Имам навистина чисто лице со помош на гелот за миење од нивеа. Се мијам по 3 пати во денот поубаво е кога е со топла вода. Еднаш неделно користам маска од кал од мртво море Maска од чоколадо
Не оваа маска што е од кал од мртво море се мие друга е таа маска што се одлепува мислам дека беше нешто со ориз...
Е сега вака, значи имам пишувано дека огромни проблеми си имам со акните уште од пред седум-осум години, се миев секој ден редовно по два пати во денот со гел за миење лице, ги менував дека ми досадуваа едни те исти, некогаш беше Неутрогена, некогаш Гарние, е овој вториов го купив последен пат и скоро цел ми стои така, решив да не употребувам бидејќи многу почнаа да ми ја сушат кожата а акните си стојат не исчезнуваат од нив, тие се само за надворешна хигиена. Во период од еден месец не користам никакво средство за миење лице, туку само со млака вода го мијам и го бришам со крпа. Потоа го чистам со млеко за чистење лице и ставам крема што ми одговара на мојот тип на кожа. И многу битно ако не и најбитно-Никакво стискање на акните, знам и мене ми беше тешко кога ги гледав такви, ама морав да се ослободам од таа лоша навика. Со стискање на лицето со голи раце и нестручно само се влошува и така лошата состојба на лицето и се пренесува инфекцијата од една акна на поголемиот дел од лицето. Кога почнав ова да го применувам состојбата ми се подобри за едно 80% сигурно, имам акни и сега ама една до две најмногу на цело лице додека верувајте порано ми се има случувано и по 17 да имам истовремено, (верувале или не) , кога ќе ми излезе некоја ставам врз неа едно кремче се вика Бревоксил и тоа е тоа. Што да правам такво ми е лицето, и порано што се немав испробано..
Ве молам прво научете да правите разлика меѓу брунчиња,бубулици и акни. Не може брунче да го нарекувате акна зашто има преголема разлика. Затоа подобро би било да си кажете каков тип на проблем имате со вистинските зборови па потоа и решението на истиот. Инаку јас имам проблем со акни од среден-тежок вид. тоа не значи дека се на цело лице туку на одредени делови но се болни, длабоки и сл. лек-адапален гел хидратантна крема која не ги затвара порите и благ гел за миење кој не ја сиши кожата позз
unique-s И јас го имам истиот проблем. Ќе можеш ли да ми кажеш конкретно која крема и гел ги користиш, каде можам да ги најдам и која цена се???
Девојки, еден најдобронамерен совет. Немојте да се вретите во круг со акните. Терапија не се прави така, пробај се, а не биди упорен во ништо. Значи најбитно: Одржување хигиена со благи средства со ПХ 5.5, редовен пилинг за отстранување на површинските изумрени клетки, потоа примена на некој антибиотик локално за смирување на иритацијата акутна. Е потоа можете да се одлучите во консултација со стручно лице дали ќе одите со третман со овошни киселини, ретиноиди, бензоил пероксид, салицилна киселина... Има многу типови третман, вие неможете се да пробате, ќе го направите лицето катастрофа. Битно еза она за што ќе се одлучите да бидете упорни и доследни на терапијата. ТИе средства што горе беа спомнати во постовите за т.н topical treatment се bensoyl peroxide и ретиноиди. Прогуглајте, видете што средства се тоа. Беа споменати производите од даден производител, но јас ви кажувам кои се всушност тие лекарства, кое е нивното генеричко име, за во случај да се одлучите да ги пробате, да не мора баш од тој производител да го земете, туку од кој најдете по аптеките. Many different treatments exist for acne including benzoyl peroxide, antibiotics, retinoids, antiseborrheic medications, salicylic acid, alpha hydroxy acid, azelaic acid, nicotinamide, and kera-tolytic soaps. They are believed to work in at least 4 different ways including: normalising shedding into the pore to prevent blockage, killing Propionibacterium acnes, anti-inflammatory effects, hormonal manipulation Benzoyl peroxide Benzoyl peroxide is a first-line treatment for mild and moderate acne vulgaris due to its effectiveness and mild side-effects (primarily an irritant dermatitis). It normally causes just dryness of the skin, slight redness, and occasional peeling as part of some side-effects. It has been found to be nearly as effective as antibiotics with all concentrations 2.5%, 5.0%, and 10% equally effective. Unlike antibiotics, benzoyl peroxide does not appear to generate bacterial resistance Adapalene (спомнат во постот погоре) is a third-generation topical retinoid primarily used in the treatment of mild-moderate acne and is also used (off-label) to treat keratosis pilaris as well as other skin conditions.