Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Логично е да се вцрвенуваат акните после мачкањето, но тоа не трае долго, сега не знам какво црвенило тебе ти излегло :?: Ако мислиш дека е многу, тогаш не користи го

2. lily-prune

lily-prune Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    155
    па што знам на почетокот беше повеке сега како да се намали ај ке видам и утре како ке реагира ако не го менам во аптека или ако не бива го фрлам во канта а јас го имам тој од галафам имаше уште еден ама нели овој повеке на количина беше и затоа го зедов аптекарката рече ист им бил составот веке да не знаеш што да купиш.

3. srnicka2

srnicka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj znae nekoj dobar kozen doktor vo ohrid?? Imam problem so akni na liceto pa bi sakala da odam na kozen lekar!

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.952
    Допаѓања:
    123.541
    и јас го користам истиот исто и кремата,откако ќе го исчистам и мене акните бааги ќе ми се вцрват ,најверојатно дека е појак лосионот- а стврано делува ;) ама после саат два се смалува црвенилото и потоа го нема. ;) не се секирај ,кај мене бар е така :)

На lily-prune му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lily-prune

lily-prune Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    155
    викаш до тоа ке е еве сега мајка ми вели дека не ми одговарал лосионот ај ке видам каква ке сум утре ако не ке испробам нешто друго.

6. Krisi

Krisi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    153
    [mod-reklama:11cpcctf][/mod-reklama:11cpcctf]

7. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    502
    може ако го има некој бројот на СаШе да ми го прати по лп
    фала

8. 2468

2468 Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.836
    ^^ Такви кожички се појавуваат кај оние кои имаат сува кожа. Но, ништо страшно, некое време мачкај се со помрсен крем или павловичева, ќе ти помине. ;)
    ...................

Е сега јас имам еден проблем. Никогаш не сум имала проблеми со лицето, секогаш ми било гланц чисто (освен во пмс, и тоа по неколку нели брунчиња кои се нормални). Но последниве неколку денови забележав ситни брунченца на јаболкниците. Не се гледаат, но на допир ептен се чувствуваат, и ако се загледам во огледало како црвенки се.
    Почнуваат многу да ме нервираат и ми доаѓа да ги искинам, а и ептен ми пречат оти не сум навикната вака.
    Знае ли некој што да превземам пред да ги искинам и да ја влошам состојбата?

9. Shana

Shana Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.505
    Не се гледај у огледало, не се чепкај, ке поминат

10. Landemora

Landemora Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    8
    Подобро не го користи, јас така се зафркнав

11. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    цел живот имам чисто лице ама не го чепкам не копам по него како некои особи цак кога сум и во менис немам бубици и недај Боже да имам

12. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Во пубертет нема никаков проблем со акни и митесери, односно знаеше да ми „никне“ по некоја но беа незабележителни. Но во последно време пред да добијам знае лицево да ми се мрдне и да се исфрлам и не само по лице туку и грбот и градите.
    Но и тие се во мал број, но некогаш кога ќе ме фати некој склет да раскопам, имам една „финта“ која одамна си ја открив за санирање на последици од акни а тоа е пудрата. Значи откако ќе ја стиснам акната доволно е да ставам пудра и да ја оставам неколку часа, потоа кога ќе ја одстранувам пудрата акната веќе ја нема и имам само мало црвенило каде што претходно била.

Но секоја кожа е различна, и треба само да пронајдете што го спречува појавувањето акни на вашето лице или што го предизвикува а потоа е полесно, ќе знаете од што да се заштитите и со што да си помогнете.

13. linalila

linalila Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    zdravo zenski kremata od saso ja koristam cel mesec i liceto mi e poloso otkolku so mi bese porano znaci nikakvo podobruvanje nemam i bas mi e krivo zosto citam deka kaj vas drugite sosema druga reakcija na podobro a kaj mene vopsto ne pokaza takvi rezultati i si mislam deka seto ova e cista reklama .

14. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Тоа е вика ЛИШАИ. Има неколку вида... :!: ! Еве малку инфо за тија лишаи. Се извинувам за преводот. Знам дека има многу грешки... [​IMG]

Опис на лишаи
    Нормална кожата е мазна, цврста, фина, со иста боја хомоген без залющване. Кај некои воспалителни процеси или инфекција од микроби, габи и вируси кожата менува вид и на места се пигментира или обезцветява, залющваат се ситни лушпи, кожата загрубјава. Овие промени се наречени од народот лишаи.

Видови лишаи
    Лишаи се разликуваат промени на кожата од различно потекло. Многу често кај деца и млади луѓе кои имаат себорейна кожа, особено при сува сабореја, на места на лицето се добиваат суви дамки со различна форма и големина, покриени со трицевидни лушпи.
    Обично тие се темни по боја од кожата, но при отстранување на лушпи се откриваат повеќе белезникави места кои особено присутни кај мургава кожа и претставуваат непријатен повеќе белезникави места кои особено присутни кај мургава кожа и претставуваат непријатен козметички недостаток, бидејќи лицето изгледа како да не е добро исчистено.Овие дамки се израз на сабореја, но при нивното формирање играат улога некои микроорганизми (бактерии и габи).Се смета дека тие се израз и на позната слабост на витамини, особено витамин А.Предразполагащ момент за нивното формирање е недоволната сушење на кожата по миењето, особено ако сапунот замиење не е чист. Исто така, ако бакнуваате малите деца по образите, по навлажнувањето на кожата се создава предразлоположение за создавање на лишаи.

