Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. zaki1

zaki1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Hi na site dosta dolgo go citam forumov a posebno temive za nega na lice epa vaka si imam problem i toa golem
    postojano mi izleguvaat akni na liceto i ne znam vise so da pravam idi na kozmeticar idi na dermatolog
    idi vamu idi tamu ama bubulicive postojano mi se vrakaat i toa se vo eden predel na liceto eve i ke vi pokazam

i postojano se vo istiot predel mi se vrakaat pa ako moze nekoj sovet plz zasto neznam vise so da pravam ova e posle treta nedela odkako bev na dermatolog nemam vise ni sili ni pari ni volja nonstop da kisnam po kozmeticari i dermatolozi bez nikakvi efekti
    ve molam dokolku nekoj znae kako da go resam problemov ke vi bidam beskrajno blagodarna

[mod-kirilica:kj9h10a0][/mod-kirilica:kj9h10a0]

2. Black.Beauty

Black.Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    213

Си пробала ли со солена вода!? Природниве маски за лице се супер. Јас пред некој ден ја практикувам оваа маска и ми помага. До душа во средно имав проблеми со лицето исто имав бубулчиња, тоа изгледа дека бев во пубертет што е нормално за кожата тој период, сега веќе го немам тој проблем, само кога треба да добијам по некое му искача..Сепак се надевам ќе ти помогнам со ова :)

СОЛЕНА ВОДА
    Солта на природен начин ја чисти кожата. Таа не само што ги прочистува порите, туку и ги суши веќе појавените акни. Пливањето во солена морска вода е одличен третман за акните, но бидејќи не можеме да си дозволиме во текот на целата година да сме на море, добро е да ја користиме моќта на солта во домашни услови.
    5 мали лажички сол (морска или за готвење)
    вода
    Во солта додајте една по една неколку мали лажички вода. Постојано мешајте и постепено додавајте вода додека не добиете густа смеса (паста). Оставете ја смесата да стои 10 минути, а потоа нанесете ја на лицето и оставете ја да делува 20 минути. Измијте го лицето со топла вода.

Исто така можеш и од овие маски да пробаш:

ЈАБОЛКО И МЕД
    Можеби ќе ви биде послатко да го исечете јаболкото, да го премачкате со мед и да го изедете како десерт, но одолејте му на тоа искушение и направете си маска за бенефициите од јаболкото и медот да ги почувствува вашето лице.
    1 изрендано јаболко
    2 супени лажици мед
    Во изренданото јаболко додајте го медот и мешајте додека не се соединат. Ставете ја смесата на лице и оставете ја да делува 20 минути. Потоа измијте го лицето со топла вода. Оваа маска не се суши, па не чекајте да се случи тоа за да ја измиете.

ОВЕСНА КАША СО МИРИС НА БОСИЛЕК
    Овесот и босилекот се добро познати сојузници во борбата со акните и помагаат за темелно чистење и успокојување на кожата. Може да се користат и одделно (овесните снегулки помешани со вода како маска, а босилекот како лосион), но заедно се моќна комбинација која делува благопријатно на кожата склона кон акни.
    2-3 мали лажички босилек
    овесни снегулки
    вода
    Во чаша со жешка вода ставете 2-3 мали лажички сув босилек и оставете ја додека не постигне собна температура. Во меѓувреме, земете неколку лажици овесни снегулки и ставете ги во блендер за да се иситнат. Кога растворот од босилек ќе се олади, започнете да ставате мало количество од него во иситнетите овесни снегулки. Додавајте малку по малку од растворот за да можете да ја контролирате густината на смесата. Смесата треба да биде доволно густа за да се нанесува на лицето без да тече.
    Нежно нанесете ја маската на лицето и оставете ја делува 20 минути. Додека го миете лицето, можете да правите кружни движења за да ја ексфолирате кожата.

БЕЛКА ОД ЈАЈЦЕ СО ЛИМОН
    Белката од јајце ќе ви помогне да го намалите црвенилото на лицето и да ја ублажите иритацијата, а како краен резултат ќе добиете помазна и позатегната кожа.
    1 јајце
    неколку капки лимон
    Разделете ги жолчката и белката. Матете ја белката додека не се направи слој од пена. Ако имате мрсна кожа, додајте неколку капки лимон (можете и да го прескокнете лимонот). Премачкајте го чистото лице со белката и оставете ја да делува 15 минути. Измијте го лицето со топла вода.

