Како до желба за учење?

Discussion in 'Образование' started by dondor4e, Jul 30, 2010.

1. taznata :(

taznata :( Истакнат член

• Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    Utre polagam a nemam nauceno..ne mi se ni uci :(sovet kako da se motiviram, kako do zelba za ucenje?

2. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

@taznata :( ако можеш, погледни го мојот прв одговор кој му го пратив на @Bojanvli во врска со мотивацијата која треба да ја добиеме за да почнеме да учиме ;)
    Ќе ја копирам за да прочиташ...

... кога станува збор за недостатокот на волјата за учење, би те посоветувала да си најдеш мотивација, односно некој начин да се мотивираш да учиш.
    Постави му прашање на твојот внатрешен глас :
    ,, А зошто да не учам? ,,
    Ако одговорот претставува некоја ситница, некоја небитна работа која те ,, спречува,, да учиш, тогаш ќе ти биде полесно да го занемариш тоа.

Постави си цели и тие да бидат одредени, достапни, лесно остварливи наместо нејасни генерализации.
    На пример, наместо да кажеш ,, Морам да добијам добра оценка по математика,,
    помисли на одредена цел како ,, Јас ќе научам како да цртам квадратна равенка,,
    Постигнувањето на ваквата цел ќе те натера да се почувствуваш како да си постигнал нешто значајно на крајот од сесијата за учење.

Помисли на се што ќе постигнеш со учењето. Со цел да задржиш еден позитивен став, обиди се да ги визуелизираш добрите работи кои ќе ти се случат доколку учиш. Замисли дека си добил солидна оценка на некој тест, дека си добил позитивна пофалба од твојот професор, или факултетот во кој сакаш да се запишеш. Иако учењето знае понекогаш да биде досадно и тешко, со самото тоа што ќе помислиш на крајниот резултат ќе ти биде доволна мотивација.

Исто така, состави листа на последици, така што на еден лист ќе ги наведеш можните резултати од редовно учење и на друг лист можните резултати од нередовното и запоставено учење.
    Резултатите од редовното учење се значително подобри, нели?

Направи си распоред на учење. Издвои соодветен дел од твоето време кое ќе посветиш само за учење. Ова е многу поефикасно отколку да имаш опширно размислување како ,, Јас морам да научам нешто оваа недела,,
    Планирањето многу ќе ти помогне полесно да се држиш до твојата резолуција.

Немој одложувај ! Немој да чекаш до последен момент да учиш за некој важен тест или да прочиташ пообемна лектира. Секогаш гледај да ја завршиш работата порано, за да не мораш да се грижиш и да се вознемируваш на крај.

Само започни да учиш! А започнувањето е најчесто најтешкиот дел. Ако твојот распоред на учење изгледа многу напорен или тежок, постави си помала цел. Прочитај ја едната половина од лекцијата денес, а другата половина утре, или само реши неколку задачи од работната книга.
    Запомни дека секогаш е подобро да направиш малку сега, отколку воопшто да не направиш ништо!

Освен ова, околината многу влијае на твоето учење.

Прво, најди си тивко место каде што не можеш да бидеш вознемируван, биди сигурен дека претходно ќе бидеш снабден со потребен материјал како книга, тетратка, пенкало, хајлајтер...

Не мора се да научиш одеднаш, бидејќи тоа само ќе те збуни. Во текот на учењето прави помали паузи за добро да го запомниш наученото и пиј вода која ќе ти ја освежува меморијата.

Во просторијата исклучи ги сите уреди кои би можеле да ти попречуваат (телефон, телевизор, компјутер...)

Награди се откако ќе ја комплетираш твојата цел- направи нешто што ќе те направи среќен (излези со пријателите, слушај ја омилената музика...)

Но ако одлучиш да се наградиш со тоа што ќе направиш пауза од учењето, имај на ум дека евентуално ќе мораш и да продолжиш со учењето. Постави временски лимит на твојата пауза и немој да го слушаш внатрешниот глас кој ќе ти вели ,, Само уште 5 минути,,

3. Sweet.girl200

Sweet.girl200 Активен член

Дали може да ми кажете некоја добра мотивација која навистина многу би ме мотивирала да учам?

4. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Како учите во себе? Јас многу сакам да пробам да учам така,но се плашам дека ќе биде празно читање и губење време

JJsummer likes this.
  5. NaumovskaEki

NaumovskaEki Нов член

Dali vo sredno e mnogu teshko? 9to zavrshuvam sega i mnogu se plasham kako kje se snajdam

6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Средното е боза за тоа што те очекува на факултет.
    Се учи по една тема за испрашување/тест.
    Ништо страшно.

Limpan likes this.
  7. Elf

Elf Популарен член

Не се замарај и уживај у средно ... после средно и факс почнуваат маките :D

Limpan likes this.
  8. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Како се мотивирате за учење?

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Најде кај да прашаш :rofl:
    Извини, смешно ми падна.

Земи исклучи се од секаде, направи си убава комотна атмосфера,кафе, сок и почни да читаш/подвлекуваш што ти е најважно.

Kimberly11 likes this.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

И мене ова ме интересира :?:. Секаков совет е добредојден.

Kimberly11 likes this.
  11. Iskusen96

Iskusen96 Нов член

12. Iskusen96

Iskusen96 Нов член

Dokolku mislite deka kje naucite neshto so podvlekuvanje, se lazete. Najdobro e da primenite active learning t.e. da odgovarate na prasanja. Primer, go chitate poglavjeto i od pasusite vadite prasanja. Na kraj koga kje zavrsite bez gledanje vo knigata, dokolku uspeete da odgovorite na prasanjata sto ste gi zapisale, go imate sovladano materijalot.

Angie1432 and kikkki like this.
  13. kikkki

kikkki Популарен член

Јас со еминем :D

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ти се лажеш. :D
    Индивидуално е.
    Мене подвлекувањето ми помага.Така не заборавам до кај сум и колку пати сум го поминала материјалот.

Just.do.it likes this.
  15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Темава е создадена за мене. Јас сум чоек што стварно го мрзи да учи и едвај учи.

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Мрза светска

Iskusen96 likes this.
  17. злоба

злоба Популарен член

Јас многу сакам естетски да ми е убаво, сé напишано и обоено со маркери, убава чиста и мирна просторија. Овака правев со испитите што ми беа досадни и претешки, па ги оставав за последбата сесија. :lol: (не правете како мене)

Kimberly11 likes this.