[1] Adapalene is marketed by Galderma under the trade names Differin in some countries, Adaferin in India, and Epiduo. Epiduo also contains benzoyl peroxide. Antibiotics Antibiotics are reserved for more severe cases. With increasing resistance of P. acnes worldwide, they are becoming less effective. Commonly used antibiotics, either applied topically or taken orally, include erythromycin, clindamycin, and tetracyclines such as minocycline. Hormones In females, acne can be improved with hormonal treatments. The common combined estrogen/progestogen methods of hormonal contraception have some effect, but the antiandrogen cyproterone in combination with an oestrogen (Diane 35) is particularly effective at reducing androgenic hormone levels. Diane-35 is not available in the USA, but a newer oral contraceptive containing the progestin drospirenone is now available with fewer side-effects than Diane 35 / Dianette. Both can be used where blood tests show abnormally high levels of androgens, but are effective even when this is not the case. Along with this, treatment with low-dose spironolactone can have anti-androgenetic properties, especially in patients with polycystic ovarian syndrome. Oral retinoids A daily oral intake of vitamin A derivative isotretinoin (marketed as Roaccutane, Accutane, Amnesteem, Sotret, Claravis, Clarus) over a period of 4–6 months can cause long-term resolution or reduction of acne. It is believed that isotretinoin works primarily by reducing the secretion of oils from the glands, however some studies suggest that it affects other acne-related factors as well. Isotretinoin has been shown to be very effective in treating severe acne and can either improve or clear well over 80% of patients. The drug has a much longer effect than anti-bacterial treatments and will often cure acne for good. The treatment requires close medical supervision by a dermatologist because the drug has many known side-effects (many of which can be severe). About 25% of patients may relapse after one treatment. In those cases, a second treatment for another 4–6 months may be indicated to obtain desired results. It is often recommended that one let a few months pass between the two treatments, because the condition can actually improve somewhat in the time after stopping the treatment and waiting a few months also gives the body a chance to recover. On occasion, a third or even a fourth course is used, but the benefits are often less substantial. The most common side-effects are dry skin and occasional nosebleeds (secondary to dry nasal mucosa). Oral retinoids also often cause an initial flare-up of acne within a month or so, which can be severe. There are reports that the drug has damaged the liver of patients. For this reason, it is recommended that patients have blood samples taken and examined before and during treatment. In some cases, treatment is terminated or reduced due to elevated liver enzymes in the blood, which might be related to liver damage. Others claim that the reports of permanent damage to the liver are unsubstantiated, and routine testing is considered unnecessary by some dermatologists. Blood triglycerides also need to be monitored. However, routine testing are part of the official guidelines for the use of the drug in many countries. Some press reports[weasel words] suggest that isotretinoin may cause depression, but, as of September 2005, there is no agreement in the medical literature as to the risk. The drug also causes birth defects if women become pregnant while taking it or take it while pregnant. For this reason, female patients are required to use two separate forms of birth control or vow abstinence while on the drug. Because of this, the drug is supposed to be given to females as a last resort after milder treatments have proven insufficient. Restrictive rules (see iPledge program) for use were put into force in the USA beginning in March 2006 to prevent misuse, causing occasioned widespread editorial comment.[ Anti-inflammatories Nicotinamide, (vitamin B3) used topically in the form of a gel, has been shown in a 1995 study to be of comparable efficacy to topical clindamycin used for comparison. Topical nicotinamide is available both on prescription and over-the-counter. The property of topical nicotinamide's benefit in treating acne seems to be its anti-inflammatory nature. It is also purported to result in increased synthesis of collagen, keratin, involucrin and flaggrin, and may also, according to a cosmetic company, be useful for reducing skin hyperpigmentation (acne scars), increasing skin moisture and reducing fine wrinkles Procedures [edit] Dermabrasion Dermabrasion is a cosmetic medical procedure in which the surface of the skin is removed by abrasion (sanding). It is used to remove sun-damaged skin and to remove or lessen scars and dark spots on the skin. The procedure is very painful and usually requires a general anaesthetic or "twilight anaesthesia", in which the patient is still partly conscious.