Причини за појава на лишаи

Атмосферските влијанија - ветер, дожд, запрашване и др., исто така предразполагат кон создавање на лишаи.Вистинските лишаи, микозите се должат на болести од габи кои најчесто напаѓаат влакната на главата. Кожата е залющена, црвена, кај некои случаи има и кора. Обично е во спротивност со влакнести дел на главата на деца, но може да се влијае и мъхът по лицето и телото, како се добијат залющени тркалезни полиња во светло и црвен периферен раб и блед центар. Лекување треба да се одржи веднаш од страна на лекар, бидејќи овие лишаи се силно заразувачки, особено за деца и млади луѓе. Пъстроцветният лишен, влијае на луѓе по пубертетот, и тоа во повеќето активната зрела возраст. Тој е локализиран на кожата на туловището, како спротивност првенствено рамениците, градите, грбот, предмишниците, понекогаш кожата на вратот; лицето не е во спротивност.Должи на габи кои се разстилат по површината на кожата, какоспротивност со најдобрите површинскиот слој и епидермисот и формираат дамки со различна боја - кафеникави, со боја на млечно кафе, со различна форма и големина, како географска карта (Со острови и полуострови) Со малку површина. Овие лишаи може да ги згрешите со пигментни дамки и молови. Ако се намачка со йодна тинктура, тие впиваат йода и се истакнати посилно, додека пигментни дамки се бришат. После изложување на сонце некои од дамките се паѓаат, особено во есен и откриваат безбојна кожа. На тој начин се добива шарени слика: меѓу кафеникавите дамки се гледаат и белезникави дамки, затоа болеста се нарекува пъстроцветен лишаи. Болеста е невина, не предизвикува никакви субјективни чувства, како чешање, печење, болка, но претставува непријатен козметички недостаток, бидејќи во спротивност е отворена кожа на деколтето и вратот. Габите кои предизвикуваат оваа болест се многу распространети и нивниот развој се благоприятствува од потење на кожата.

Третман на лишаи
    Третманот им е тешко, бидејќи по излющването им тие остануваат скриени во корените на влакната и претходно на пролет повторно се развиваат. Поради тоа терапијата им треба да почне порано пролет, пред да се раширени по површината на кожата. Премачкувате со йодно-салицилна алкохол во текот на 10-15 дена, по што се зрачење со ултравиолетови зраци, за да се подготви кожата за морелечение со ист тен и да се избегне непријатниот многубојен изглед на кожата ..Има кожни болести кои се придружени со таложење на лушпи.На пример псоријаза се нарекува уште люспест лишен, бидејќи на местото на кожните промени се акумулира восокови бели лушпи, кои лесно се изтъргват со ноктот. Ај подобро се лекуваат на Море, со бранови на сонце.Понекогаш себорейната егзема формира медалиони (лишаи) од црвена кожа, покриена со жолтеникави лушпи мрсни. Тие се лекуваат од дерматолог. .

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Е сега јас имам еден проблем. Никогаш не сум имала проблеми со лицето, секогаш ми било гланц чисто (освен во пмс, и тоа по неколку нели брунчиња кои се нормални). Но последниве неколку денови забележав ситни брунченца на јаболкниците. Не се гледаат, но на допир ептен се чувствуваат, и ако се загледам во огледало како црвенки се.
    Почнуваат многу да ме нервираат и ми доаѓа да ги искинам, а и ептен ми пречат оти не сум навикната вака.
    Знае ли некој што да превземам пред да ги искинам и да ја влошам состојбата?[/quote]
    не ги пипкај зошто може и да е некоја алергиска реакција (провери ја козметиката што ја користиш ,мислам на рокот на употреба )Јас би пробала со чај од камилица и би избегнувала креми и пудри неколку дена ;)

16. IndieGirl

IndieGirl Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    707

го прочитав ова и колку толку разбрав, но не верувам дека овие јас што ги имам се лишаи бидејќи не ми се појабвуваат секогаш и коа ќе се појаваш многу лесно мозжам да ги тргнам и повеќе мислам дека е резултат од тоа што ми е многу сува кожата. Сепак фала ти што ми одговори Жени:)
    а фала ти и на тебе Бројче :)

јас инаку се двоумам дали да ја купам кремата на сашо бидејќи прочитав во некој коментар погоре дека на некое девојче уште толку и се влошило лицето па ми е страв да не дадам толку многу пари за да добијам спротивен ефект :worried:

17. Rozevo

Rozevo Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Жени, земав блгарското крем4е Медико Идеал (од истата фирма што го произведува Здраве) и сум презадоволна. Лекот 4инел 60 денари, кој би рекол?! :lol:
    И Здраве ја имам на залиха, ќе ја испробам и неа. Пробајте, апсолутно ништо не губите, иако изгледаат сумливи крем4ињата - не се шодае, мајка ми кога виде Здравето ми вика "Ее па и јас ја имам користено, супер е"

На J.Ivanoska му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anu6kaa

anu6kaa Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    429
    И јас ја користам Здраве и со ништо не би ја заменила :D :D

На J.Ivanoska му/ѝ се допаѓа ова.
  19. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Здраве е един од првите признати со висок квалитет во Бугарија. Во Бугарија немаат и 30 денари, многу се евтини и се за секој вид кожа...исто може да се користи и на бебиња. Лекува херпеси, мозолчиња, рани и така на така... Стварно се многу убави.. Не знаев дека и овде ги има... Ама чим ги има, ќе си купам обевезно...По аптеките ли мога да најдам?

20. Rozevo

Rozevo Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Мислам не, ако не ти е мака скокни до на пазарче (јас од Буњаковец го купив) тамо го има :) Здраве рулс :)