Не помнам баш али оклолу 300-350 а може да се најде по парфимерии, Зегин, ДМ и по добро снабдени маркети.
Многу почна да ми се нафрла лицето во последно време акни на сите страна почна да ми излегуват, помагајте да си го вратам во нормала лицето.
примети дали ти е прво од храна,потоа дали имаш стрес и нервоза па потоа види дали ти е мрсна кожата,па ако не ти е до тоа оди да провериш хормони да не ти е до нив, ништо не ставај на своја рака...
Да споделам мое искуство може некој ќе се пронајде. Имам комбинирана кожа со масна Т-зона и цел живот патам од акни и гнојаници. Никогаш не сум имала многу, две до три во исто време ама огромни и болни и со месеци не ми се повлекувале и ми оставале флеки. Прв пат отидов на дерматолог пред година дена кај што ми беше препорачана козметиката на биодерма. Мислам дека пишував тука првиот пат кога ставив од кремата (Bioderma sebium AKN) добив нешто слично на алергиска реакција, ми потекоа очните капаци и ми се поду цело лице и ми стана црвено. Одма исчистив со вода се и неколку дена не ставав ништо. Тоа се случи кога кремата ја нанесов на цело лице. Имам многу чувствителна кожа во пределот на слепоочниците кон косата и таму многу внимавам да не нанесувам силни препарати.После неколку дена продолжив со кремата ама ја нанесував само на т-зоната и се покажа како исклучително ефикасна. Ми се случува и по 3-4 месеци да не ми излезе акна. Сега знае од време на време да излезе и некоја огромна ама тоа најчесто е поврзано со јадење мајонез и слични мрсни работи и не верувам дека некоја крема ќе се справи со тоа За чистење на лице користам мицеларна вода на Биодерма (имав и зелена и црвена, иако зелената е препорачана за кожа склона кон акни мене црвената ми е многу подобра и многу подобро вади шминка, не сум сретнала подобар препарат за вадење шминка од овој.) Ми се потроши bioderma sebium AKN па сега ја користам истата линија ама Global кремата. Ќе видиме како ќе биде за акни, ама за црнки е одлична, имав неколку на носот и после недела две скоро сите ми ги исчисти (освен тие големите кои мислам дека само со операција би искочиле) Пред некој ден го земав и пенастиот гел на биодерма за миење на лице и го користам еднаш дневно после чистење со водата ако имам користено шминка. Исто сум задоволна и од него. Значи целата козметика на биодерма е одлчична иако е малку поскапа. Поготово ја обожавам кремата Photoderm MAT spf 30, неверојатно добра текстура има, лесно се впива и остава мат изглед. Мене многу ми е ефикасна и во борбата со алергија од сонце од која ми се појавуваат ситни бубулички на челото. Сум користела и на Avene ама мене оваа ми е многу поефикасна. Да не звучам како реклама за Биодерма ќе напоменам дека во Бугарија е скоро упола поефтина целата козметика јас од таму најчесто со купувам. За хидратација гледам ја споменувате GamARde hydration active и е често препорачувана. Јас ја земав пред недела дена дека нели органска да одморам малце од хемии и чуда ја избрав оваа. Ич не сум задоволна. Текстурата е леплива и не си ја осеќам кожата хидратирана. Така да во потрага сум по добра хидратантна крема за комбинирана кожа која нема да ми ја прави кожата масна а ќе се осеќам хидрирано. Имав од плавата колекција на биодерма и убава беше за хидратација ама премрсна ми беше и светев цело време. Не е соодветна за мојот тип на кожа за жал.
сонцето е лоша работа....кај мене ми ја влошува сосојбата кога ке се изложам на сонце не мора да значи дека и кај други е така ...но во секој случај сонцето е лоша работа за прроблемтично лице зошто прво ке ти го исуши лицето ке ти ги фиксира акните и потоа оди срееди ги ако можеш ...секоја кожа е различна и различно реагира....
Како го навикнеш лицето така... И јас го имав тој проблем, се додека не почнав да се изложувам се почесто на сонце, почна да ми ги суши акните. Потоа си ги отварав порите со пареа од чај од камилица и се миев со него. И пиев претерано многу вода. Сега немам никаков проблем.
пак ќе кажам се зависи до организмот како ти реагира кај секој е различно нема навикнување или не ....многу пати сум сакала да го навикнам ама не бидува полошо ми станува така да ....за се едно нешто кај секој различно реагира ...а убаво е да пробаш па ако ти оди да продолжиш ако не да прекратиш...
Не можеш да го навикнеш лицето, тоа самото си диктира дали одредени фактори му влијаат добро или лошо. Јас додека сум во такви периоди, кога лицето ми е нафрлано со болни акни, избегнувам сонце колку што можам повеќе. Ми ги воспалува болните места дополнително, акните лачат повеќе себум и изгледаат многу грдо со насобран бел секрет во врвовите. Истиот совет го добив и од дерматолог - никако без соодветна заштита на директна изложеност и тотална рестрикција доколку приметам влошување.
