Па добро, ама муабетот ми е дека за секојдневно функционирање му треба. Пример во маркет, во болница итн. Ете @Ambitious ти одговорила место мене. Јас не викам дека не му е добро и вака, таман работа. Доста олеснително е да можеш да имаш работа во друга држава каде животот е подобар од таму од кај што доаѓаш, а да не ти треба јазик.
Често слушам коментари - Што ќе ми е јазик? Е па не е баш што ќе ми е. Ако сакаш да се снајдеш ќе треба да научиш.
Да не ме сфатиш грешка, не мислам ништо лошо, напротив и дм е исти. Иако тој знае доста од работа, работи со германци, пак не е доволно за институции. Конечно се реши да почне на курс, па ќе видиме до кога че трае.
Имаш едноставно такви луѓе што не се добри во учење. Еве го мм, двојкаш бил, книга не го интересирала, Англиски знае од филмови гледање, среќа бар тој го знае, ама за занает ептен е добар. Струја мести, до сега сегде кај што правел, проблем не е излезен, заварувач е по струка, добри пари зема и од тоа, огради прави, со, багери, машини, такви работи све знае, му викам како може математика да знаеш, какви пресметки се потребни за железава, кабли пуштање, башка државно работи, повеќе пари од мене зема, ја прекршена од учење сум, он ми се смее, демек занает ти треба, не книга. Точно.
Да живееш во странство и да не го знаеш јазикот кај што живееш е страшно. Во кој век живеете,па така пред 50 год одеа на бауштеле да работат,додуша и денес не е различно според статистикава што ја кажуваат.
Не не, сега у 5 до 12 се решија. Исто пријатели сега годинава се преселија во Швајцарија со наш пасош. Претходно само мажот отиде дур да се снајде да најде работа, па потоа отиде и жената со детето.
Неможе да земат за кратко време државјанство. Нема шанси. Или не ти имаат кажано дека биле во процедура или веќе го имал едниот пасошот во рака. Многу блиски наши, појма немаат дека мм има Бг пасош, не па нешто повеќе. Зборам за од 1ви братучеди, па натака. Иначе чим успеал во Швајцарија со Мкд пасош алал да му е. Многу е тешко на тој начин, да не речам невозможно, освен да имаш свој со фирма таму, па да ти направи работна виза или свој некој со негов близок таму, што би се нафатил да вработи некој без Еу документи. Процедурата е тешка. Треба да докажува дека баш за тоа работно место, не нашол некој со Еу документи, за да го вработи тој без истите документи.
За во Германија е реално полесно, може да се најде. Ама Швајцарија... Силом прилике, доста сум информирана за Швајцарија и ова што го зборам е 100 % така. Тоа тешко е со Бг пасош (на пр.), не па со Македонски. Ептен треба да имаш некој, ама и после тоа е тешко. Ограничен си. Башка Швајцарски пасош доста тешко се зема, треба да поминат 10 години, да полагаш тестови, да знаеш одлично да зборуваш јазик, возачка не ти признаваат, мораш да преполагаш и за Б кат. Ако ги имаш Ц и Е, преку 15000 фр е да ги полагаш и да ги земеш, итн. А друго е да имаш Еу документи. Доста олеснително.
И јас имам слушнато за Швајцарија дека е потешко. Затоа повеќето гледаат да заминат во Германија, Италија, Малта.... Точно дека во Германија е полесно за наоѓање работа. Често читам на фб дека бараат во некои фирми само со ЕУ пасош. Заради средување на документи било така.
На страна муабетов (да не ме сфатите погрешно сите што сте таму) , ама мене ми станува страшна Германија, поради сите емигранти и киднапирања на деца, насилства по улици. Некако Швајцарија и Австрија (земји од нејзин ранг) ми изгледаат моментално побезбездни. Што не значи дека нема да се смени во иднина. Не ви е страв вас?
Па не баш. Ние не сме во центарот на градот. А таму има насилства (не во секој дел од градот). Има многу населени од Иран, Сирија, Либан, Израел, и др... Е таквите прават проблем затоа што живееле во држава каде што насилството е нормална појава.
Абе мене и овде ми е страв. Имам страв од такви работи. Очигледно цела Европа ќе ја населат. Тоа им е целта.
Samo da se nadopolnam deka od mwsecov se ocekuva da stapi olesnuvanja za onie koi se kvalifikuvan kadar denovive ke pisam i opsirno na temava. Ne se obeshrabruvajte za Germanija ucete jazik za da znaete da pobarate toa sto vi e potrebno, za nekvalifikuvan e potrebno malku sreka za da te izvlecat na lotarija i malku da se zapne prvite 2 godini bidejki e malku potesko da dojdes do podobra rabota, za drugive so kvalifikacii ete kw ima poolesnitelni okolonosti.Tesko e da se najde stan a vo odredeni delovi gradinka ako imate deca .Za drugi zelmji neznam i nesakam da prenesuvam rekla kazala. A za toa dali se plasam vo Germanija ke recam ne zatoa ne ziveam vo golem grad i dosega ne sum se sretnala so nisto nevoobicaeno, niti nasilstvo, ni krazbi ni bilo sto.
коментари од типот плашење, случувања итн итн се реални но непотребни во оваа тема. Има секакви исуства и се и сешто ќе слушнеш. Фала ти мнг за пишаново. Дали би имало смисла следново: да барам работа ремоте и да почнам јазик да учам? Па откако дај боже ако најдам ремоте клиент од Германија и го поднаучам јазикот да си ја пробам среќата? Не сум сигурна како да почнам со процесов
Па не ми е верно дека не се потребни во темава. Јас пример никогаш не сум аплицирала за Лотарија за Америка, баш од тие причини. Убиства по улици, училишта, болници. Реално е потребно да се знае. Еве да не кажеа дека во големите градови во Германија ги има тие работи, јас ќе мислев дека сегде е така.
Ве молам темава е стрикно совети како да се иселиме, другиве дискусии може во друга тема да се отворат,да не забегуваме
И мм работеше со Балканци, и не му требаше јазик, ама знае колку да се разбере, и јас сакам да го научам Германскиот а и Италијанскиот (полесен ми е), сакав да се запишам во Гете, ама сега ми се приоритет други работи, здравје кога ќе отиде ќе се запишам, и онака 3 месеци мора платни листи да има за спојување на семејство, за тоа време ќе научам барем основни работи, а и со виза морам сертификат да имам за А1. Друго е со Бг пасош, не бараат.