Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како да се извишам?

Дискусија во 'Тело' започната од mace1, 11 август 2011.

1. Cecyska

Cecyska Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    62
    Helpp, imam 17 god i visoka sum 155. Kako da se izvisam uste 5 cm znae li nekoj?

На Beautiful_girl.. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315
    Јас ти препорачувам скокање секој ден, ќе си почнеш од 15 прв ден и секој ден ке си зголемуваш бројка по околу 2-3 и резулатите се видливи после некој месец позз :makeup:

На Bella.FCB и honest girl им се допаѓа ова.
  3. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Се согласувам со бјутифул грл, скокај и дофаќај со рацете што повисоко, јас така се извишив само мал совет и предупредување да не претеруваш затоа што градите може да ти се истенчат или намалат за нијанса ова по мене зборам како ми беше инаку скокањево со дофат има голем ефект за извишување.

На Beautiful_girl.. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella.FCB

Bella.FCB Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    204
    Бјутифул грл, и мене ми помогна ова. Секој ден скокав околу 3 месеци и имаше резултат, иако мал сепак имаше.

5. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Случајно налетав на темава, па откако прочитав неколку страни и видов голем број бесмислици и заблуди, решив да пишам.

Прво, да расчистиме – генетиката апсолутно игра улога и е клучна за нечија висина. Тоа што некој е повисок и од двата родители (еве, и јас сум) не значи дека генетиката нема врска со висината. Треба да знаете дека во вас носите гени кои ви ги пренеле родителите, а кои им припаѓале на вашите пра-пра-пра-пра-пра-... баби и дедовци и ако било кој од нив бил повисок од вашите родители, постојат шанси дека и вие ќе бидете.

Второ, врз висината може да влијае и хормонот за раст, односно недостатокот од него – но, ова се ретки случаи, кои се манифестираат од најмала возраст и кои медицински се дијагностицираат и се третираат.

Трето, и најважно – за жал, нема што многу да направите за да се „извишите“. Спортувањето, истегнувањето и скокањето се здрави за целиот организам, секако, но разликата во висина која може да ја добиете со ова се мери во милиметри или евентуално сантиметар – извишување од 5, 6, 7 итн. сантиметри едноставно не е можно. Здравата и правилна исхрана е исто така битна за здравјето, но повторно, нема никаква значителна улога врз висината.

Зошто ми текна да го пишам ова? Не за да обесхрабрам некој, напротив. Едноставно, совети од типот „рипај со рацете во воздух“, „тегни се одсабајле“, „не спиј згрчено“, „јади тоа-и-тоа“ можеби се полезни за здравјето генерално (или не), но се целосно бесмислени за зголемување на нечија висина. Со пишување на вакви „совети“ на некој му давате лажна надеж, а потоа откако нема да добие значителни резултати, само дополнително му создавате фрустрации и му ги продлабочувате комплексите.

Според мене, бидејќи висината е еден од физичките аспекти кои не можеме да ги промениме, најдобро за секој човек е да се прифати таков каков што е, што порано во животот, тоа подобро. Едноставно, треба да сфатиме дека некои луѓе се високи, некои просечни, а некои ниски. Тоа е тоа. Висината нема никаква врска со физичката убавина и нема зошто да си создавате комплекси за неа или пак да се споредувате со својата околина.

Хранете се здраво и бидете физички активни, не за да се извишите, туку за да се чувствувате и изгледате добро. И пред се, научете се да се прифатите такви какви што сте. Бидете свесни за своите позитивни страни, работете на негативните и научете се да се сакате самите себе. Ако тоа го направите, ќе се најде и некој друг што ќе ве сака такви какви што сте, без разлика на висината.

На Lolo5, bella.s, Sanjichka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Нема врска вратила, кошарки, тегнења и скокања со извишување генетиката има главна улога, не може цела фамилија да ти е метро шеесет а ти да очекуваш 175 сантима да си.
    И девојчињата башка растат мање више до менструацијата 7-8 одд таму, 172-173 уште од шесто бев и толку си останав, машките најчесто се извишуваат во средно.

