Потекло на пари ти е оној формулар каде наведуваш колку и какви примања имаш, работодавец, дали си носител на јавна функција, дали некој од твоите е носител на јавна функција, дали имаш друга сметка и во која банка. Така да, штом тоа ќе го наведеш, ете ти потеклото од кај е.
Да броиш се до денар и да јадеш паштета секој ден. Не вреди искрено да се стискаш. Ако имаш нешто плус, па да го стаиш на страна.
Најдобриот начин за штедење е планирање на буџет. Кога ќе ја примите платата, прво тргнете ја заштедата на страна и испланирајте го остатокот од парите. Буџет за основни трошоци (сметки, кирија, рата и сл) Буџет за храна За основна хигиена Облека Превоз итн. Да се вечни јутуб каналите за финансиско планирање.
I da si gi pustis nozete kolku sto ti e cergata. Za pogolemi apetiti, potrudi se poveke, a ne zadolzuvaj se i posle Cacko e kriv.
Јас верувам дека секоја желба може да биде постигната со паметно располгање на парите. Брзите кредити за мене се лесен но проклет пристап до пари.
Од како почнав да заработувам сама,не сум воопшто лоша во штедењето.Дури ми даваа од дома.....ни ш од штедење.
Направи си траен налог за од трансакциска сметка директ на штедна да се префрлат дел од парите, и навикни се дека тоа што останува е делот за трошење
Веќе имам отворено штедна и ставам на секои шест месеци пари.Ама не ти е лош предлогов.Ќе прашам следен пат кога ќе одам во банка.
Зимаш плата и прво тргаш на страна најмалку 10%. Секој месец е различен, некој пат имаш повеќе трошоци, некој пат не. Ама барем 10% треба да се стават на страна. Во подобрите месеци тргаш и повеќе, или ако ти варира платата тргаш плус.
Одредена сума ставаш на страна, со остатокот плаќаш кредит, струја,вода, телефон и се' останато.. тоа што преостанува е за трошење на храна и пропатни трошоци очекувани и неочекувани. Оти човечкото око е ненаситно, колку и да има пак ќе се малку. А колку повеќе пари заработуваш толку поголеми апетити имаш.
Odkako pocnav da rabotam stedam maksimalno i od mojata plata skoro pola na pocetok ostavam na strana iako nikoj ne mi go trosi ni ostatokot za sebe si gi trosam a sve drugo od plakanje smetki od setanje maz mi plaka
Најпаметен совет којшто почнавме ние со дечко ми да го применуваме е следниов. Кога ќе ги земеме двете плати, тргаме најпрво за фиксните месечни трошоци, какошто се сметки, кирија, храна (ставаме буџет којшто мислиме дека за месецот е доволен), теретана и слично, потоа некои луксузи што ги имаме во месецот какошто е моето одење на нокти, фарбање, нешто облека ако треба да се купи и на крај одвојуваме барем 200-300 евра заштеда. Се зависи од колкави се платите и колку можете да одвоите но следете го правилото на 70%,, 20% 10%. 70% оди на фиксни трошоци, 20% на заштеда или ако имате да платите кредит, и 10% одат за се друго.
Претворам во евра, пошто знаејќи се себе си, се ќе потрошам на глупости. А вака ме мрзи да одам до менувачница, и плус тоа што се евра ми е потсетник дека треба тие пари да ги чувам за црни дани
Само со добро планирање и рационално купување може да се заштеди… не фрлајте пари на глупости што не ви требаат Бирајте квалитет а не квантитет, подобро едно квалитетно парче облека отколу 10 никакви