1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до пари за уплата на семестар?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Инвизибл, 15 септември 2016.

1. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Потребни ми се пари за упис на семестар е сега проблемот е што една роднина уште на почеток на летото ми вети дека ќе ми помогне но еве на крај ме извиси неочекувано, не се лутам нормално нејзини пари се но да ми кажеше со време сама ќе се снајдев со работа и ќе ги соберев летово, е сега сум оставена на милост и немилост! :(
    Единствена опција што ми паѓа на памет е да позајмам од некои што претпоставувам дека би ми дале но многу ми е срам и не знам како уопште да постапам и да прашам па уште и ако ме одбијат :worried: а голема е веројатноста затоа што и не е некоја мала сума да ја дадат на заем на невработен студент, мене планот ми е во рок од три месеци да ја вратам сумата дур се снајдам за работа и не ги соберам парите.
    Ми треба совет како правилно да постапам со тие на кои што мислам да им потражам пари на заем, како да ги прашам? Никогаш не сум тражела пари на заем и многу ми е срам еднаш се обидов да влезам во муабет со една од тие кои мислам да ми позајмат ама само што сакав да речам ми се заплетка јазикот и баталив.

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Ве молам за совет што ли да правам сега, како да постапам? :(

3. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.816
    А каде се родителите твои? Знаат за ова? Инаку, не можеме да ти помогнеме... Не си требала да чекаш на готово, си требала да со работиш кога знаеш дека си слаба со пари, а не да чекаш на готово. Од кого би позајмила? Не е така лесно да вратиш пари, не се заглавувај... Подобро стави го факултетот во мирување оваа година и собирај пари, работи нешто. Не знам друго што да ти кажам...

На Dust, Petar80 и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  4. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Моите родители моментално се во финансиска криза и знам дека немаат само што ќе направам дополнителни нервози и знам дека не требав да чекам на готово :headbang:но ете бидна, времето помина памет за друг пат, а не можам цела година факултетот во мирување да го ставам премногу е, имав и други планови, не се исплати да изгубам цела година, проблемот е што не знам како да побарам премногу ми е срам а свесна сум и дека се случува секој да западне во криза само не знам дали они би ме сфатиле...:(

5. mula

mula Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    2.443
    Жал ми е што си се нашла во таква ситуација. Ама тоа е.
    Ништо... Како што ни пиша нам- така ќе кажеш. Верувам дека нема да биде некоја најпријатна ситуација, ама мораш да си запишеш семестар!
    Друго, еве сега гледам, има студентски кредити по банкиве... Леле ама камативе ти се високи многу. Ништо, прашај прво кај блиски, па ако не ти помогнат, аплицирај за кредит, колку за да платиш семестар земи. Побарај некаде може има грејс период. Таман додека да се снајдеш.
    Ама најдобро би било со роднини да си завршиш работа.
    И да си запишеш семестар! Мисли позитивно, насочи ја целата енергија кон ова, убеди ги и се` ќе се среди.:f:

На Инвизибл му/ѝ се допаѓа ова.
  6. twilight123

twilight123 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    498
    А кај си запишана ?

7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    134.094
    Вработи се собери пари до крај на семестар и тогаш ке платиш, нормално со казна за задоцнет упис која е 500-1000ден. Ова ако си на УКИМ, за другите универзитети не знам. Колоквиум нема да полагаш, директ се на испит во јануар

На Dust, Petar80 и Инвизибл им се допаѓа ова.
  8. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    На УКИМ сум али проблемот е што задолжително треба да посетувам настава за време на зимски семестар а доколку не уплатам не е дозволено.

9. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    134.094
    не постои опција да се плати потписот?

10. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.816
    А да поднесеш молба за на рати, па да платиш сега дел, па одма да се вработиш и да исплаќаш после тоа што останало? Пример на 4 рати, секој месец по четвртина од ратата. Ако веќе нислиш да позајмиш, барем помалку да бидат...

На mula и Инвизибл им се допаѓа ова.
  11. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Прв пат слушам за ваква опција, јас бев во ЕКТС да прашам за опции не ми спомнаа за вакво нешто единствено тоа ти што ми го кажа да уплатам на крај на семестар но тоа е џабе уплата кога нема да слушам предавања и нема да имам право да полагам.

Еве не знам како звучи прашањево поставено од академски граѓанин, не е дека не знам да склопам просто сложена реченица али јас стварно не знам со кои зборови да се обратам за пари, како да речам? Премногу ми е срам.

Последна измена: 15 септември 2016
  12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    134.094
    на кој факултет си?

13. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Пмф

14. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    134.094
    а да напишиш молба до деканатот, би требало да ти ја одобрат, уплатниците за упис ке ги однесиш при заверка

На mula и Инвизибл им се допаѓа ова.
  15. mula

mula Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    2.443
    Да не се срамиш! Луѓе сме. Се случува. Не е се` и секогаш подмачкано.
    Прашај во студентски дали може на рати или некако нека те поучат. Нема да те колат, нема да те бесат.
    Ич да не се срамиш. Ехееј какви има - не` украдоа па гајле си немаат.

На eloves, eliesaab, Iva 94 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    За колкав износ станува збор?

17. Инвизибл

Инвизибл Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Мислам дека дефинитивно подобра опција од заем е, ќе пробам со молба па ќе видам се надевам ќе ми ја одобрат, фала ви на советите.

На sanjaeva, mula и Sesil им се допаѓа ова.
  18. Oleeenka

Oleeenka Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    523
    Кај нас на Филозофски за партиципацијата да се плати на 4ри рати не бараат молба, едноставно си уплаќаш на 4 рати и си носиш на студентски. За повеќе од 4 бараат, има и таква опција, прашај и за тоа. :)

На Инвизибл му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.569
    Допаѓања:
    39.984
    И на ФЗФ бараат ама изгледа како им текне.
    Ако се разбрани луѓе и ако сметаш дека ќе ти излезат во пресрет, објасни им ја ситуацијата како тука и тоа е тоа.

20. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Kolku $$$ ti treba ???