Како да се подобри целокупното образование во Македонија?

Дискусија во 'Образование' започната од Feminka22, 8 септември 2024.

1. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.460
    Не бе под државно беа додека бев ја сеа може последниве пет години ако не се сменило преку агенција. А бе безидејни се, и само се закачуваат на буџет,секој ден се отвораат нови министерства позиции тоа е страшна работа, друга идеа за нешто да се направи нема, а ако има и сака некој треба да плати големо мито и затоа ништо не се прави на секое поле. Балканот е мост ама за нешто друго е планиран и си исполнуваат агенди а нашиве знаеш како е сиромашни и за некое ситно милионче се продаваат и тоа ти е.

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.863
    Допаѓања:
    178.830
    А можда и не биле под државно пред 30, па после ги вратиле?:D
    Едно време, имаше еден министер за финансии, Поповски ли го викаа- тој све од буџет, доведе во ред. Па едни други дури и со Ммф нејќеа да играат. Сега е ваљда све намирено, и кредити течат и гласачи влечат, се друго е само кулиса. (tumbleweed)

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.460
    А бе нема никој празна ни е државата, ја централизираа во Скопје и локомотивата оде сама никој не ја вози. Се надевам кинезите ќе завлечат наваму после март одгодина па ќе мрднеме економски. Моментално немаме производство никакво и замјоделието го уништија а најлошо од се е шо почнува да снемува хумани ресурси и да сакаш нешто да работиш доаѓа време пари ќе даваш ќе нема кој да работи. :D
    Образование не било полошо од сега никогаш

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.249
    Допаѓања:
    12.156
    Леле, уште една тема без конструктивни аргументи, исполнета со бесмислени верглања и муабети.. |(

На KiT, Feminka22, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.326
    Ич не ми е гајле за бројкиве погоре. Зошто имам чувство дека на темава е опфатено се, освен децата?! А всушност за нив е.

Образованието е хаос. Многу треба за да се среди. Јас не наоѓам маани во програмата. Ете син ми без проблем ја совладува материјата, значи не е страшна. Иако има мали пропусти, ама ништо опасно.
    Проблемите прво доаѓаат од дома, од родителите, од невоспитани деца, од неизживеани родители, и на крај од партиски вработен кадар растргнат меѓу желбите на родителите и барањата од политичките штабови.
    Кога прво ова ќе се среди можи да се разговара што понатаму, дотогаш...

На Victorian и FridaodaMk им се допаѓа ова.
  6. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    8.023
    - Прво родителите да престанат да им бркаат врски на децата за оценки!!!
    - родителите да почнат да разговараат со наставниците за да се создаде подобра програма, може во еден клас повеќе да ги интерсира математика, во друг јазици, во трет повеќе спорт. Сите деца се различни и затоа на школо треба флексибилно да се прилагодува програмата според интерсите на децата,
    - учебниците треба да се квалитетни и да имаат обезбедено дополнителна литература,
    - наставниците да се пратат на соодветни дообуки некои заборавиле што е книга, за правопис да не зборуваме, (ова е една од најважните работи)
    - децата треба да имаат дополнителни активности на школо, децата да не одат по курсеви, туку училиштата да почнат да ја вршат нивната примарна работа, ние ги викавме секции.
    - децата да ги носат во културни установи, на спортски натпревари за правилен развој,
    - децата да го користат интернетот за правилни работи а не за кликање глупости.

Најважно од се е родителите да ги остават телефоните и да почнат вистински да работат со децата. Многу деца се невоспитани и родеителите иако знаат не преземаат ништо за децата да им се однесуваат како нормални луѓе.

*И престанете неконтролирано и нереално да си ги фалите децата пошто децата ве издаваат дека им бркате врски за оцени и покажуваат дека се невоспитани.

На Victorian, Realist1, Mrs. right и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    Буквално..

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    Па треба да ти се. Не само ,,дај дај”. Не е ова бунар без дно.
    за дај дај, прво да видиме од кај парите.

9. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.326
    Феминке бериме пари за тоалетна, за влажни, за сапун. Секој ден трубам да оди во тоалет само кога е најитно. А чистат, со свои очи сум видела. Кога и да влезам во училиште се чистат тоалети. Ама за кого?! Се нема култура истите да се одржуваат чисти.
    Џабе и смарт табли кога прво го нема основното. Домашна култура. Катастрофа.
    Второ - поделбите. Па кај нас во училиштето на совет на родители се изгласа да нема униформи за повисоките одделенија. Замисли тоа родителите го изгласаа.
    Долга и комплексна е оваа тема. Затоа пак ќе повторам. Забегавме како општество.

На Victorian, Antebellum, st-el и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    Ее ја тоа го зборам.
    Сапун, топла вода у зима е мисловна именка, нехигиена.
    Ние си купувавме сапун и си го чувавме у училна.
    У вц тие диспанзерите, а ги ставеа ги праеа сол.
    I dont get it

11. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    7.446
    Не ве фрустрираст вакви теми? Каде што само мелеме на суво како треба да биде?

И не, не е секогаш промената од нас. Бидејќи има некој што е над нас и треба да направи промена, а очигледно сите што ја имаат моќта си молчат со децении.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.326
    Не верувам дека е на суво. Секогаш треба да тргнеме од нас. Ако јас моето го научам како треба и го опоменувам и опоменувам дур устата пена не ми фати можиш и ти таа тој. Така ќе имаме деца со кои се работи и ќе може да се бара уште и уште...

