Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до побели заби?

Дискусија во 'Лице' започната од GlamourouS, 30 ноември 2009.

1. Katojiikutaka

Katojiikutaka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    226
    Сода бикарбона

Најраспространет домашен „лек“ за избелување на забите е сода бикарбона. Добрата вест е што е многу ефективна, а лошата е што има абразивно дејство и ако се користи многу често може да го нагризе надворешниот слој на забите и да предизвика оштетување.

Како да ја користите?

Натопете ја четката за заби со вода и макнете ја во сода бикарбона. Врз четката не треба да има многу сода. Тријте ги забите со кружни движења 2-3 минути, а ако можете продолжете и до 5 минути.

Потоа исплакнете со вода неколку пати или измијте ги забите со паста за избелување.
    Јагоди

Јагодите се сосема природен начин за избелување на забите, па поради тоа многу луѓе решаваат да ги искористат и да го проверат нивниот ефект. И навистина, јагодите содржат ензими кои ги избелуваат забите, иако нивниот ефект е многу мал.

Како да ги користите?

Земете 2-3 јагоди и изгмечете ги. Ставете ги врз четката за заби и четкајте ги забите 3 минути. Или пак, можете да пресечете една јагода на половина и со неа да ги триете забите.

Јагодите содржат шеќер и киселини кои ги отстрануваат флеките од забите и ги прават побели, но во исто време го омекнуваат емајлот на забите. Затоа, по употребата на овој метод за белење, потребно е да ги измиете забите со паста за да ги отстраните шеќерите и киселините кои остануваат.
    Хидроген

Многу распространет метод за избелување на забите е и методот со употреба на хидроген. Хидрогенот влегува во составот на многу пасти и други производи наменети за избелување на забите. Тој навистина помага за избелување на забите, но има лош вкус и може да им наштети на забите.

Како да го користите?

Употребувајте 1% или 3% хидроген. Плакнете ја устата 30 секунди со 2-3 лажички хидроген. Плукнете го и потоа исплакнете ја темелно устата со вода или уште подобро исчеткајте ги забите со паста, за да бидете сигурни дека немате повеќе хидроген во устата.

Хидрогенот е безбеден да го шмукате, но треба да бидете многу внимателни да не го голтнете. Кога користите хидроген, можно е вашите непца да се раздразнат.

Честа пракса е да се комбинираат различните продукти за создавање на поефективни „избелувачи“. Примери:

2 кафени лажички сода бикарбона и 3 кафени лажички хидроген.
    1 пасирана јагода и ½ кафена лажичка сода бикарбона.

Лимоновиот сок е уште еден познат метод за избелување, но не се препорачува затоа што го омекнува емајлот на забите и ги прави забите почувствителни.
    !

Внимание! Ако планирате да употребувате некој од многуте рецепти за избелување на забите во домашни услови, многу е важно да преземете мерки за заштита од несакани последици. Прво треба да внимавате да не сте алергични на состојките, а второ – да не ги користите често, затоа што можат да ги оштетат забите.

По употребата на кој и да било домашен рецепт, исплакнете ја темелно устата или пак измијте ги забите со паста за заби.

2. liili

liili Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Па вака јас користам многу подолго време прашок од Докторс и многу сум задоволна, забите ми се пребели,а без ниедно ласерско или сличен третман, пробајте многу делува :)

3. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Каков е тој прашак од Докторс? Стави слика и цената ако може? :)

Јас со содата од време на време пробувам, можеби има минимална разлика, некаде нијанса побели. Сепак до коската е.. :(
    Ја користам Lacalut White и од неа баш нема некои посебни резлутати. Не знам не сум прашала по аптекиве, има некои средства стриктно само за избелување?

4. Minareli

Minareli Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    19
    Colgate Max White One!
    јас ја користам и навистина делува.

5. awee

awee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    117
    Квалитетна паста ...
    најдобро со colgate

6. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954

Токму така. Баш оваа паста ги прави забите побели. Проверено ;)

7. Chocolatelover

Chocolatelover Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    58
    Каков е тој прашак? Може слика? :D

8. hehehe

hehehe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    58
    Lacalut White, паста за заби ја има во аптеките ;)

9. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Colgate max white one... Jа користев пред некое време, ама некако немаше големи резултати.
    Ја купив другата паста Колгејт ама заборавив како се вика. Беше со микрогранули и како во помалечка туба. Беше повеќе ефикасна од првата, но сега мислам да си купам Лакалут да ја пробаме и неа :D

Прикачени фајлови:

10. Devojka20

Devojka20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    54
    Јас си ги мијам забчињата со сода бикарбона... и навистина ми помага :) но не секогаш... на месец на два-три недели и така... ми се обелуваат и си се гордеам со мојата насмеФка... :D 8)

11. BrightEye

BrightEye Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    7
    Мене сода бикарбона ми помага многу, пробај.

12. okidoki

okidoki Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    За бели заби јас употребувам "Crest Strips" или паста за заби Crest, дефинитивно best choice ;) за бели заби.

13. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.336
    Допаѓања:
    2.601
    Што е ова? Некои ленти или..? колку пари? од кај купуваш? :D

14. Macushkaa

Macushkaa Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    155
    Сода бикарбона
    или
    На јаготка се става малку паста и се жулит 3,4 мин.
    Јас ги имам и двете пробано многу се ефикасни
    се надeвам дека помогнав :*

15. butterfly33

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    А од каде ги имаш купено тие ако можи да знам ? :D

16. Lady97

Lady97 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.172
    Допаѓања:
    524
    Сум пробала и со сода бикарбона и со јагода и да има ефект,а и пастава на колгејт исто така: :*

Прикачени фајлови:

17. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    Производите на Crest за жал ги нема во Македонија.
    Јас од Солун си земав паста за белеење, не ленти. И стварно има ефект. Побели и посјајни се забите.

18. butterfly33

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Имам брачеди јас во Солун. Ако можам некако да му порачам :?: А колку пари се отприлика тие шо се лентите ? :)

19. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    Не знам за лентите, ти викам јас купив паста. И колку што се сеќавам е околу 4 евра, ако не и помалку. ;)

20. steal

steal Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    26
    Хидроген 3% да се потријат со памукче, ова ми го кажа забар.