МЕД И ЈОГУРТ
    Комбинирајќи ги медот и јогуртот ќе добиете смеса која ја навлажнува кожата, ги чисти маснотиите и го намалува црвенилото предизвикано од акните. Уште една позитивна страна на оваа маска е што не ја суши кожата и може да се употребува за сите типови на кожа.
    1 мала лажичка мед
    1 мала лажичка јогурт
    Ставете го медот во чист сад и затоплете го малку во микробранова печка за да стане течен. Доколку немате микробранова, едноставно потопете го дното на садот во жешка вода. Потоа додајте го јогуртот и добро промешајте. Нанесете ја смесата на лицето, ставајќи повеќе на местата засегнати од акни. Оставете ја да делува 15-20 минути, а потоа измијте со топла вода.

3. majamaujshka

majamaujshka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    заки1 сосема случајно налетав денес за првпат на форумов и го прочитав твојов пост и да ти кажам сао дека јас би била нај среќна на свет доколку го имам твојот проблем. со години 16 17 години се влечам по дерматолози козметичари лекари имам потрошено милионски суми до сега за да најдам лек за мојот проблем апчиња креми домашни лекови и рецепти.
    Е овака изгледа моето лице овие 17 години скеојдневно иам 29 години и секој ден ми е пекол од кога знам за себе сликава ја сликав пред нешто више од пола сат а пред само 5 недели бев на дерматолог а екефтот никаков. Без заебанција мене више и жвиотот мие одмилен ;( ;(

4. eelche

eelche Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2009
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    2

Уф се изнервирав и с епотресов кога ја видов сликата.....Не се секирај биди упорна..ке помине...
    Мене пред некој период ми излегоа ситни акнички.....и с енервирав плачев нон стоп,пробав многу работи...ама не ми помина..ОДЕВ НА ЛЕКАРИ,ДЕРМАТОЛОЗИ И НИШТО...ПА САМА СИ ГО НАЈДОВ ЛЕКОТ...зЕМИ ПИЈ МНОГУ ВИТАМИНИ....ЗДРАВО С ЕХРАНИ .И ЗЕМИЈА КОЛЕКЦИЈАТА НА ГАРНИЕР ПУРЕ АКТИВ...ТОА РОЛОНЧЕТО ШТОЕ Е МНОГУ ПОМАГА.......САМО НЕМОЈ ДА ЗЕМЕШ СО ГРАНУЛИ ЛОСИОН...ЗЕМИ МЕК ЛОСИОН ЗА ЧИСТЕЊЕ..ОД ИСТАТА КОЗМЕТИКА И РОЛОНЧЕТО ОБАВЕЗНО КЕ ТИ ПОМИНЕ И БЕЗ НЕРВОЗИ...ПОЗДРАВ И УСПЕХ

5. SieIstDieSonne

SieIstDieSonne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    72
    majamaujshka а имаш направено испитување, знаеш дали е хормонско или кожно нарушување? и јас долго време се борев со акни ама кај мене причината беше хормонска па пиев контрацептивни таблети 2 години и целосно ми се исчисти лицето.

6. Shana

Shana Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.505

Мajaмајушка, гледајки ја сликава мислам дека ја немаш посетено Др. Николина. Женава е одлична во лекување акни. Ке ти направи неколку форези со антибиотик и ке ти поминат акните, верувај ми. Според докторката, локалните антибиотици т.е. креми, мастови и сл не продираат доволно длабоко во кожата за да ги излекуваат акните а оралните антибиотици пак не излегуваат доволно на површина. Фореза е како масажа на лицето со едно апаратче, ништо страшно :)
    Јас имав сличен проблем и после редовни посети кај докторката лицето ми се исчисти. Ке ми се појави повремено некое акниче, пак си ја посетувам докторката и ми поминува од еден третман.
    Со среќа!

Телефонски број од ординацијата е 02/3131386. Се вика Медикоз и се наоѓа на ул. Орце Николов бр. 111, малку погоре од Идадија.

7. plavusaaa

plavusaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    45
    Маја па не е можно толку години да не ги излечиш акните :worried:
    Незнам во што е проблемот дали хормонски дали кожен ама тука многу битна улога има и исхраната и стресот, значи дека ако сакаш резултати мораш искхраната да ја пазиш многу што помалку шекери и мрсно и битно е да не се нервираш и да не си цело време под стрес зашто секоја нервоза плус појавување на акна ! Тоа сум го приметила кога се нервирам и јас одма лицево акна до акна :(
    тешко ти е се гледа дека имаш проблем ама немој да губиш волја за живот ! Ајде ке те замолам да ни кажеш од кој тип ти е проблемов и да видиме дали можеме некако да те посоветуваме, и ме интересира да ни кажеш какви терапии си пробала..

8. antica20

antica20 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    Ух кога ке прочитам вакво нешто кожата ми се ежи а одкако ја видов сликата ;( можам само да замислам колку ти е тешко, иако и јас имав проблем со акните но не до овој степен и не толку страшно како кај тебе.
    Маја прочитај ја темата има доста корисни совети.
    Ке прочиташ и за една крема или маст секој различно ја вика што ја прави чичко Сашо
    Па доколку мислиш дека би ти помогнала јави му се и порачај си. Мене ми има многу помогнато

9. majamaujshka

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    plavusaaa
    Елче кога станува збор за здрав живот и за здрава исхрана не верувам дека има некој шот поише пази од мене што става во уста и тера по ригорозни диети последниве 10 години
    гарниер е одамна пројдена работа но без никакви или па ептен мали резултати.