[32] Afterward, the skin is very red and raw-looking, and it takes several months for the skin to regrow and heal. Dermabrasion is useful for scar removal when the scar is raised above the surrounding skin, but is less effective with sunken scars. In the past, dermabrasion was done using a small, sterilized, electric sander. In the past decade, it has become more common to use laser dermabrasion using CO2, Er:YAG laser or a combination of both for the treatment of acne scars. Indications for CO2 laser treatment include previous non erythematous and non-proliferative hypertrophic scars, atrophic acne scars and burn scars.[33] Laser dermabrasion is much easier to control, much easier to gauge, and is practically bloodless compared to classic dermabrasion. Microdermabrasion comes from the above mentioned technique dermabrasion. Microdermabrasion is a more natural skin care that is a gentler, less invasive technology for doing an exfoliation on the skin. The goal of the microdermabrasion is to eliminate the superficial layer of the skin called the epidermis. If the surface of the abraded skin is touched, a roughness of the skin will be noticed. The roughness is keratinocytes, which are better hydrated than the surface corneocytes. Keratinocytes appear in the basal layer from the proliferation of keratinocyte stem cells. They are pushed up through the cells of the epidermis, experiencing gradual specialization until they reach the stratum corneum where they form a layer of dead, flattened, strongly keratinized cells called squamous cells. This layer creates an efficient barrier to the entry of foreign matter and infectious elements into the body and reduces moisture loss. Keratinocytes are shed and restored continuously from the stratum corneum. The time of transit from basal layer to shedding is generally one month. Corneocytes are cells derived from keratinocytes in the late stages of terminal specialization of squamous epithelia. The microdermabrasion is done to eliminate some of the corneocytes. These cells are responsible for the impermeability of the skin. The minimizing or elimination of scars, skin lesions, blotchiness and stretch marks from the skin can be an easy process with the use of skin exfoliation. The result depends on how well the procedure known as "skin remodeling" works. Results are optimal and fewer treatments are needed with more recent and/or superficial scars. Still, microdermabrasion can be used on scars that showed up during puberty or many years later. [edit] Phototherapy [edit] 'Blue' and red light Light exposure has long been used as a short term treatment for acne. Recently, visible light has been successfully employed to treat mild to moderate acne (phototherapy or deep-penetrating light therapy) - in particular intense violet light (405-420 nm) generated by purpose-built fluorescent lighting, dichroic bulbs, LEDs or lasers. Used twice weekly, this has been shown to reduce the number of acne lesions by about 64%[34] and is even more effective when applied daily. The mechanism appears to be that a porphyrin (Coproporphyrin III) produced within P. acnes generates free radicals when irradiated by 420 nm and shorter wavelengths of light.[35] Particularly when applied over several days, these free radicals ultimately kill the bacteria.[36] Since porphyrins are not otherwise present in skin, and no UV light is employed, it appears to be safe, and has been licensed by the U.S. FDA.[37][38] It seems that the treatment works even better if used with a mixture of the violet light and red visible light (660 nanometer), resulting in a 76% reduction of lesions after three months of daily treatment for 80% of the patients;[39] and overall clearance was similar or better than benzoyl peroxide. Unlike most of the other treatments, few if any negative side-effects are typically experienced, and the development of bacterial resistance to the treatment seems very unlikely. After treatment, clearance can be longer-lived than is typical with topical or oral antibiotic treatments; several months is not uncommon. The equipment or treatment, however, is relatively new and reasonably expensive to buy initially, although the total cost of ownership can be similar to many other treatment methods (such as the total cost of benzoyl peroxide, moisturizer, washes) over a couple of years of use. [edit] Photodynamic therapy In addition, basic science and clinical work by dermatologists Yoram Harth and Alan Shalita and others has produced evidence that intense blue/violet light (405-425 nanometer) can decrease the number of inflammatory acne lesion by 60-70% in four weeks of therapy, in particular, when the P. acnes is pretreated with delta-aminolevulinic acid (ALA), which increases the production of porphyrins. However this photodynamic therapy is controversial and not published in a peer-reviewed journal. A phase II trial, while it showed improvement occurred, failed to show improved response compared to the blue/violet light alone.