Zdravo Sto se odnesuva do zdravata ishrana I sportuvanjeto...se soglasuvam vo potpolnost.tocno e deka kozata e najgolemiot organ na covekovoto telo.no ne e tocno deka site otrovi od ishranata izleguvaat preku kozata.vo covekovoto telo postoi eden organ(koj voedno e I najgolema zlezda) koj najmnogu e optovaren so toksini I istiot se narekuva dziger. Znaci,do tuka e pojasnuvanjeto za covekoviot dziger. Pileskiot,svinskiot I teleskiot dziger gi konzumirame vo nasata ishrana.dzigerot e zdrav za sozdavanje na crveni krvni zrnca I zelezo,a ne e zdrav zasto ima holesterol I indirektno vnesene toksini.No,sekako e I vkusen ama bas sekogas ako e zacinet so trevki sto se koristat pri gotvenjeto,kako na pr.magdonos. E,bas tuka lezi zajakot t.e.vo trevkite. Takanarecenoto "volsebno apce" ne e napraveno so "magicno stapce", tuku e sostaveno od PRIRODNI trevki I vitamini kako sto procitav na samoto pakuvanje. Zasto...site znaeme deka koga ne boli stomak pieme caj od nane.naneto isto taka e prirodno rastenie I go smiruva stomakot. Postojat I rastenija koi go smiruvaat lacenjeto masnotija na kozata. Nema tuka nisto volsebno,kako sto I naneto ne e volsebno. Rastenijata gi ima vo tabletkite Sebactase I tie mene mi pomognaa. Toa e moeto iskustvo I jas istoto go spodeliv. Toa e od mene I go spodeliv zasto uspeav konecno da si imam cisto lice I taka ke prodolzam da si go odrzavam.I ne samo cisto lice...tuku I cist grb. Pozdrav I baknezi
Јас пред 2-3 години имав акни( не многу, но пак често ми се појавуваа), отидов на дерматолог кај Анчевски , ми го препорачаа кремот на keracnyl(ducray е компанијата што го произедува) , исто и млеко за чистење на лице и тоа беше од истата ducray, исто и гелот против акни на леа.Па ,ако ви се даваат пари , пошто овие кремот и млекото за лице се околу 1600 двете, а овој гелот на леа е поефтин . Ефикасни беа можам да кажам најефикасни од сите што гиимам пробано. Само за чисто лице треба да се внимава и на исхраната и на хигиената на лице , поготово ако се користи шминка секој ден,но многу зависи и од возраста, кај мене во пубертет многу повеќе се јавуваа , сега немам толку . Ако сакате слики од кремот и гелот,пишете ми.)
значи 29 год. за флеки црвени од акни, така пиша. Дали имаш комбинирана кожа или? Извини многу прашања, ама мора да знам што да ти препорачам. Поздрав.
@Biodevojka И јас ќе те прашував истото, ми треба некоја крема за флеки од акни, само што моите се како ситни дупчиња на местото кај што ми била акната. Имам нормална кон комбинирана кожа, Т зоната понекогаш ми се суши или мрси. Фала ти.
Драга ти си малку поосетлив случај. Чим Т зоната понекогаш ти се суши не може да ти препорачам крем за комбинирана до масна кожа. Кажи ми до која цена може да ти прпорачам? Се миселв да ти кажам маслото на Ему дерм цената е околу 1000 мкд не знам дали ке ти одговара, меѓутоа одлично ја регенерира кожата, ја нормализира и многу помага кај акни, без разлика на тоа што е масло. Доколку не пробај со јојоба која би требала најнапред да ти ја нормализира кожата (сувите делови да ги нахрани а масните да ги нормализира). Може да додадеме и мал процент на етерично масло од чајно дрво кое ќе спречи нови црнки или акни со оглед на тоа што има антибактериско дејство. Маслото од јојоба е околу 350 мкд во биокосмос а етеричното масло од чајно дрво (најдобро е она на ЕСИ) е 190 мкд. Поздрав. Инаку да искористам да кажам нешто за сите девојки. Кога ќе почнете да користите некоја терапија (ако може така да ја наречам) за прочистување на проблематична кожа не очекувајте подобрување веднаш, туку напротив очекувајте влошување на состојбата во прво време. Ова секако се однесува на природни производи без силикони и парафини. Зошто е тоа така??? Одредени состојки во кремите имаат способност да ја прочистат кожата и таа почнува да исфрла сѐ што има внатре...вас може да ве фати паника, меѓутоа е добар знак. Ова ви го кажувам од лично искуство. Пред извесно време направив крем со салицилна киселина баш за црнки и бубуљици и акни. Нормално штом направам нешто прво го тестирам на себе. Јас имам по некоја црнка секако не сум имуна и сакав да видам за колку време кремов би ги исчистил. Е сега што се случи да ви кажам. Црнките почнаа да се тргаат (после 10 дена ниедна немав) затоа што салицилната прави хемиски пилинг и ги отстранува. Меѓутоа не само тоа. Ми излегоа 3 покожни бубуљички кои воопшто ги немав. Се чудев од каде се појавија (обично за време на циклус ќе излезе некоја). По 3 -4 дена комплетно исчезнаа. Истиов крем го тестираше и една моја другарка со многу проблематична кожа и ми рече дека почнал да ги суши постоечките акни, меѓутоа се појавиле доста нови. По неколку дена ги исушил и тие акни.... Зборот ми е дадете му време на козметичкиот производ што сте го купиле. Не очекувајте дека еден производ веднаш чуда ќе направи, туку бидете трпеливи. немојте да мислите дека една природна крема ви го нафрлала лицето или дека билки не ви одговараат, затоа што е можно да ви помага да исфрлите сѐ што не чини. Секако доколку сте алергични на некоја од состојките, не го користете, меѓутоа за разлика од традиционалните креми кои ќе зацементираат со силикони и вие мислите супер нема бубуљици (а проблемот останува под нив) природниве чистат сѐ и резултатот е долготраен. Ова е секако мој совет. Поздравче до сите.
