Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до пари за уплата на семестар?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Инвизибл, 15 септември 2016.

1. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Јас на твое место би заложила накит за одредена сума, само камати треба да им отплаќаш додека не се раздолжиш комплетно со парите од евентуална работа.
    НАиВНО од твоја страна што си верувала дека некој ќе ти зајми и те покрие, лекција за друг пат.

2. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    514
    Кај мене на Филолошки има опција за плаќање на 4 рати баш видов еднаш едно девојче плаќаше, распрашај се, прашај ги дирекно на студентски дали има опција таква кај вас на факс на 4 рати ама чим си на УКИМ ја мислам дека има, нека ти кажат дали со молба е или како само немој да се откажуваш или во мирување да го ставаш од лично искуство ти кажувам многу проблеми ќе имаш додека се уходаш после и плус за продолжување на студирање после одредено мирување се доплаќаше мислам дека. Точно знам како се чувствуваш и ти посакувам многу среќа да најдеш пари за да запишеш семестар. <3

На Инвизибл му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    Во мојот фах немаше опција на плакање на рати , освен стандард еднаш 12000 ден за непарен семестар , 12000 ден за парен семестар , плус за студенски праламент , плус за ова плус за она и итн. Баш ми е жал што се наогаш во таква ситуација , ке треба да паузираш , а опција за кредит за студенти невработени во оваа скапана држава немат . Да ти позајми некој друг роднина , види си распрашај се , ако не паузирај , тоа е

4. larrachi

larrachi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    923
    А дали твоите знаат дека некоја роднина ти ветила пари?
    Ако не знаат, сигурно мора да одвоиле некои средства за да ти го платат факултетот. Обврска нивна е да те издржуваат додека студираш. Како - така ќе заштедат некој денар.
    А ако знаеле и се надевале на роднината исто како и ти, седни и направи муабет со нив, кажи им се` како што е и заедно најдете начин. Можеби тие ќе се снајдат некако, пример позајмица од на работа, од пријатели или пак заедно ќе одлучите да работиш нешто, па да собереш пари за да платиш ете на рати, ако е дозволено или пак ќе најдеш некој друг начин.

Мој совет е најпрво со родителите да направиш муабет.

На blackwave му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    So molba na faks na site im davaat na rati. Ako primate soc.pomos i rata ti namaluvaat. Ako imas sekoj den vezbi tesko deka ke rabotis.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Ако имаш злато продај го, ќе ти стигнат парите за еден семестар, во меѓувреме ќе си бараш работа.
    Ако си одличен студент или студент социјално загрозен конкурирај за стипендија.
    Попрво побарај од родителите наместо од роднини, не биди будала се знае кој попрв ќе ти помогне. Ништо нема да направиш ако се задолжиш и потоа нема да ги вратиш зајмените пари па твоите да ги враќаат и да ги зборуваат.
    На крај краева кога нема и царот ниту јаде ниту пие, ќе го ставиш во мирување и готово.
    Не ослонувај на туѓи ветувања, никој не е должен да ти ги плаќа студиите освен родителите.

На crimson, blackwave и NOVAVON им се допаѓа ова.
  7. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Дечки, колку вкупно ќе ме кошта уписот година на филозофски? Да знам да подготвам пари.

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.023
    Допаѓања:
    52.034
    Државна квота: 200 евра за цела година, приватна 400. Плус уште 1000-2000 денари дополнителни трошоци.

9. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Јас сум во иста ситуација сега.
    Сакам да земам кредит ама не даваат ако немаш жиранти.
    Имав пари да платам се додека не се случи мајка ми да се разболе па мораше за тоа да ги дадам парите.
    И сега сум во таква ситуација што семестарот не ми е запишан и најверојатно ќе мора да го ставам факултетот во мирување не по која вина.
    Не знам кој би ми позајмил пари.
    Мојте никогаш ми немаат дадено пари за студирање ниту една пријава немам со нивни пари купено и сега моментално не работам поради истите причини.