7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.217
    Допаѓања:
    56.867
    Всушност, физичката активност и истегнувањата играат улога. Не дека ќе направат некого повисок, ама ќе го исправат ’рбетот доколку се работат правилно и редовно. Со поправен став, визуелно може да се добие некој центиметар. :)

Ова истегнување е добро

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maca cvet

maca cvet Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2014
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    455
    со истегнување а мене ми велеа дека е добро и да се игра кошарка но да се истегнуваш повеќе кон кошот

9. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Гледам премногу си сигурен у излагањава, да точно е дека ништо драстично нема да се извишиш со скокање али до 3 цм (што е премногу) може, ја зборам од искуство, генетиката игра улога да, но и начинот на исхрана и спортот (кошарка, одбојка..) во текот на растот кај едно
    лице играат главна улога у тоа колку ќе бидеме високи, е сега нормално ти неможеш да очекуеш да се извишиш на 18, се знае до каде е границата до 13 максимум до 14 год. дефинитивно имаш шанси да ја исфорсираш висината.

На XMaN му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Се извиши ли?поминаа неколку години

11. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Лани кога не мереа во школо бев 153 а сега сум 160
    Физички активна сум ^_^
    имам уште 4 години за растење така да се надевам дека бар 165 ке бидам

12. anamola

anamola Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Здраво , јас имам 12 год. уште малце ќе пунам 13 .Висока сум 160 цм.Имам ли шанси да пораснам бар уште 10 цм. Трета сум по висина у школо.Мајка ми е 165цм. Татко ми 175, дедо ми 198,баба ми 179.Фамилијарно и од двете страни сите се високи.Дали имам шанси бар до 170-73-75? Слушнав се растело т.е ми кажа една докторка за ф.терапии дека се растело до 23 год. за женски и до 26 за машки.И ја се хранам здраво не јадам вештачко и за еден месец растам 7 цм.Се истегнувам секој ден.Имам ли шанси бар до 173-75? :!:

13. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Ne se soglasuvam deka e do genite , Tatko mi e 185 sm , Majka mi e 175 sm , sestra mi e 170 sm , dedo mi 210 sm , baba mi 175 sm , a jas grevce 165 :/

14. anamola

anamola Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    нема врска тоа ќе се извишиш нагло после ќе бидеш највисока

15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Мајка ми е 165 и татко ми е исто така 175 или 178 не знам точно.
    Јас имам 14 год. и сум 160 или 159.
    Имам шанси до 165? или нагло да се извишам?

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    А се расте и со пилатес? Одам веќе 2 месеца.

17. anamola

anamola Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    да ,може нагло да се извишиш на 17 год или порано и тоа околу 15цм нагло.Тоа ми го кажа една докторка за ф.терапии кажа се до 23 год. се расте и тоа нагло може од 13-19 год да пораснеш. :) Може и со пилатес тоа е еден начин истегнување, немораш џабе да даваш пари за пилатес-едноставно истегнувај се дома еднаш неделно и видливи резултати за еден до два месеца. <3 поздрав

18. anamola

anamola Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Охоо многу малце е 5цм.Не се секирај имаш уште 9год за растење .Рачунај по 1,9цм најмалце годишно до 23год.ете ти 9-13цм.Значи до некаде 170-73цм не ти бега.Супер ќе бидеш.Без гајле :l:Само не мисли на тоа и дур да трепнеш ќе пораснеш.:f:

На Lolo5 и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Несакам да те разочарам, но не се расте до 23 години. Телото се развива до тие години, да, но во висина не. Во висина до 15-16-17 маааааксимум 18год за девојчиња кои каснат со развој.

На CameliaMiller и XMaN им се допаѓа ова.
  20. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    :l:
    Ти благодарам! баш ме охрабри некако :D

На tea1221 и Lolo5 им се допаѓа ова.