Vege girl, slucajno tek sega go gledam tvojot post. Iskreno jas nemam probano ni edna podobra kozmetika od kafe pilingot na crush. Go kupiv vtoroto pakuvanje pred 2 meseci i go koristam za lice redovno - 4 pati nedelno. Site bubuljki mi iszeznaa i site fleki a kozata mi e precista i premazna. Posebno mi se dopaga toa sto nema nikakvi hemikalii, prethodno ja koristev maskata na avon od mrtvo more - samo mi ja susese kozata.
Дали би ми го препорачале маслото на алверде од роза со тоа што кожата ми е сува на образите и од иритацијата и сувоста ми избиваат акни и околу акните се формираат лушпи.
За време на пубертетот имав акни само на челото. Сега челото ми е целосно исчистено но, најчесто пред циклус ми излегуваат акни и тоа само на образите, никаде на друго место. Додека да ги снема старите ќе излезе по некоја нова. Не е многу страшно но, сакам целосно да ги снема. Имам комбинирана до масна кожа и ја користам пената на Алверде од лимета и јаболко но, некогаш кога ќе го измијам лицето особено зимно време ја осеќам многу затегната кожата. Ставам крем-гел, бидејќи за масна кожа бил полесен, па се мислам дали сепак доволно ми е хидратирана кожата и која е причината за акните да излегуваат само во пределот на образите.
Би ти препорачала да го земеш. Ќе го го среди проблемот со сува кожа сигурно. А за акните кои веќе ги имаш не знам дали ќе помогне.
Сега ја забележав темава и морав да пишам. Крај на основно, почеток на средно лицето ми беше катастрофа. Не поткожни, не наткожни, не знам што немав. И купував триста лосиони, креми, не ми паѓаше на памет да експериментирам со козметика од супермаркети, користев само од аптека производи зошто бев преплашена, кожата ми беше апсолутно преосетлива и пребурно реагираше на се, и згора на тоа - многу сува. Само со вода да се исплакнев и ако не ставев нешто за потешка хидратација, кожата ми се љупеше и пукаше. Значи хаос. Планирам во иднина да подигнам споменик на гелов за миење лице, зошто ме спаси како ништо друго. Не го користев секој ден, кога почнав да го користам престанав со се' да експериментирам, скроз ја одморив кожата, и за хидратација, ќе подигнам споменик на Hunza маслото од семка од дива кајсија (го користам со години по ред после бањање) и балзамот од La Roche-Posay - Cicaplast B5, што ми е поново откритие. До трета година средно, лицето комплетно ми се исчисти, само неколку лузнички што не се ни приметуваат, не можам уште да верувам дека тоа ми било лицето од прва година. Од тогаш имам сменето повеќе производи, гелов сега го користам ретко, ако ми излезат една-две акни пред да добијам, во комбинација со екстракт од чајно дрво, решена ситуација за една вечер. Поминаа повеќе години и акните никогаш не ми се вратија, не експериментирам зашто пак може да се исфрлам, и сеуште имам многу сува кожа ако не ја тинтрам, ама сега знам точно каква ми е рутината и што ми треба. Се надевам на некој ке му помогне гелов како на мене
@macka91 ќе те тагнам тука. Можеш да земеш масло од чајно дрво, но потруди се да најдеш чисто масло, без примеси на парафин. Може да биде и мешавина со некое друго масло, но најдобро е да биде чисто масло од чајно дрво - според мене тоа е најефикасно против акни. Нанесувај 1-2 пати во денот (во зависност од состојбата на акните, дали се со или без врв), но капни си мала количина на стапче за чистење уши и поминувај само на местата каде имаш акна/акни. Нема потреба да се нанесува на целото лице затоа што е многу концентрирано. Маслото многу помага во убрзувањето на процесот на пробивање и сушење на акните. Посебно го препорачувам за оние кои имаат поткожни акни. Јас имам релативно чисто лице, ама понекогаш пред или после циклус знае да ми се нафрли со такви болни поткожни акни баш во пределот кај брадата (тоа со сигурност е поради хормоните ) и само маслото од чајно дрво ми е спас. Бргу пробиваат и се сушат, не ме мачат со денови.
@Biodevojka какво мислење имаш за овие производи на Балеа? Поконкретно ме интересира за влажните марамици, дали ќе штети на лицето ако се користи при секојдневно вадење шминка?
Да, како што спомнала @Luminary, го купувам маслото од ESI. Тоа е токму такво како што опишав во постот погоре. Го има во Зегин и мислам дека беше 211 денари.