Девојки имам 20 годин, до пред една година на лицето немав ни едно брунче а сега не сакам да се погледнам во огледало, значи буквално сум страшна за гледање, целото лице ми е бручки и рани од бручки па дури почнаа и по вратот да ми се појавуваат... дали некоја има слично искуство и како се справила со тоа?
Нивеа сапунот многу го пресушува лицето, а кога еднаш ќе го пресушиш потоа станува 3пати по мрсно. Користи Dove сапун со argan oil. Ќе забележиш разлика брзо. И обавезно крем за хидратација после миењето.
Zdravo devojki, preporacajte mi nekoj dobar piling za lice. Imam normalna do kombinirana koza. Go koristev na organica no crnkite pak ostanuvaat, duri mislam I poveke mi se razmnozuvaat. Na bradata mi se pojavuvaat konstantno na isto mesto bruncinja koi mi odat na nerva I veke imam kako fleki na tie mesta. Pomos???
Девојки дали сте го користеле ова? Дали може да се најде кај нас и по која цена и дали е добро за комбинирана накај мрсна кожа?
Го има во ДМ и Космо, но од тоа што имам прочитано подобро би ти било да си го земеш Аква серумот на Балеа. Хидра џиниус чини околу 600 денари, а Аква серумот околу 250. И јас се двоумев меѓу овие два серума и го купив тој на Балеа бидејќи милиот пати е пофален на форумов. Не можам да најдам еден пост каде што ги споредуваат овие два серума плус уште еден, доколу го најдам ќе го постирам.
Тоа е твое лично искуство. Мене од Dove сапуните ми се исчисти лицето како никогаш досега. Dove сапунот не е обичен сапун, сепак во него содржи хидратантна крема и масла. Покрај толку скапи производи, едно сапунче од 50денари успеа да ми го врати лицето во нормала. Dove argan oil.
Овој серум покрај алое и хијалуронска,содржи alcohol denat,dimeticone,peg i fragrance,што се штетни за кожата, ако имаш чиста кожа,можеби нема да ти штетат состојките,но ако имаш проблематична кожа склона кон акни тогаш не ти препорачувам,побарај друг серум доколку сакаш со хијалуронска ете тој на балеа ,или доколку можеш да нарачаш онлајн види го тој на the ordinary. Еве зошто не се препорачува лицето да го миете со сапун,има висока ph вредност односно алкална, 7-9,а кожата нормално има ph 4-5, тоа значи дека покрај тоа што ќе ја исуши кожата, таа ќе стане по сензитивна. The pH of healthy skin is between 4.5 and 5.5. Traditional soap is generally at about a 9, which is far too alkaline. Even "pH balanced" soaps, including Dove, are generally at a 7, which is neutral, but still too alkaline to be truly good for skin.
Не само тоа туку смешно ми е кога некои особи со кристално лице ќе ти речат миј се со дав сапун ќе ти помине
Не мора да е Дав. Колку што може да наштети сапун,толку може и мицеларна вода и гел,па и крема или пак серум. Сè треба да се користи умерено.
Не е точно. Сапунот има голема измивачка моќ и може да го пресуши лицето, додека со нежен гел или пена за миење лице шансите да се случи тоа се многу мали. Заклучок - колку и умерено да се миеш, сапунот е поштетен од гел или пена. И кога сме кај умерено, што значи умерено? Се знае дека лице се мие двапати на ден, најмалку еднаш со гел/пена. Се знае дека шминка се вади со мицеларна вода, крема или серум се ставаат еднаш до двапати дневно. Сигурно некој не става серум петпати на ден За сите што миете лице со сапун, зошто? Има толкав избор на гелови/пени, со фин состав, со достапни цени, побрзи и похигиенски за користење. Стварно немате потреба од сапун.
На некој му одговара сапун,а на некој гел.Не е сечија кожа иста. Што и да се става на лицето,не треба премногу.
Ја прочита @MiAmor погоре? Секоја кожа не е иста, но секоја има pH вредност од 4.5-5.5, додека сапуните имаат pH околу 9. Сапунот ти ја нарушува природната pH вредност и ти ја дехидрира кожата на лицето. Не знам за кој сапун точно зборуваш, види pH вредност ако има.
Во дм имаш ваква четка, ама само четка. А професионална машинка за чистење чице, Clarisonic. Во Сефора најблиску. https://www.clarisonic.com И сапунот од маслиново масло на природна база. Зелена коцка форма, дури смрди на маслиново масло. Прекрасен е.
https://www.neptun.mk/categories/NEGA_NA_TELO_I_LICE/CETKA-ZA-CISTENJE-NA-LICE-PHILIPS-BSC-111--06 http://m.tehnomarket.com.mk/product/739894/lafe-45618-chetka-za-lice https://mk.oriflame.com/products/product?code=27740 Еве неколку линкови каде има такви четки. Исто така имам видено и во MiniSo во Рамстор, можеш да ѕирнеш и таму.