10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Ако некој знае да ми каже нешто што да правам да ми помогне.

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    И јас бев во слична ситуација.. сестра ми беше средно, дедо ми болен, а живеевме со татко ми и само он работеше и неговите пари за што побрзо (плус кредит исплаќаше), па немаше шанса да не работам. Барај некоја работа. Работев од мои 16г за жал... Работа, учев, пракса, плус дома како мајка бев. Факултетот ми беше на 4 рати направен. Со молба до декан тоа се прави. И мене само поради финансиски причини ми се развлече студирањето, но успеав да завршам.

На L.i.n.a.a, gjoker4e, Dream-Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Да пробаш со некоја работа од дома или работа за викенди на пример, братучед ми во некој кафич така работеше само петок и сабота втора смена и недела прва смена...

Има и таква опција на рати да плаќаш семестар како што знам, можеш и со тоа да пробаш како што ти спомна @mariz...

На Moon.Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Баш барав ама не можам да најдам таква работа за викенд сега.
    Ако знаеш некое место кажи ми.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Кафич во Сити Мол беше. Толку знам. А точно кој не знам. Работеше баш до пред 2 месеци он. Распрашај се, види да не имаат некој оглас пуштено за некој кафич сега таму...

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    @нина122 На рати направи.
    Ако си социјален случај бесплатно ти е студирањето.
    Направи го на рати па после ќе мислиш што како. На времето полабаво беше, а сега ми стигаат мејлови дека ако не се платени ратите од претходниот семестар нема да може да се запише нов семестар.
    Ја на пример во трета година уште првата ја исплаќав ама не ми правеа проблем.
    Некогаш имав научено ама бидејќи немав пари да го пријавам испитот го полагав во втора или трета сесија.
    За да си раат со семестар, пријави, материјали, храна и се, најдобро е летото да одиш во Германија на 2-3 месеци. Ако не сезонска работа преку лето во Мк макар и на нива, ако не најдобро е во кафич.
    Немој да земаш само од М кеш или лихвари.
    Подобро е да немаш кој да ти позајми така сама ќе изнајдеш решение како да ги заработиш.
    Анкети преку Ипсос пиши на гугл.
    Тестирање на шминки.
    Ама ако не си од Скопје потешко е може нема голем избор за заработка.
    Ама ако во близина имаш работа на нива или било што ќе заработиш повеќе отколку во Скопје да си.

На Biljarkata и Doozy им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Од Скопје сум.
    Ама веќе каснам со уплата.
    Не знам дали ако каснам ќе ми дозволат на рати да платам.
    За една рата имам па после ќе се снајдам ама срам ми е да одам кај каснам па и на рати да плаќам.
    Не знам дали ќе ми направат проблем.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Не е срамота да немаш пари.
    Ќе напишеш молба до деканатот. Сама ја пишуваш на бел лист хартија или ако имаат молба во студентски прашања ти даваат да потполниш.
    Не е срамота што касниш бидејќи немаш пари за уплата. Не е срамота што немаш пари за уплата.
    Напиши посрцепарателна молба за на рати, дека многу сакаш за завршиш, а немаш пари и дека поради тоа касниш, но сепак си решила да побараш одобрување за на рати. Секако ќе ти го одобрат.
    Пресрами се и оди
    Не си ни прва ни последна
    Ќе ти дозволат

На Lolipop23 и Doozy им се допаѓа ова.
  18. doleina

doleina Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2021
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    29
    Девојки, дали знаете дали е проблем доколку се уплатат пари за летен семестар неколку дена подоцна? Пр. рокот е до 6ти а уплатено на 15ти.

19. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Можно е да те натераат да платиш казна, дури и за ден задоцнување. Подобро е да напишеш молба за плаќање на рати.

20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.819
    Казна се плаќа 500 денари..