Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво, би сакала и јас да ти одговорам на твоето прашање. Многу е важно каков римел и молив користиш затоа што сигурно имаш чувствителни очи. Треба да избегнуваш производи со силикони, парафинско масло и парабени за очите затоа што имаат големо иритирачко дејство а и ја запучуваат кожата и не и овозможуваат да дише. Би ти препорачала едноставна органска козметика која е само на природна база како онаа на alverde. Лично имам пробано скоро се од декоративна козметика и тврдам со гаранција. Единствена во Мк без штетни состојки. Има и една од колекцијата essence кои е без штетни состојки маскарата се вика get big lashes црна опаковка со жолто. Таа е единствена ок маскара.

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Здраво, добредојде на форумов.
    Одлично е што се занимаваш со природната козметика и што знаеш доста работи за истата. Со задоволство ќе ги читам твоите совети и следам твојот блог, и мене доста ме интересира органската козметика.
    Морам само да те поправам за ова дека Алверде е единствена козметика без штетни состојки, чудно ми е што напиша дека толку време истражуваш на оваа тематика, а не ги знаеш и останатите марки на природна козметика. Ако станува збор за декоративна козметика несмееш да ја заборавиш и Лавера, или пак можеби имаш некои информации дека не се баш толку природни? :^)
    Баш ме интересира затоа што користам доста нивни производи и сум презадоволна од истите.

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, во право си ги заборавив тие јас ја спомнав алверде како најдостапна и најевтина. Секако тука се lavera, logona, dr.hauschka јас лично од лавера имам користено само шминки меѓутоа во Италија овде не знам дали се наоѓаат. Пред три месеци се вратив од Италија каде живеам веќе 9 години, и во Мк единствено што сум видела од лавера беа кремите а нив ги немам пробано освен таа за раце затоа и не коментирам. (треба да ги прошетам сите продавници во Ск да видам што каде се продава и дали има и шминки освен креми) Од dr.Hauschka имам пробано ама баш се од креми, до лосиони, ампули за лице маски и според мене се одлични меѓутоа како цена се доста поскапи од алверде која во последно време ја тестирам на себе и сум презадоволна од резултатите (иако голем број на средства си ги правам сама). Имам користено уште други разни марки кои за жал сеуште ги нема во Мк. Уште еднаш се извинувам за пропустот не беше намерен.

Последна измена: 2 февруари 2015
    На sparklie, senza.parole, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.016
    Допаѓања:
    51.995
    Lavera козметика има во космо. :)
    Инаку, ај некоја препорака кажи ми од набројаниве што можат да се најдат низ Македонија за дневна/ноќна крема и гел за миење лице. Имам комбинирана кожа, т-зоната ми е мрсна.
    Веќе не знам што да му направам, многу ме нервира колку се исфрлам во последно време...

5. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга crimson еве ме. И јас како тебе имам комбинирана кожа. Можам да ти кажам што јас сум користела и како делувало на мене. Како што напоменав dr: hauschka ја користев со години, само неа ептен и бев верна и ми се допаѓаше нивната филозофија. Ги имам пробано сите креми (освен линијата за возрасна кожа) и оние што мене најмногу ми одговараа беа од роза лајт и кремата од мелиса. Многу лесни дневни креми. Од лавера за жал од креми немам ништо користено а не би сакала да те лажам и да ти велам земи супер се а појма немам. значи филозофијата на хаушка е навечер да не се нанесуваат креми туку само да се исчисти лицето или пак може да се користат ампули во рок од 28 дена па се престанува кои се на база на вода и тревки. Се супер само што цената на ампулите беше 80 евра. така да ако сакаш да земеш крема плус маска плус тоник плус детергент плус ампули не ти бегаат 200 евра. Еден ден решив да пробам и други работи експериментирав со нови креми врз база на состојките што ги содржат. Значи веќе не ме интересираа имиња, кампањи и скапи производи туку листата на состојки и комбинацијата пом еѓу нив и што открив дека има производи со упола цена кои пефектно делуваат на кожата. Хаушка е и ќе остане the best меѓутоа не сите можат да си го дозволат. Она што сега ко користам и што ми дава екстра резултати на кожата е: детергент за миење алверде за комбинирана кожа со глина перфектно отстранува нечистотии и е одличен барем за мојот тип на кожа, тоникот си го правев сама и е фантастичен за комбинирана и масна кожа (ќе ја објавам рецептата на блогот доколку има интерес) ама пред две недели решив да го пробам на алверде од истата линија како детергентот и многу сум задоволна. Како дневна крема користам чисто кокосово масло....да да убаво слушнавте кокосово масло. Едно од ретките масла кои одговара за комбинирана кожа со оглед на тоа што многу брзо се впива во кожата, не остава траги се нанесува на благо навлажнета кожа и доволно е мала количина. Доколку се одлучиш за оваа варијанта земи чисто ладно цедено кокосово масло*да не биде рафинирано) да речеме од биона и ќе го користиш не само за тоа туку и за милин други нешта (ќе пишувам и за тоа во блогот). Навечер користам масло од алверде со роза кое прекрасно мириса, фантастично и верувајте ми знам дека сите девојки кои имаат масна кожа се плашат од маслата меѓутоа ако не се претера тие го регулираат себумот на некој начин затоа што ако користиме средства кои се премногу агресивни кожата се брани со тоа што лачи уште повеќе себум а доколку види дека и даваме малку масло таа сама се регулира односно се смирува и сигурно си вели уф добро не ми земаат се...кутрата :) . Пилинг користам еднаш до двапати неделно а маска за лице еднаш неделно од глина која многу убаво ја чисти кожата. Јас таа што ја имам ја донесов од Италија меѓутоа овде забележав една од lush mask of magnamity која ја купив за да ја истестирам. Ќе ја пробам па ќе ви пишам каков е ефектот. (да не зборам на празно). Од тоа што можев да видам има природни состојки и е без конзерванси. Се надевам дека ти помогнав. Поздрав

На blackstyle, Salome, Giovanna и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Луѓе ај ве молам просветлете ме.
    На лицево ми излегоа,не секаде само на место вакви мозолчиња [​IMG] Грдо изгледаат ептен,три имам ама грдо изгледаат многу :\
    Совет некој со што да ги мачкам,како да ми поминат? Ако воопшто постои некоја крема или било што за ваквко чудо.
    Инаку мислам дека ми се направија од влажни марамчиња и тоа бекутан....лицето ептен ми се иритираше на тие делови додека бришев шминка,и после некое време вакви мозолчињ ми се направи ја :\
    Помош,ве молам.

7. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    имам уште едно прашање која цена е оваа маскара и каде можам да ја набавам? исто дали истата дава некој волумен и слично? ти благодарам.

8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво маскарата на алверде е ептен природна ја имам јас меѓутоа таа што ја имам не дава посебен волумен. Меѓутоа има и многу други кои сигурно даваат јас само една имам купено, многу е блага не иритира и е убава црна боја. Нешто најдобро од алверде е тушот за очи течниот фантастичен е јас го обожавам кога ќе го нанесам цел ден стои на очи. На есенц ја немам истестирано на мене затоа што кога сакав да ја купам ја немаше беше продадена внимавај ако се одлучиш за essence да биде оваа што ти ја прикачив единствена со добри состојки ама не е органска. Цената на алверде на таа што јас ја купив беше околу 180 денари а оваа од есенс незнам. Повторувам ја немам користено и незнам каков ефект има ама е добра како хемиски состав нема парабени, силикони и петролати. Поздрав Ах двете ќе ги најдеш во дм маркет

Прикачени фајлови:

• essence.jpg
      essence.jpg
      Големина на фајлот:
      25,9 KB
      Прегледи:
      27
  9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Ова се вика Милиа (на англиски, ме мрзи да менувам фонт) и се вади само на дерматолог/козметичар и тоа со игла. Можеш и сама ама не ти препорачувам да ризикуваш, око е опасно место. Мене ми излегува понекогаш на рака/прст (иако имам и околу очи) па тие со стерилизирана игла, од медицинките сама си ги вадам. Ништо страшно не се и не знам од што се појавуваат.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.546
    Допаѓања:
    5.894
    Od Doctor`s Antiacne krem,novo pakuvanje,ambalaza..
    Mirisa na hidrogen za farba prijatno e na kozaata sega za sega,pa ke pisam rezultati .

11. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Да го пофалам Кокосовото масло, дефинитивно го користам веќе 2 и пол недели и можам да го пофалам, кожата многу ја омекнува,и лицето ми се исчисти, и јас место крема(а крема мнооогу ретко користам) го ставам, а и на косата саат време пред миење и ја прави сјајна и мека. Дефинитивно препорачувам и јас

12. sassyM

sassyM Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    27
  13. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Мене едно вакво ми излезе вилицата, ама ќе ставам од пудрата мејкап и ќе ми изгори се. :(

14. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    И јас сум приметила дека од влажни марамици ми се појавуваат вакви мозолки и тоа баш во тој предел. Најверојатно е од грубоста и агресивноста на влажните марамици врз кожата на лицето, затоа и одамна престанав да ги користам за чистење лице. Понежни се само оние кои се наменети баш за лице. Бебешките и сите останати универзални влажни марамици не треба да се користат на лице.
    Сигурно тој предел на лицето е поосетлив, јас не ги третирав никако посебно па ми исчезнаа. Нанеси на нив масло или помасна крема, почесто прави пилинг и ќе ги снема.
    Ништо чудно да е и тоа што пиша Дејзи ама кај мене очигледно беше од иритација, баш вака како на сликата изгледаа и имав точно три на тоа место и јас користев Бекутан марамици. Затоа и се решив да ти пишам. Види ако не ти помине после одредено време посети си дерматолог.

На senza.parole и Anna-Banana им се допаѓа ова.
  15. barbie7

barbie7 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    I jas gi imav istite belki pod ocite i gi drzev nekoe vreme taka potoa go staviv liceto pod parea i gi istiskav se istiskaa..imase malku crveno no potoa mi pomina i gi snema.

16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Јас вакви имам околу очите откако памтам за себе. :( Веќе не ги ни приметувам, а богами другите ги приметуваат ако посочам само. :D Со шминка воопшто не се ни гледаат, барем кај мене. Ги имам и вадено на козметичар и мачкано и пустено, ама џабе, пак испаѓаат по некое време. Без разлика што јадам, како јадам, пијам, правам, ништо не ми мењава во врска со ситуацијава. Најголемите ми ги извади козметичарката, ама тие ситните не можеш баш многу многу, кожата е многу тенка, може траен белег да ти направи ако збуца со иглата да ги дофати.

Приметив дека со редовен пилинг, топла вода, и помрсна крема, по некое време сами пукаат, стануваат потврди, испаѓа топчето и го снемува.

Ама те утешив..... :))))))

А добро што ми кажавте за влажниве марамици, јас како опседната сум со нив, за се' ги користам, ќе пробам да видам дали тоа ќе покаже некоја промена. :D

На Anna-Banana и x.Daisy.x им се допаѓа ова.
  17. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Може и од нешто прејако за лице и кожата под очите да се појават, знам покрај други причини и затоа има на некои креми напоменато да не се користат на тие места. Јас ги имам од кога знам за себе и на дерматолог можев да ги вадам ама па не ми сметаат многу и не се ни замарам со нив. Плус се враќаат после некое време. Со редовен пилиг можно е и самИ да паднат или да ги истиска ако ги чепне со игла.

На mims-89 и Doozy им се допаѓа ова.
  18. anonymousgirl03

anonymousgirl03 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2013
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    237
    На допир имам чисто лице но многу ми е црнево особено на челото и окулу носот. Некоја крема да ми препорачате?

19. Tove Lo

Tove Lo Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    419
    OD avon koristam maska za lice od mentol kako pesocna maska e i se drzi na lice 10 min do 15.. i odlicna e osvezuva go omeknuva liceto go mazni... i delumno go cisti :))

20. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Ако имате нормалeн тип на кожа, за чисто лице нема многу работа, тие ритуали што се задолжителни за мека и нежна кожа се познати, лесни а ефикасни и плус ни се у секојдневие, миење секојдневно, посебно навечер пред спиење и насабајле, користење на нежни креми,(не оние агресивни со ароми и со алкохол) одвреме на време пилинг, и мислам сјајот ќе биде неизбежен :)