Еве за Австралија. Работна виза, со која после три години живеење и работење во Австралија, може да земеш перманентна виза, а после година од перманент, ако сакаш можеш да си аплицираш за државјанство. Со работна виза моментално имаш покриено здравствено, ама немаш ништо од другите бенефити кои ги имаат перманентните / државјаните, како помош за пола плаќање дете во градинка, породилно, помош за невработени ако останеш без работа и слично. Визата е за пет години, од кои ти даваат да собереш три години работно искуство за да добиеш перманент. Излез и влез имаш колку сакаш од државата, ама кога ќе ти ја дадат, имаш одреден период во кој мораш да се преселиш. Прво, Австралија дава вакви визи на дефицитарни струки во нејзините различни стејтови. Пример, вашата струка може да е дефицитарна во Викторија, ама нема да е во Канбера. Фактички, тука ќе мора да ве спонзорира Викторија ко држава и да си работите во нејзе. Најдобри поени за возраст ќе добиете ако сте меѓу 27/8 - 36/7 години. Над 40 години мислам дека не ја ни добиваат визава. Прв услов е да имате над пет години работно искуство, црно на бело, покриено кај нас во пензионо, за таа струка. Ги праќате тие документи во влада овде, ги процесираат заедно со дипломата што ја имате, ние праќавме дури и цела програма од факс преведена, за да видат што си учел. Бараа и препораки од професори, колеги, и слично. Ако ти ги признаат факс и работно искуство, терате на следен чекор. Втор услов е да положите ИЕЛТС, што е интернационален тест за англиски јазик. Мора да имате над одредени поени на тој тест, кој се состои од читање, пишување, слушање и зборување англиски. Јас од прва фатив солидни поени, мм полагаше двапати. Меѓу последните работи имаше и вадење документи за осудуваност и такви ствари, во глобала секој можен документ што го имате, ќе мора да се преведе и да се прати. Бараат да се прати дека имате одредена сума на кеш во банка, т.е дека ако ве примат, нема да бидете товар на државата и да ви биде за џабе визата. Визата се плаќа нормално, ваљда беше некои си 3-4000 евра. Треба да поминете и медицински тестови накрај, ти прават цел преглед на тело, крв, ренген на гради, за да увидат дека не си нешто тешко болен, што пак би било товар на нивниот здравствен фонд. Ова е вака што ми текнува, цел процес ми е кроз магла, пошто беше стварно многу опширен и зезнат. Целокупниот процес, ова пред короната, не фати сигурно 10к евра. И година, до година ипол дур да добиеме виза. Никој не ви гарантира работа, туку само можност да работите и живеете. Ваше е како ќе се снајдете. Кога ќе дојдете, не е морално да работите во таа струка, може да работите било што. Полесни варијанти без многу бирократија и зафрканции и реално најчесто како се селат овде е студентската виза. Вие или некој од ваша фамилија да запише факс или мастер некаков, ама тука ќе мора да се прикаже мислам далеку поголема сума на пари од таа што ни ја бараа нас. Па треба да учиш факс, па имаш само пола работно време дозволено на бело, има многу што работат на црно цело време. Полесно е идење, ама пак помакотрпно е да останеш и да добиеш перманент. И уште една виза што е можна, да ве спонзорира фирма. Фирмата гарантира за вас пред државата и морате да работите во таа фирма дури не сте во можност за наредна виза. Тоа би било накратко за Австралија.
Мажот беше отиден пред отприлика две години, се мачеше ама на крај му се постеќи и најде работа. Искрено не знам што точно работи, некој опш работник е, не дека е директор или некој дефицитарен кадар. Фирмата беше задоволна од него како работник и добро го платија, со тоа успеа да живее под кирија сам, на почеток нормално беше со др луѓе. После година дена, односно лани пролетта, се пресели и жената со детето. Детето се запиша на училиште. Немаа потешкотии дека со мк пасош, ама ваљда имале среќа.