Јас ќе пишам долг пост да си го кажам и моето искуство. До средно имав премногу чиста кожа и немав проблем со акни, но кога почнав на факултет, дали беше до пубертот не знам, наеднаш цела се нафрлав и луѓе вервајте ми беше срам да излезам без пудра, на пределот на челото на образите по неколку зрнца, под носот и на брадата, за среќа немам по телото и на грбот, имам користено се шо е можно, освен производите на Нивеа, што допрва планирам да ги купам. Решив да одам на кожен лекар кај нас, ми препиша Еритромицин, да проверам хормони и да проверам јајници, Еритромицинот катастрофа и сите други лосиони ништо не ми помогнаа, само за џабе се шлакав а никаков ефект, Кога проверив хормони(незнам точно кој беа) испадна дека едниот ми е покачен за 2 или 3оод нормалата, јајниците ми беа во ред, испив едни антибиотици кои стварно ги заборавив како се викаат знам само дека беа 500 денари, такви испив две пакетчиња имаше делимичен ефект. Кога увидов дека нема чаре закажав кај докторката Маргарита во Прилеп(на сите кои имате проблем со акни МНОГУ ви ја препорачувам) ми препиша пак од истите апчиња антибиотиците, гел за миење на лице потоа Хлорофеникол и крем на Биоклин Акнелиа во спојлерот го ставив, ова за насабјле а навечер исто од гелот, и еден лосион кој таја го прави во ординацијата. Луѓе ефектот беше ненормален лицето ми се напрај стакло, купив уште еднаш се на ново и пак продолжив да ги користам, ми препиша и Мерц таблетите ама јас не ги купив пошто неможев да ги најдам, по извесно време заминав на одмор, немав проблем секој ден на сонце на море, но лицето дури бев почна пак да ми се прај исто како порано се капев и во базенот во хотелот, па сега нешто ме мава дека од хлорот ми е, и разочарана сум многу луѓе, хаос сум во лицето, ми е срам да излезам без пудра, купив лосион на Јанд дерм, ја користам Здраве кремата во плаво паковање, но џабе е имам и лузни и одвратно се осеќам, одамна веќе јадам по малку благо, мајонез и кечап воопшто. Кажете ми некој лек, но по се изгледа ќе закажам пак кај оваа, па ќе видиме. Знам само дека сум очајна многу. Извинете за долгиот пост, али морав Спојлер
Штом веќе еднаш си нашла решение, мислам дека не треба да бараш друго. Нивеа не ги бива. Оди си пак кај дерматологот, тоа ти е најпаметно.
Јас истиот проблем го имам Ади. Пред да почнам на факултет лицето ми беше супер, ама се мислам ека е од водата. Ние си бевме навикнати на водата дома, а каде што студираме ете јас во СК, водата е многу тврда, мислам дека најмногу тоа допринесува за мозолчињата. Исто и јас без пудра не се осудувам да одам никаде. Си купив гел за миење лице од Гарниер што ги чисти порите и гел против акни со клиндамицин. Јас имам затворени пори ( бели митесери), а во текот на циклусот и по некое гнојно мозолче. Пробај со овие приоизводи, јас заприметувам дека црвенилото се губи за еден ден, а се надевам за брзо дека тотално ќе ми заздрават местата што ги притискав. Друга опција е пак да користиш од тој гелот што го направи докторката. Јас си заприметувам дека секогаш ми се појавуваат на исто место ( на брадата). Со јанг дерм само ќе си ја исушиш кожата, подобро да одиш пак и од тој истиот гел да си земеш. Од здравје кремата јас воопшто не сум задоволна
Jas imav mnogu cisto lice do pred eden mesec koga pocnaa da mi izleguvaat sitni bruncinja vo predelot kaj slepoocnicite,a imam suva koza,ako nekoja od vas go imala istiot problem ve molam pisete sto da kupam da gi snema.Za liceto koristam samo bebeshka krema hipp bidejki do sega sum nemala problemi so kozata i ne sakav da koristam kremi sto sodrzat mnogu hemii
Според мене најдобриот препарат за миење на лице без да ствара иритација на кожата е Cleanance Gel од Avene. Цената е некаде околу 700-800 денари и се користи околу 3 месеци http://eau-thermale-avene.mk/proizvodi/borba-protiv-akni/cleanance-gel/
Девојки дајте помош за ова чудовиштава на лице. Ми излегоа пред некој ден. Бубулици се, од оние белите за стискање, преболни ми се. Не сум во пмс, ретко сум имала порано, ама овие се страшни. И онака пудра не ми трпи лицево на топлово, па се шетам како страшило. Од храна не ми е, можеби се од стрес, ама како и да е, ми треба некое решение. Почнав пред месец да ја користам пената за миење лице на Алверде и кремата за лице за нормална и комбинирана кожа. Убаво ми пријаат, не ми бубулчињава се од нив.. Ама за бубулчињава не помагаат. Им ставив паста, џабе.
Не ставај паста, @kjukli. Подобро земи си Далацин Ц гел или оној гелот Леа од Фитофарм, ако уште го има низ аптеките. Ќе ти се смират, доколку не се работи за нешто хормонско. И лосионот е добар, но мислам дека премногу ја сушат кожата ваквите препарати.
Фала ти, ќе го купам гелот. Не сум имала досега вака големи, па морав да прашам. Единствено знаев со паста дека се сушат.
Zdravo feminki.Imam problematicna koza,porano sum nemala problemi so akni i bubulici no sega mi se pojavuvaat samo akni i duri na nekoi mesta na liceto kako damki od mali luznicni imam...so pudra se prekrivaat megjutoa mnogu losho izgleda..nemam tolku masna koza,predelot okolu nosot i na drugi mesta duri mi e suva kozata mi se lupi.Imam svetol ten i crveniloto dosta se poznava.Sum probala so sekakvi domashni preparati,maski za akni na domasna baza ama nemase nekakov efekt.Bi sakal da probam so zelenata glina za nadvoresna upotreba..sto bi mi preporacale vo vrska so nea?ja ima nekoj koristeno?kakov e efektot?kolkav period se koristi i dali bi mi pomognala za cistenje na akni?
јас ја имам користено на многу краток период и не ми помогна нешто особено многу,секогаш откако ке ја измиев маската лицето ми беше црвено незнам зошто,но во мојот случај беа хормонски акни така да најдобро посети дерматолог