Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Јас скоро и да немам некое проблематично лице, но еднаш месечно одам на козметичар. Козметичарката ми препорача секоја вечер пред легнување да го измијам лицето со бебешко сапунче и со газа. И пошто од сапунот се суши кожата, секое сабајле ставам АD капки од како ќе го измијам лицето само со вода. Многу посвеж изглед имам и не ми се создавaат лушпи на носот или челото. И најстрого ми забрани да ја вадам шминката со влажни марамици! Пробајте може ќе ви помогне. :)

2. Martina1993

Martina1993 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    77
    кaкo штo ги стегaв бoлчињaвa ми се oстaнaти флеки дaли некoј знaе штo мoжaм зa флекиве дa кoристaм се мислaм oд aвoн имaт еден рoлoн oд clearskin profesional дaли имa кoристенo

3. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Мислам дека e индивидуално, зависи од типот на кожа.

За среќа имам чисто лицe и ништо не користам освен хидратантна крема, мислам дека чистото лице повеќе зависи од внатрешното здравје, хормоните, исхраната итн. отколку тоа каква крема користите. Кремите се лекот, исхраната е превенција а секогаш е подобро да се спречи отколку да се лечи.

На nuh_uh69, AnimalLover и fificaaa им се допаѓа ова.
  4. Beti82

Beti82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    19
    За што се користи оваа маска, .Гледав на интернет ја препорачуваат за акни. Каде се набавува овој зачин и којае цената.

5. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Пробав да изгуглам ама никако не можев да најдам слика од точно какво ми е лицето сега, така да ќе пробам да објаснам. Почна од една, внатрешно се чувствува дека е голема акна а од надвор набабрена само незнам дали ме сфаќате, и кога ќе пробам да ја стиснам боле, пошто внатрешно е полна. Некако созреа, после две недели дури и еве уште има црвенко стое, не сака да помине. А пред една недела до неа уште две ми испаднаа, три другарки се сега, а од вчера и од дргата страна на образот ми испаднаа две и мислам дека ќе полудам. А денес кога станав околу уста од десната страна имам исти такви две внатрешни, и надвор се познаваат, и болат и на допир. :sweat::worried::worried:
    Дајте совет луѓе, значи никогаш не сум имала проблем со акни, што да купам, што да земам?
    Авене гелот за миење лице го користев пред некој месец супер ме беше, ама незнам дали пак да го купам и дали само од него ќе поминат, значи буквално во паника сум, не сакам да ми рашируваат преку ноќ, па не сум у пубертет, од каде па сега вакви страшни болни акни по лицето? :worried:
    Клиндамицинот ми се потроши, незнам дали да го купам, него го користев пред ПМС кога ќе испадне некои стинички нормални, незнам дали е он за вакви акни...
    Инаку лицето го мијам со антибактериски гел од Тианде, и после ставам само крема една од Авон, ама денес прекинав и неа да ја ставам, обична Нивеа ставив во бело паковање што е со е витамин, не користам ни тоник ни мицерална вода ништо, пошто ми е страв од нив уште повеќе да не ми се уништи.
    Сакам да одам вечер до аптека, да купам некоја крема на Еуцерин, ама па никогаш не сум користела, врска немам каква, или друга медицинска и плус Клиндамицинов - ако е за акни он, пошто знам дека ги суше, што мислите вие, дај предложете ми нешто... Не ми кажувајте производи од Балеа, немам ДМ тука, дома сум, нешто од аптека најдобро.

6. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    дали ти се проверени хормоните да не имаш некои поремтување со нив....нема веза шо ти поминал пубертетот веќе се е испомешано ....така да ...

7. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Испитани ми се, пред точно еден месец ми ги испитуваа, и тироидна, и крвна слика, се е во ред.

Последна измена: 11 март 2015
  8. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.010
    Допаѓања:
    81.347
    @anuskaNESTLE, не купувај веднаш нова крема, затоа што ако не ти одговара или ако ти реагира кожата дополнително на неа, нема да знаеш дали е до кремата или до твојата кожа.
    Купи си Дермогал, послаб е од Клиндацинот, меѓутоа според мене е и подобар, поефикасно се справува со акните зашто не ги суши така нагло за да ти се расперути кожата откако ќе се излупи корупката.
    За побрзо да избијат на површината, мачкај ги со пресечено чешне лук. Само пресечи го на пола и поминувај по областите каде што имаш акни. Мириса малку, тоа нормално, ама додека не излегуваш од дома гледај постојано да имаш нанесено од лукот. Мирисот се губи откако ќе го измеш лицето со гел или сапун.
    Можеби ќе звучам смешно, ама речиси сум сигурна дека ти е од стрес, поготово ако си пред полагање. И мене знае да ми се случи некој ваков испад еднаш до два пати годишно, ама лукот секогаш ме спасува.

На anuskaNESTLE му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Mене како што ми кажа аптекарката, Дермогал било само за чистење на лице, и немало антибиотик во него, а од друга страна, Хлорамфеникол/Хлоракол и Клиндамицин имале антибиотик и делувале врз акните.

@anuskaNESTLE ај размисли дали си го променила начинот на исхрана скоро, или пак доколку си под стрес (мислам дека во право е Мишела) земи си Б витамини, витамин Ц и би требало да пројде само од себе.
    Исто и навлаката на перницата менувај ја почесто, може и од тоа да се исфрлаш.
    А ако почнеш одма со 300 креми, само ќе се влоши, знам по себе.

10. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    @anuskaNESTLE Мене лицето постојано ми е такво. Си го набљудував проблемот подолго време, читав медицински статии и имам заклучено дека ми е такво поради тоа што патам тежок облик опсипација. Ако одржуваш хигиена редовно, тогаш мора да е проблемот од внатре. Води дневник на активности, следи стресови и дневно мени, физичка активност и слично.
    Настрана тоа, јас секоја новоникната планина ја третирам со паста. Кога сум дома постојано шетам со точки паста на мене. Е сега, од искуство, не делува секоја паста, ставај од оние што се најобичните со текстура како Колинос и обичната на Колгејт. Исто, ако некое е бело, ти пукне патем, користи антибактериски за да не се шири овде-онде. Пробував и со орифлејм стик коректорот со половина дел што е со чајно дрво ама не ми помага.
    Со паста ми поминува за неколку дена, останува некој вид на лузна, малку е потемно местото кај што сум имала акна, па таму практикувам да ставам Лала кремче.

Се надевам ова ќе ти биде од корист.

11. cherry02

cherry02 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    1
    ја има ли лала кремата по аптеките ? читав дека тешко се наоѓала, а искрено не сум баш за од пазар да ја купам :) голем скептик сум, изнамачена од акни и флеки шо буквално и сапун ми е страв да ставам :) фала на одговорот

12. Beti82

Beti82 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    19
    Veke eden mesec sum pod stres i liceto pocna cudno da mi reagira. Prvo mi se pojavija bubuljici podkozni pod ustata bez razlka dalisum vo PMS i sega osekam kaj obrazite kako nesto podkozno da mi gori kozata. Kako nekoja podkozna iritacija da imam. Posebno koga ke se iznerviram toa mi se slucuva kakao da mi gorat obrazite. Nekoj od vas so slicno iskustvo, da preporacate nekoja anti stress krema za lice?

13. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Јас имам прилично чисто лице но тенот не ми е рамномерен секаде само со пудра г оизедначувам .Дали некој знае нешто за изедначување на тенот или само пудра му е лекот ?

На IthoughtIwasAnAllien му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Во ПМС обавезно ми излегуваат бубулички, ама откако го користам пилингов од ДМ ми се намалија и почисто ми е лицето. (y)

На GeoDidi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    Нешто за пилинг на масна кожасо многу црнки ? :|:( хелпп

16. AnimalLover

AnimalLover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2011
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    204
    Пробај со смеса од шеќер и малку вода или пак сода бикарбона и вода.Смесата треба да биде густа

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Девојки би сакала некој совет. Пред две години на дерматолог ми кажа дека имам комбинирана кожа, но во последно време многу ми се суши пределот околу носот и носот и ми се појавуват како лушпи, не се страшни, но навистина многу ми сметаат. Исто така овој предел отсекогаш ми бил црвен, како флеки кои што не исчезнуваат без разлика со што да пробам..

18. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.923
    Кога лицето е нечисто поради хормоните, како може да се среди тоа? :)

19. AnimalLover

AnimalLover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2011
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    204
    Ќе одиш на лекар и ќе треба да правиш испитување на хормоните.Или пак конзумирај корен од мака во прав тоа ги средува хормоните.Гуглај maca root и ќе дознаеш повеќе

На nuh_uh69 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.763
    Анушка купи си хидроген 3% и маст Гентамицин. Гентамицинот е антибиотик, не знам кај другите како реагира, мене ми влече се на површина ама го чисти лицето многу брзо.
    Три пати годишно ми се случува такво нафрлање на лицето и без разлика со што и да го чистам ако не употребувам антибиотик џабе ми е. Ова ти е поефтина верзија, а ти гарантирам дека за недела дена со три пати на ден користење ќе го средиш лицето. Само не ставај шминка ако можеш. Ако мораш шминка, тогаш ова користи го од кога ќе ја извадиш.
    Бидејќи мене ми се нафрла поголем дел од лицето, го ставам на цело лице, некои го користат само целно на акната.
    Еуцерин не ти го препорачувам, подобро дај некој денар повеќе и земи Авене.