Тие баба ги пиеше. Сакав и ја да земам нешто за концентрација. Мене не ми помогнаа б6 и бкомплес. Ама ми кажаа да не си играм со тие биле за стари. Мене ми е отепана концентрацијава ради анск.
Ја медитирав цела година ама концентрацијата јок. За скроз друго медитирав. Не мислам дека таа е поврзана со концентрација. Добро би било некои апчиња да се најдат.
Поврзана е затоа што кога медитираш се фокусираш на нешто, најчесто на дишењето, постојано ја пренасочуваш концентрацијата на тоа. На тој начин, позадински се дресираш да можеш да насочуваш и задржуваш фокус и концентрација на тоа што сакаш во моментот. Ама резултати се чувствуваат после долг период на медитирање. Барем кај мене е така.
Сигурно дека е така. Изгледа не си ја сфатила суштината на медитацијата. Не можеш со мене да се караш и докажуваш зашто имам искуство. Се што пишува на интернет не значи дека е точно.
@Dashing:) а како медитираш? Сигурна си дека се посветуваш целосно и немаш други мисли? Дека за година дена да не ти помогне е невозможно.
Ама како јас да ви објаснам дека медитацијата не е бог кој знае што. Се соочуваш со себе си. Дај жити се каде наоѓате тие информации што се без врска. И оние документарци..
@Dashing:) дури имаш ваков мајндсет ако сакаш медитирај и по 5 часа, 365 дена. Доволно е да си конзистентна, да се посветуваш целосно дури медитираш. Ако тебе ти "шета" мозокот со мисли како на пр. што ќе правиш после, дали ќе излезеш или сл., тоа не е медитација него губење време,
Нека "шета" мозокот, негова работа е да создава мисли. Поентата е секој пат кога ќе почнеш природно да мислиш на нешто друго, да сфатиш дека фокусот од дишењето ти избегал и да го пренасочиш пак на дишењето. Тоа е mindfulness медитација. И на тој начин ја подобруваш концентрацијата, така што на што и да одбереш да се фокусираш, секој пат кога ќе ти залутуваат мислите, ти побрзо ќе сфаќаш дека ти залутале и ќе се враќаш на првенственото нешто за кое ти е потребна концентрацијата. А кога ќе го практикуваш секој ден ова, се поретко ќе ти залутуваат мислите, односно поцврста ќе ти биде концентрацијата.
@MissChievous па види, ако сега она чека да заврши што побрзо и ги мисли баш оние неколку што ги спомнав нема ефект. Другото да, се сложувам.