Моќта не е во единката, туку во колективот ;)
    Можеме, ама не сакаме да се замараме. Верувај и те како можеме...

На Victorian, Gosh, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317
    Nie treba da se pobunime. Nie gi glasame. Nie da ne gi glasame nema da lapaat 1929394 denari plata, so sekakvi beneficii.
    Da sme narod so m, a ne svitkani kicmi. Ke znaeme i da im go odzememe toa.
    Ako te frustrira napusti slobodno. Na 100 temi placea, klima pa klima. Klima pa klima. Vi doe do klimite, a pred niv treba kardinalni raboti da se sredat.
    Eve da vidime kako. Davajte konkretni predlozi i kaj da se obrakame, ne samo mlatenje prazna slama.
    Dosta bese vise. Kako ne vi e preku glava od SE sto se desava u drzavava??
    Od gragani od vtor red, od sobiranje pari za donacii sekoj den, bolnicite se RASPAGAAT, ides na drzavno da izlecis neso i molish Gospod da ne zakacis uste 10 raboti, u Skopje u odredeni saati ne se stiga od tocka A do tocka B. Zimno vreme ne se dise, letno vreme isto vise ne se dise od zgradi

i NIKOJ ne reagira.
    Za sve sto pati sum vi rekla dajte protest. Ke iskocam. Ke zboram so mi stigne do koj mi stigne poso mi se gadi vise od drzavava. Mi se gadiii
    A nemas ni kaj da se selis poso moze da te siluva fucking Arap i da ne te lezi, POSO E ARAP. Kaj da ideme vise?
    Ke zeam ke se ubijam.
    Da ti e i drzava i se

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.460
    Не се срами де истакни конструктивен аргумент, ќе научиме нешто и од тебе

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    2.326
    Тоа со климите феминке беше потреба. И не во секое училиште во секој град од државава имаше потреба. Ете Битола се дишеше. Јас Скопје еден ден во лето не можам да издржам, а не па деца затворени во стакларник од +40.
    Оправдани беа барањата на родителите. Па да се случеше тоа во нашиот клас едно дете немаше да стапне на училиште додека нема нормални услови. А ти и еден куп други напаѓате некој кој се бори за основни човечки права - не бива.

На Victorian и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    7.578
    Образованието е НУЛА тука кај нас. Учебници стари им дадоа испошкртани, предлог од професорите: избришете, па пак решавајте 8-| уште не тргнати, бараат пари за се и сешто. Па побогу, колку тоа пари требаат за принтање наставни ливчиња 8-| пари за паломи, тоалет, влажни марамици, сапун. А моиве фала богу имаат секогаш у ранец палома и мали влажни марамици. Вода исто носиме, а се собираат пари за чашки да пијат од чешма. За секој повод, па и без купуваме ептен скапи подароци или ваучери на учителката/класната, ајде моиве да не се делат. На помалава, учителката и е за у пензија, абе една основа не им даде на децава. Работи дома колку можеш со нив, ама таа зема плата и нејзина работа е. Мизерија :x

На Antebellum, Victorian и Feminka22 им се допаѓа ова.
  17. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    3.809
    Не знам дали знаеш ама немало доволен број на учители па владата има предлог да дава стипендии за запишување на педагошки факултет.
    Така да намалување на бројот на вработени не е во опција.

18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.123
    Допаѓања:
    124.853
    Ништо не можеме ако само седиме дома и изигруваме паметни куцајќи на тастатура за на форумов.
    Треба вршење притисок врз власта и организирање.
    Одење на улици во големи бројки и протестирање, поднесување барање и петиција. Сегашнава власт да биде потсетена на своите минати грешки и на грешките на претходната власт од другите партии. И дека сега е должна да го коригира системот.
    Не да се молчи ради страв на родителите да не бидат шутнати од работа.
    Многу глупава нација сме.
    Сме се научиле да молчиме наместо да се буниме. И потоа и нашите власти и туѓите власти нè возат како сакаат.
    1. Клима-уредот не е приоритет. И онака им смета на некои луѓе поради здравствени проблеми.
    Приоритети се безбедни и чисти училишта, чиста вода, хартија и сапун.
    2. Она што може да се решава во исто време со овие е булингот.
    Треба да има барања да ги сменат законите. Потребни се построги казни.
    Детето да не може да се извлече само со блага мерка и стаклено „извини“ преку врските на мама и тато. Туку, веднаш да биде избркано од училиштето и да биде приморано да оди на терапија.
    Децата мислат дека е смешно некој соученик да биде понижуван оти нема Ајфон или да биде бутнат во веце или некаде во прашина. Го тепаат оти не сака да биде како нив.
    3. Власта да ја смени и границата за кривична одговорност. Не од 14, дете од 10 години нагоре да одговара пред законите. Инаку, децата никогаш нема да сфатат што не смеат да прават.
    Не ме интересира тоа што некои ги вадат дечиштата ради годините. Ако некое свесно нападнало соученик и му нанело тешка повреда, тогаш е и доволно способно да издржи престој зад решетки.
    4. Грешките во учебниците се доказ за потфрлањето на наставниците и професорите. Тие знаат да побараат повисока плата, а не знаат да ги научат децата како да пишуваат правилно. Треба да има построги критериуми за нивно вработување.
    5. Смартфоните да бидат целосно забранети во училиштата. Со ова би одговарала и забрана на ТикТок во државава.
    Наместо седење пред уреди, децата треба да имаат повеќе физички активности.
    Прво овие нешта да се средат. Потоа може да се мисли на ладење во топло време.

На Antebellum и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.317

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на: