Како до чисто лице?

Discussion in 'Лице' started by LovelyGirl, Feb 21, 2010.

1. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Здраво бидејќи сум нова во skincare рутината, дали може некој да ми објасни што е Ниацинамид и за што се користи? ❤

2. pdb123

pdb123 Популарен член

Еве ти едно видео кое ти објаснува сѐ околу нијацинамид :).

PoisonIvyFatale likes this.
  3. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Фала ти многу

pdb123 likes this.
  4. Seli20

Seli20 Истакнат член

Што предлагате за секојдневна рутина за чистење на мрсна кожа на Т зона а сува на образите? За насабајле пред работа и кога ќе се вратам ми треба, замрсена сум тогаш. Не сакам да сум мрсна ама ни сува па. Да се измијам со вода и Серум некој па спф крема и пудра одговара или нешто друго?

5. Elence93

Elence93 Форумски идол

Јас бидејќи навечер ставам крема и сакам наутро на чисто лице да нанесам се, го мијам со некој од геловите на Балеа. Сега го земав тој розевиот gentle пишува на него, воопшто не ја затегнува кожата. Инаку другиот дел ти е супер. :)

6. EvaBraun23

EvaBraun23 Истакнат член

Имам проблем со акни како од сликата,помалку на број. Веќе долго време не се повлекуваат. Сакам да прашам дали некој има искуство со јанг дерм кремот за длабински третман на акни, одговара ли за овој тип акни и по колку време има резултати. Ако не предложете ми нешто друго што е испробано и делува, кожата ми е прилично сува. Фала и поздрав

Attached Files:

7. Elence93

Elence93 Форумски идол

Мој совет, дерматолог. Можеш и на државно, помалку од 100 ден е преглед, а ќе добиеш стручно мислење. Мене ми изгледаат на хормонски, а ако е така ќе ти предложат и да ги испиташ хормоните. Во врска со Јанг дерм, јас ја имав целата колекција и не ми помогна, но секогаш има и такви што се задоволни.

EvaBraun23 and ludamaja10 like this.
  8. skin.aficionado

skin.aficionado Активен член

Во прва прилика обрати се кај дерматолог, а во меѓувреме остави го лицето да мирува. Под мирување се подразбира нежно чистење, лесна крема со нежен состав и СПФ секојдневно. Не внесувај нови производи во негата на кожата, и не ја пресушувај со алкохоли и др. штетни состојки.

9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Јас користев јанг дерм и така-така беше, ни лошо ни арно. Но, добив совет дека има многу лоши состојки во составот и го баталив. Мој совет прво да консултираш дерматолот. Тие акни не се толку наивни и подобро да чуеш стручно мислење.

10. angel4444

angel4444 Популарен член

Здраво :inlove: Имам кожа со доста масна Т зона, црнки на носот и акни кои се најпрво поткожни, потоа долго време ми се задржуваат на лицето и се губат веднаш чим станат флеки :?:
    Значи доста проблематична кожа..
    Користам масло од чајно дрво директно на акните само и масло од јојоба за целото лице и ми се допаѓа оваа комбинација како делува.
    Дали некој со слични маки може да сподели искуство со гелов на алверде?
    Дали е "магичен" производ што може да помогне во процесот на лечење? :angel:

Attached Files:

11. sofija014

sofija014 Популарен член

Ваков вид на акни во најголем случај испаѓа дека се хормонски (ти кажувам од искуство). Провери си хормонален статус и направи еден гинеколошки преглед, да не се работи за полицистични јајници. Што и да ставаш на лицето, дури најдобрите и најквалитетните креми на светот нема да го решат проблемот ако доаѓа од внатре. :)

ludamaja10 likes this.
  12. angel4444

angel4444 Популарен член

@sofija014 извинете што се мешам вака, сакав само да кажам дека советот го применив и јас. Резултатите од биохемија покажаа дека хормоните ми се океј, а сепак имам полицистичен јајник и лицево по се изгледа никогаш нема да ми биде стакло чисто..

ludamaja10 likes this.
  13. sofija014

sofija014 Популарен член

Дали се консултиравте со гинеколог околу тоа, што би можело да се направи? Јас имав покачени андрогени машки хормони, а тоа доведува до полицистични јајници.. Ми препиша терапија ендокринолог таблети Диане 35 и сум задоволна, но овие таблети не помогнале секому. Најдобро е консултација со доктор.

ludamaja10 and angel4444 like this.
  14. Elence93

Elence93 Форумски идол

Гелов сигурно нема да ти помогне за акни. Нема активни состојки како салицилна киселина или бензол пероксид кои би помогнале. Ова е повеќе секојдневен гел. Би ти препорачала да побараш гел за миење со некоја од овие состојки. Јас лично коростам Акнефуг, двајца дерматолози ми го препорачаа и сум задоволна. И маслото би го исфрлила. Тоа не ја хидрира толку кожата и не е замена за крема. Може само дополнително да ти ствара акни. Види ги кремите на Биодерма за акни, доста се фалени тука и мене ми ги препорача дермаролог.

angel4444 likes this.
  15. angel4444

angel4444 Популарен член

@sofija014
    Да, бев и на ендокринолог..
    Првично ми покажа висок пролактин, што беше нелогично бидејќи немав ниеден од симптомите. Затоа и двајцата лекари ( и гинек и ендокринологот ) бараа пак да го испитам само пролактинот и на второто тестирање ми беше сосема нормален..
    Јајникот ми е доста зголемен со што ми рекоа дека најверојатно е од ладно, но не се исклучува можноста да е полицистичен ( повторно е малце дискутабилно бидејќи имам циклус како саат точен.. ). Ми рекоа за 5 месеци да одам на истата контрола ( хормонски статус, ехо )..
    Во секој случај, јас и никогаш не сум имала некое пречисто лице, но сега навистина состојбава е влошена..

16. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

После долго време лицето ми се нормализира.

Наизменично го користам хемискиот пилинг на Неутрогена visibly clear и физичкиот пилинг на Балеа со масло од кајсија(овој 2х неделно),
    серумот со нијацинамид и цинк од The Ordinary,
    мешавина од 3 капки скавлен од The Ordinary со кремот за лице visibly clear од Неутрогена и
    на деловите од лицето(околу носот) со себореа ставам крем sensibio ds+ од Биодерма.

ludamaja10 and Elence93 like this.
  17. skin.aficionado

Мислам дека нема да имаш никаков бенефит од овој. Најубаво да пробаш со Cerave Salicylic Acid Cleanser, ама мораш да го порачаш онлајн.
    Ако сакаш директно да купиш од продавница, овој личи дека би бил океј за твојата кожа:

DaftyCrafty and angel4444 like this.
  18. martiiinna

martiiinna Популарен член

Чудово ми го спаси лицето.

angel4444 and skin.aficionado like this.
  19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Од каде може да се порачаат производите на CeraVe? Бидејќи пред неколку месеци се обидов да порачам производи од CeraVe од lookfantastic но, конкретно нивните производи не ги доставуваа до МК, таква им била политиката на брендот.

20. skin.aficionado

Од iherb :)

Waverly Raven likes this.