме да ја собираме за да си купиме нова кола понатака. Како би биле плаќањата од мојава штедна? Во банка можеш да извадиш големи суми вака на пари одеднаш за да купиш кола пример? Треба најава во банки однапред, голема процедура да не е? Да не имам проблем да вадам пари, дали е безбедно штедење на такви суми пари со цел некогаш да ги извадиш сите одеднаш и вложиш ете во нешто? А, побезбеден начин на штедење од ова секако нема, мора да е вака во банка.

Последна измена: 12 август 2022
  15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    @Snowflake99 Над 10к бараат потекло да знаеш. Сто пати сме се распрашувале секогаш ист одговор. И така каматите се ужас, ние пари чуваме во сеф. Потекло немаме а и не ми се ризикува после да не ми прават проблеми за сметките, сеф е најдобра опција вадиш кога сакаш, ставаш колку сакаш:)

На simoncelicius, Tanjamm и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  16. smajlii

smajlii Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    241
    @Snowflake99 Мене никогаш не ме прашале за потекло на парите, а на штедна имам над 10к еур, а кога сум вадела одеднаш повеќе пари само сум најавувала по тел за да обезбедат толку девизи во банката, зашто може да немаат толку во моментот.

На Snowflake99 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Ако ти се на иста сметка или и на различни да се истото е? Зарем човек не може да си има толкава заштеда во цел живот...

18. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.187
    Ќе може да ја објасниш постапката како да земам сеф во банка, во која банка и како се плаќа и колку се плаќа за сефот.

ти благодарам

На GirlLove и mssuniquee им се допаѓа ова.
  19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    Ние имаме закупено сеф во Шпаркасе банка во главната филијала. Мислам годишно околу 4.500 ден плаќаме а месечно е 400 ден.
    Иначе нема процедура, само да направиш договор со банката, си земаш твој клуч и твој е сефот:)
    Има и други банки кои држат сефови но ние од Шпаркасе сме задоволни.

@Snowflake99 Можете да ставите на две смети на твое име и на име на маж ти за почеток по 5к после пополека да додавате до 9к. Јас така би направила. Така е сигурно знам, нема да прават никаков проблем. :)

На AneSk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.465
    Допаѓања:
    5.292
    Ne baraat poteklo na pari na stedna kniska
    Jas pred da go kupime stanot imav 40000 evra i nikoj ne me prasa od kade mi se.
    Toa vazi za nositeli na javna funkcija:)

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.