Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како да се иселам од МК?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од KittyAgnes, 14 ноември 2023.

1. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    3.493
    За бугарски пасош ми кажаа дека имало во струмица некакво тело, организација не знам, но плаќаш и ти даваат некоја потврда и можеш со таа без докази за потекло да извадиш пасош

2. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.904
    Допаѓања:
    7.587
    Не верувај многу на тие кои со потврди вадат државјанства.

На Mnik, Mumoftwo30, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    1.363
    мислам дека не ти е точна информацијава, сега гуглав треба 4години постојано живеење во Малта за да аплицираш за виза и треба после апликацијата да живееш 12 години непрекинато

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    1.363
    па ајде, сите што успеале, некогаш само сакале8)

На gjoker4e, sj *O*, Mnik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dayandnight

Dayandnight Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.487
    Samo parite ke si gi dajs I nisto dr,so sakas nosi dokumenti ako nemas bugarsko poteklo dzabe ti e

На SummerGirl, Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  6. golemiotmalisan

golemiotmalisan Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    54
    You can apply for Malta citizenship by naturalization after at least 7 years of living in Malta with a residence permit. However, the process can be extended to 18 years
    Пратам групи,прашувам луѓе и сум доста информиран за Малта пошто сакам таму да се селам,имаш групи и по фб expats in Malta е нај активна, во 99% случаи чекаат по 18 години пошто Малта е мала држава и несакаат да се наполнат со странци за 5 години престој, а за 4 години буквално ни една еу држава не те прима, секаде минимумот за покренување на постапка и прво добивање стален престој е 5 години, па после 2 3 4 зависи и државјанство,а годинава и испит воведуваат за угостителите и градежништво т.е уште повеќе отежнуваат пошто има избори там 24та и конзервативците земаа замав пошто многу неквалификувани Индијци им се натрупаа.
    Лесни земји моментално за нас без еу пасош се:Словачка,Словенија,Германија,Австралија,Хрватска и Португалија(најлесни Словачка и Хрватска буквално се живо примаат)

Последна измена: 15 ноември 2023
    На Осе и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  7. golemiotmalisan

golemiotmalisan Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    54
    Рекордни 53 илјади македонски граѓани само лани се преселиле во Германија - двојно повеќе од минатата година⁉️
    Додека да напишам тука,на фб ми излезе ова

На sj *O*, Mnik, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    1.363
    Фала за опширниов одговор, има доста смисла вака објаснето

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    Лажги со опашки. Само со сигурни посредници. Од такви организации и измамници многу луѓе останаа и без пари и без државјанство. Пријателите за кои пишував претходно, дадоа 350 евра на некој кој им ветил дека ќе им среди за државјанство без да докажуваат потекло. Убаво ги закрпи. Кога се јавиле кај еден сигурен господин тој убаво им кажал дека немаат шанси. Треба многу да се внимава со такви измамници.

На sj *O*, Mnik, awkey и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.147
    Допаѓања:
    35.917
    Мм 2x го одбија, му бараа стар документ, порано се добиваше и преку вујко/чичко, сега тешко.

Германија со мк пасош?

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    8.335
    Брат ми беше неколку години. Од него ги знам информациите, а и јас често одев. Исто комшии мои беа (брачен пар), заминаа за Австрија пред два месеци со Мк пасош.

Да да, со МК пасош, близок другар на мм замина до фамилијата така. Сега после 5 год земаа документи за стален престој.

На KittyAgnes и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.147
    Допаѓања:
    35.917
    Па незнам, чудно ми е, еве мм аплицираше за виза 1 година, доби термин, беше на интервју со куп документи, и работодавецот од Германија му прати документи, и го одбија зошто на 1 прашање утнал.
    Имаат многу добиваат виза а немаат работа, мм знае многу зошто има работено во Германија ама ете без документи, затоа чудно ми падна со мк пасош. Инаку и двајцата сакаме.

13. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    2.988
    Не поминува ни ова (испробано) Засега мислам дека е многу стегнато за БГ пасош. Единствено ако татко има БГ па да можеш да си извадиш. Нека ме поправи некој ако грешам!

На Mumoftwo30, awkey и SummerGirl им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    Или да бараш некој роднина од прво колено. Дедо, баба, вујко, и др. Во тој случај и самата процедура подолго трае.

@Anyshka има многу што доаѓаат со Мк пасош, ама за нив е покомплицирано. Врзани се за тоа работно место. За да повлечат фамилија им бараат дополнителни документи. Во некои случаи добиваат визи на пократок престој. Еден комшија чекаше 2 години за да ги земе жена му и децата. Они добија виза за престој на 1 година. Ретко даваат на 5 години. Има една група на фб за македонци во Германија. Некои се жалат од работата, ама мора да седат заради визата. Процедура е. Треба да се оди во амбасада. Во мојот случај јас можев да заминам кога сакам. Немаше ни потреба да одам во амбасада. Овде секаде кај што одевме мм го покажуваше пасошот, и толку. Ако видат европски пасош не те малтретираат.

На Mnik, Malesia и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  15. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    3.493
    Не јас не верувам, ниту сакам бугарско државјванство, па последно да ми е. Само пренесов информации.
    Исто така, пријатели извадија годинава бг државјванство и отидоа за Германија. Немаа некое дирекно потекло или тато, дедо. Така да не знам дали само на некој му се посреќило или е стварно потешко. Судејќи ја ситуацијава со полтикава мислам дека нема логика да е потешко зошо им одговара повеќе макдонци да земаат пасоши

Другар мој со 2 години активен престој (без да излегува од државата) и работа во малта доби

16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    @awkey мислам дека од годинава е тоа докажување со потекло.

Јас сакав да аплицираме за Америка, ама маж ми не сакаше.

На awkey му/ѝ се допаѓа ова.
  17. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    3.493
    Па и пријателиве годинава извадија, пролетта. И знам збореа дека немаат потекло, немаат доказ за потекло некакво, али рекле дека некој пра пра дедо бил бугарин. Ама само на збор, без ниаков документ

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    Зависи кога поднеле. Пријателите беа одбиени. Пишував во една друга тема. Им рекле да докажат дека имаат роднина Бугарин.

На Mnik и awkey им се допаѓа ова.
  19. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    1.363
    И ја сум за Америка само претпоставувам дека е доста тешко. Освен лотарија другиве опции не ми се познати мнг, можда послено е Австралија

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    36.992
    За таму е потешко. Другар на маж ми чекаше 5 години за да добие виза. Имам комшии кои заминаа за Америка преку лотаријата. Ама имаа многу трошоци. За цело семејство им бараа еден куп документи. На едната и бараа и гарантно писмо. За да докаже кај ќе оди.

На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.