[40] [edit] Laser treatment Laser surgery has been in use for some time to reduce the scars left behind by acne,[41] but research has been done on lasers for prevention of acne formation itself. The laser is used to produce one of the following effects: * to burn away the follicle sac from which the hair grows * to burn away the sebaceous gland, which produces the oil * to induce formation of oxygen in the bacteria, killing them Since lasers and intense pulsed light sources cause thermal damage to the skin, there are concerns that laser or intense pulsed light treatments for acne will induce hyperpigmented macules (spots) or cause long-term dryness of the skin. In the United States, the FDA has approved several companies, such as Candela Corp., to use a cosmetic laser for the treatment of acne. However, efficacy studies have used very small sample sizes (fewer than 100 subjects) for periods of six months or less, and have shown contradictory results.[42] Also, laser treatment being relatively new, protocols remain subject to experimentation and revision,[43] and treatment can be quite expensive. Also, some Smoothbeam laser devices had to be recalled due to coolant failure, which resulted in painful burn injuries to patients
мене во последниов месец ми се има исфрлано лицето со поткожни мозолки ( несозреани црнки и акни) и тоа во долниот дел од образите и под брадата. ептен ме нервираат дури и ме чешаа на почетокот кога ми излегоа нз што да им правам неможам да ги гледам
Нешто што мене ми помогна а го прочитав од форумов е хлоракол. Моментално имам дермогал (малку е послабо од првото) ама не најдов во аптека хлоракол. Исто така бев зависник од благо и кола кола и откога намалив т.е. скроз се откажав (што мислев дека е невозможно) ептен ми се подобри лицето. А да и во последно време некако намалив со пудри и остали шминки (почесто сум дома) и имам видлива промена.
Девојки имам многу мозолчина на лицето највеќе на челото и под устата многу ги чепкам ( знам дека тоа е огромна грешка ) користам clearskin од авон но тоа ги ублажува за кратко време :/ Ја прашав мајка ми дали го имала истиот проблем, таа ми кажа дека имала но сега ги нема си помислив можеби и кај мене ке ги снема после побертет сега имам 15 години. Што мислите вие дали ке ги снемам, кога, и нека ми каже некој од лично искуство ... МНОГУ МИ Е СТРАВ ДА НЕ ОСТАНАМ ЦЕЛ ЖИВОТ СО ОВАА СТРАШНА МАСКА ОД МОЗОЛЧИЊА !
Адапаленот е ретиноид, и генеричко име му е адапалениум. Во грција можеш да го најдеш под име Адапалене гел 0,1 %, во Хрватска под име Сона гел 0,1% го произведува Белупо а цената е околу 10 евра. треба да се нанесува само навечер на проблематичните места по мааалку и убаво да се втрие. во првите недели ги избива сите акни на површина и делува застрашувачки но не треба да се откажеш бидејки правите резултати следуваат дури после тоа. може да се јави благо лупење на акните, сушење на кожата па затоа треба да се користат благи гелови за миење и крем за преку ден (Uriage,Neostrata..не се поскапи од 500-600 ден не знам точна цена,Неостара ги има во Еурофарм бидејки они ги увезуваат а Уреаж во подобро снабдените, отвори ги страните и одбери си производ)кои се за сува кожа (без разлика дали моментално ти е мрсна) кои не ги затвараат порите, не ја сушат кожата, не ја иритираат, ја смируваат. Значи медицински. На нет можеш да побараш Differin Gel 0.1% пог тоа име го продаваат во Америка и ке прочиташ што се не треба да содржат кремите кои ке си ги користиш. За нашиов пазар се најдобри овие што предходно ти ги пишав. Треба да избегнуваш да го нанесуваш околу очи,уста,нос и веѓи. Изгледа комплицирано но не е. Ова ми е препишано од Скопски дерматолог. Ако уште нешто те интересира прашај ме. Сигурно сум пропуштила нешто. ах да, задолжително користење 3 месеци па совет со дерматолог потоа. Ако не се исзгубат скроз, тогаштреба да бидат во поблага форма па ке добиеш поблаг топичен крем,гел или слично.
Лековите од ваков вид, т.е АНТИБИОТИЦИ не смеат да се користат континуирано повеќе од 10 дена. Како и со оралните така и со топичните антибиотици.
Ако акните не ти се како моиве туку ти се од поблаг вид, значи бубулички со гнојче кои настануваат од црнките, тогаш земи Скинорен, околу 500 денари е во сите аптеки го има. Малку има непријатен мириз и се користи два пати на ден. По период од 1 месец ке видиш резултати, значи не очекувај преку ноќ, исто како и со Адапаленот. А треба да го користиш најмалку 2месеци а најмногу 3. Дали ти се такви бубуличките како што ги опишав, или??
земете лимон и исцедете го и намаЧкајте се нека пости 5 до 10 минути потријте и исплакнете а многу делува и храната не јадете Чоколадо многу и мајонез од искуство посто сега немам ни нај ситна бубулица ниту црнки и користете пилинг од краставица ке имате промени гарант посебно ако козата ви е мрсна поззз
@ Nina24 Твојот пост е copy/paste од нет. А овде се бараат лични искуства и знаења. Па затоа ти го пишав тоа затоа што го знам генеричкото име, за кое ти не си успеала да го најдеш. А во другиот мој пост ќе може да се прочита повеќе, што, како,кога..од искуство.
Ти ако си ја прочитала цела тема ќе видеше дека јас моите постови ги пишував од искуство. Овој пост беше напишан со цел форумџиките да се информираат за сите медикаменти, механизмот на кој тие делуваат и начинот на лечење. Да, копи пејст е, ама избрано точно што да се прочита. Сиоте информации на едно место. Сите типови на лекарства, начинот на кој влијаат... А сврти уште на првите страни од темата, дали јас копирам текстови или моите мислења се од искуство, издржани и со цел да помогнат. Кога советувам јас пишувам што, како детално е се опишано кои лекарства на кој начин делуваат. Дали го пореметуваат метабоплизмот на бактериите одговорни за инфламација на акните, дали ги убиваат самите бактерии, дали го намалуваат лачењето на себумот, дали прават длабински пилинг... Сето тоа е објаснето во моите постови. Мене лично многу би ми било полесно НЕКОЈ КОЈ ИМА ИСКУСТВО, ГО ПРОУЧУВАЛ СЕТО ТОА, дал 100 мислења на темава, да ми даде информација плус што нашол на нет, каде ќе можам се на едно место да прочитам и да се информирм.
Адапаленот е ретиноид, и генеричко име му е адапалениум. Во грција можеш да го најдеш под име Адапалене гел 0,1 %, во Хрватска под име Сона гел 0,1% го произведува Белупо а цената е околу 10 евра. треба да се нанесува само навечер на проблематичните места по мааалку и убаво да се втрие. во првите недели ги избива сите акни на површина и делува застрашувачки но не треба да се откажеш бидејки правите резултати следуваат дури после тоа. може да се јави благо лупење на акните, сушење на кожата па затоа треба да се користат благи гелови за миење и крем за преку ден (Uriage,Neostrata..не се поскапи од 500-600 ден не знам точна цена,Неостара ги има во Еурофарм бидејки они ги увезуваат а Уреаж во подобро снабдените, отвори ги страните и одбери си производ)кои се за сува кожа (без разлика дали моментално ти е мрсна) кои не ги затвараат порите, не ја сушат кожата, не ја иритираат, ја смируваат. Значи медицински. На нет можеш да побараш Differin Gel 0.1% пог тоа име го продаваат во Америка и ке прочиташ што се не треба да содржат кремите кои ке си ги користиш. За нашиов пазар се најдобри овие што предходно ти ги пишав. Треба да избегнуваш да го нанесуваш околу очи,уста,нос и веѓи. Изгледа комплицирано но не е. Ова ми е препишано од Скопски дерматолог. Ако уште нешто те интересира прашај ме. Сигурно сум пропуштила нешто. ах да, задолжително користење 3 месеци па совет со дерматолог потоа. Ако не се исзгубат скроз, тогаштреба да бидат во поблага форма па ке добиеш поблаг топичен крем,гел или слично. ОВА ГО ИМАМ НАПИШАНО НА ПРЕТХОДНАТА СТРАНА ОД ТЕМАВА, ПА САМО ТИ ГО ПАСТИРАВ, АКО УШТЕ НЕШТО ТЕ ИНТЕРЕСИРА ПРАШАЈ