Малку ми е чудно искрено, или веројатно има разлика од кантон до кантон. Свекрва ми проба да работи земјоделие таму и тоа со документи од Италија и мкд пасош, со најдена работа, работодавецот е нејзин тетин. Типот за два дена доби одговор дека не може со мкд пасош да работи жената иако имаше дозвола за престој од Ит. Им кажале дека после короната се затегнале услови и не примаат др пасоши освен европски.
Изгледа зависи, стварно не знам. Ама искрено како ги гледам луѓево, зошто многумина што ги знам се отидени, многу е важно како ќе ти се посреќи
Фала за исцрпниов одговор. Убаво детално објаснето, можно е да ги пробам овој пат! Како ви се допаѓа животот таму? Колку време сте таму?
Мене ме интересира дали општо некој има искуство со живеење во Австрија или Швајцарија и како оди процесот? Јас сакам да одам на мастер во Швајцарија или Австрија и потоа ако успеам да се вработам таму и да останам секако. Ако има некој корисно искуство што може да сподели пишете
За во Америка се аплицира за Green card lottery, на мм братучед со жена му отидоа така, ги извлекоа, незнам на колку време има, сега брзо имаше повторно, ама јас не сакам Америка, далеку е. Не дека не сакам што подалеку од тука, ама Америка не сакам некако.
Skoro dve godini. Mene mi se dopaga, so mm dvajcata rabotime so struka, finansiski sme ok, ima mnogu moznosti za promena na rabota, industrija, otvaranje na sopstven biznis... Sredeno e gore dolu se, od institucii do infrastruktura, cisto, kup parkovi, mnogu mesta za setanje, avstralijcive se nauceni sekoj vikend nadvor po plazi, parkovi I slicno. Sepak e kapitalizam, pogotovo za imigranti, kaj so gi nemas benefitite use. Nedviznostite se skapi, kako I kirijata. Ako eden raboti od familija, ili treba se da trosite, da nemate zasteda ili toj eden da zema solidna plata. Nz, gledam deka ima luge so funkcioniraat taka, ama oni si znaat. Vo Mkd sum se zamarala za raboti koi ovde se neopislivi da gi mislis. Samo kes da zarabotuvas, da go imas ovde, drugoto e veke osmisleno.
Ја сум Австрија. Прво нели добиваш виза како студент, од кога ќе завршиш студиите во Австрија можеш да ја продолжиш студентската виза на една година и тогаш ќе добиеш виза за барање работа. Од како ќе имаш 1 година работно искуство по струка во Австрија, со колективниот договор од фирмата која ти гарантира продолжување на работа одкако ќе ја добиеш визата Rot-Weis-Rot-Karte, можеш да аплицираш за истата.
Дали некој има добиено фамилијарна виза, а притоа бракот да е склучен по заминување на партнерот во Германија? Бидејќи некои викаат дека треба да си повеќе од 2 години во брак за да можеш да поднесуваш за фамилијарна виза.
Не мора да си повеќе од 2 години, но чекањето на визата може да трае долго. За фамилиарна виза препорачувам да се оди преку адвокат. Јас не сум Германија, Австрија сум, али законите им се слични ( тука потешко даваат само виза) најчесто за фамилијарна виза такви се и случаевите, едниот партнер е странство, па се регистрираат и почнува постапката. Ако партнерот има Еу пасош, постапката ќе оди побрзо.
Ние во 2012 дојдовме да видиме дали ќе се снајдеме седевме 3 месеци и се регистриравме после.Мм беше пријавен и пак се вративме по 8-9месеци од вклучување на бракот ама мм се водеше дека живее во де . Јас добив фамилијарна виза и кога дојдов во Де за помалку од 2 недели го имав престојот ,ама во 2013 немаше оваков хаос како сега .Проблем никогаш не ми превеле за бракот.
Нема ЕУ пасош, затоа и прашувам како оди постапката и дали еден од условите се тие 2 години брак. Фала ти на одговорот
Сега е тотален хаос најмногу заради украинците мислам. И дечко ми има престој и работа. Стан сеуште бара. Затоа и прашувам дали ќе прават проблем ако сега се регистрираме. Фала за одговорот.