Како да се заштедат пари?

Discussion in 'Општи дискусии' started by marinapet, Apr 21, 2010.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Јас во моментов не би орочувала со оглед на целата економска и воена состојба во Украина, се е во моментов од денес за утре и не се знае што може да се случи.

2. elimkd

elimkd Форумски идол

Многу е мала камата, ама сепак подобро в банка отколку под перница

3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се помали се каматите во банките искрено, но подобро да ти се на безбедно барем ако не ги трошиш во скоро време.

4. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Подобро на сметка одколку орочени барем според мене, под перница е дефинитивно нај лоша работа.

Снегулк@23 likes this.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Хехе зависи од карактерот на личноста, јас сум таква личност што сигурно ќе ги потрошам за некој период иако сум ветила дека нема да ги чепнам, а вака орочени ќе ги заборавам скроз и ќе си стојат

6. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Тоа е лошо ако си трошач :rofl: :rofl: :rofl::rofl:, иначе на сметка само е најдобро во моментов.

Снегулк@23 and elimkd like this.
  7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Каматите се никакви. Не вреди да ги орочиш.

8. Anah

Anah Истакнат член

Не знам да штедам :D

9. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Една половина од заработеното обавезно секој месец го тргам на страна, а другата половина за сметки, храна и по некој луксуз. Имам среќа што работам по цел ден, па немам време за шетање и купување многу. Колку повеќе слободно време имаш, толку повеќе трошиш.

mira.mira, Kbr, Anah and 2 others like this.
  10. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Секој месец пола плата на страна ја ставаме, така заштедуваме. Или ако имаме повеќе трошоци бар 20-30% од платата да остане.
    Кога ќе почнам да работам пак планираме да трошиме само една плата, а другата да не ја трошиме.

11. stjepan

stjepan Истакнат член

Колкава плата жити се имате за пола плата да ја заштедите?Или ова во странство живеете?

tigrica92 and simoncelicius like this.
  12. Snowflake99

Во Македонија, но маж ми има доста голема плата, работи во странска фирма и ни стигнува и за заштеда.

Снегулк@23 and mira.mira like this.
  13. Itsaleks

Itsaleks Истакнат член

Дали е попаметно НЛБ паметно штедење да отворим или да отворим девизна сметка? секам секој месец да тргам настрана доредена сума е сега бенефитот со девизната е дека ке можем доколку недајбоже ми притребаат да ги извадим од сметка? а ако отворим паметно штедење ке мора да ги орочувам

14. Snowflake99

Ајде ве молам некој упатен да ми помогне на овие мои глупи прашања. Не се разбирам ич во овие банкарски работи.

На сметка си имав животна скромна заштеда останата од кога работев порано и ја чував за некои други планови во иднина. Орочена ми е на 2 години камата и до следна година ни вадам, ни ставам пари таму.

Периодов и не бев вработена и немаше како да заштедам нешто друго. Почнав да работам онлајн периодов, добро оди, веќе собрав убава сума што наскоро ќе ја повлечам. Со сопругот се договорив да ја тргнуваме таа за заштеда за да реализираме заеднички наш план во иднина, а неговата плата само да се троши целосно за се.

Е, сега што работа е тоа со потекло на имот нешто? Може да ти бараат ако имаш над 10 илјади евра на сметка? Како да се спречи вакво нешто?
    Дали е подобро ако собереш одредена сума на пари како заштеда (на пример 8000 евра ), и да прекинеш да префрлаш други пари на таа штедна. И да отвориш штедна сметка во друга банка каде што ќе ставиш други 8000 евра? Или сите 16000 на иста сметка е подобро да ти се? :rofl: Ги немам парите ама си правам план. :rofl::rofl::rofl:

Моментално зошто уште година дена ќе ми е орочена сметката и чекам камата, најпаметно е штедењето да е на трансакциска сметка, од таму да не ги вадам парите цела следна година се што ќе заработам. Дали по 1 година има опција од трансакциска, на штедна да ги префрлам сите пари? Ќе бидат во долари зошто е работа од странски сајтови. Заштедата моментално ми е во евра на штетната книшка. Има некаква разлика ова? Трансакциска и штедна имам во истата банка.

Друго што ме интересира. Заштедата со мм се договоривме да ја собираме за да си купиме нова кола понатака. Како би биле плаќањата од мојава штедна? Во банка можеш да извадиш големи суми вака на пари одеднаш за да купиш кола пример? Треба најава во банки однапред, голема процедура да не е? Да не имам проблем да вадам пари, дали е безбедно штедење на такви суми пари со цел некогаш да ги извадиш сите одеднаш и вложиш ете во нешто? А, побезбеден начин на штедење од ова секако нема, мора да е вака во банка.

Last edited: Aug 12, 2022
  15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

@Snowflake99 Над 10к бараат потекло да знаеш. Сто пати сме се распрашувале секогаш ист одговор. И така каматите се ужас, ние пари чуваме во сеф. Потекло немаме а и не ми се ризикува после да не ми прават проблеми за сметките, сеф е најдобра опција вадиш кога сакаш, ставаш колку сакаш:)

16. smajlii

smajlii Истакнат член

@Snowflake99 Мене никогаш не ме прашале за потекло на парите, а на штедна имам над 10к еур, а кога сум вадела одеднаш повеќе пари само сум најавувала по тел за да обезбедат толку девизи во банката, зашто може да немаат толку во моментот.

Snowflake99 likes this.
  17. Snowflake99

Ако ти се на иста сметка или и на различни да се истото е? Зарем човек не може да си има толкава заштеда во цел живот...

18. AneSk

AneSk Популарен член

Ќе може да ја објасниш постапката како да земам сеф во банка, во која банка и како се плаќа и колку се плаќа за сефот.

ти благодарам

GirlLove and mssuniquee like this.
  19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Ние имаме закупено сеф во Шпаркасе банка во главната филијала. Мислам годишно околу 4.500 ден плаќаме а месечно е 400 ден.
    Иначе нема процедура, само да направиш договор со банката, си земаш твој клуч и твој е сефот:)
    Има и други банки кои држат сефови но ние од Шпаркасе сме задоволни.

@Snowflake99 Можете да ставите на две смети на твое име и на име на маж ти за почеток по 5к после пополека да додавате до 9к. Јас така би направила. Така е сигурно знам, нема да прават никаков проблем. :)

AneSk likes this.
  20. riba79

riba79 Популарен член

Ne baraat poteklo na pari na stedna kniska
    Jas pred da go kupime stanot imav 40000 evra i nikoj ne me prasa od kade mi se.
    Toa vazi za nositeli na javna funkcija:)

Arijadne and simoncelicius like this.