Уште да беше така и Николина да беше решението за мојот проблем сум била и кај двете Николини мислам дека сум била и кај 3 Николини осим здебелување на нивното конто ништо
    друго и не постигнав и кај Дохчев имам идено и кај секој дерматолог што постои овде осим отоци неискачања по 2 недели од дома ништо друго и неам добиено од нив.молимте не ми ја спомињај ниеда од ниф а се радувам што тебе ти помогнала,
    на мене никој од ти не ми помогнал ги позлатив до сега и ним и нивните фамилији
    SieIstDieSonne
    последната терапија ми беше со роакутан пред него диане заедно со креми лосиони од французка шо беја 300 евра мада на сита испитувања не беше хормонски проблемот и секој доктор различно ми кажува а за ласери горење со киселини и остали третмани да не разговарам.
    не сакав никому да му направам да се згади само на заки1 сакав да и покажам дека има монгу полошо од нејзината ситуација темата ја гледав и се што е напишано имам пробано дури можам и да додадам едно тричетири страни со лекови и рецепти
    сум била и на бајачки и на гледачки и во манстири вакви води онакви води да се мијеш калови глини историје цела да си изнапишам па кај човекот во кавадарци па кај тој во штип па кај жената од кичево па од битола па онаја карши плоштад што продава и спрема креми
    кај човекот што бае со камчиња
    у буквала секој доктор козметичар природен или вештачки лек што сум слушнала или слушнале некој и ми кажале сум го нашла и ставила врз мене
    за тој сашо имам слушнато и на друго место ама мислам дека нема да ми помогне јас више се јавив на него и си порачав би требло до вечер да ја примам при толку фрлени пари кај отишло телето нека иде и оглавчето мада сумљам и не се надам дека ке ми помогне нешто.
    толку ми је скиснато више да неможам ни самата да се поднесам ич немам самодоверба нити па воља за ншто

10. pikolin4e

pikolin4e Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Не е добро акните да се горат зосто на тие места остануваат флеки,има мн ефтина крема во зегин се вика здраве(бугарска) е мегутоа помага многу,исто така имам користено пузле лосион и крема доста се добри и тие може да испробате...

11. Greenny

Greenny Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    39
    majamaujshka единствено можам да ти кажам да не се нервираш, некои од тука не ни требаше така да се изразат, затоа што јас те сфаќам потполно и јас сум поминала низ таква ситуација да не знам више што да правам, немав волја да продолжам понатаму, секој ден со нервози и стресови а никој покрај тебе не те сфаќа како ти е, верувај јас можам да те разберам како ти е само немој да се откажуваш...Јас ги пиев таблетите Дијане35 и ми помогнаа сега добро ми е лицето само имам мн флеки и пак не можам да бидам нормална морам секогаш кога ќе излезам да ставам пудра и веќе и од тоа ми е здосадено, ама тоа е животот..Гледам дека си сменила мн третмани ама можеби требало да се задржиш на еден третман подолго, затоа што за да има резултати потребно е и време,а постојаното менување на третмани и не е така добро...Позз па се надевам дека ќе го решиш проблемот.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  12. plavusaaa

plavusaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    45
    маја како што кажа девојката во претходниот пост ништо не правиш ако ги менуваш терапиите на 5-6 месеци, тоа значи дека една терапија треба да ја користиш долго време најмалку 6 месеци а може и година дена да трае па да имаш видно подобрување, меѓутоа разултати можат да се видат и после 4-5 месеци ама со редовна терапија секоја ден без прекин! а ти ако менуваш нон стоп 2-3 месеца една терапија и ке видиш нема подобрување и одма идеш на друга па на друга и така без желба па џабе е нормално. Гледај сега ете штом си ја порачала маста од кај чичко Саше да ја користиш ДОЛГО време а не само неколку месеци да се разочараш и одма да ја фрлиш биди упорна со една терапија... па ако треба и 2 паковања од маста искористи и биди упорна како што се упорни и акните ти премини ги не се откажувај. И да лицето миј го само со бекутан сапунче и со маста мачкај не користи никакви други препарати додека ти трае оваа терапија поздрав и со среќа :*

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Мајамајушка, пробај го Диане35, ама користи го барем 1 година. Ќе ти останат белези можеби, не ти гарантирам дека лицето ќе ти биде стакло, но полошо сигурно нема да ти биде. Еве, откога го користам Диане, само масни ткива и црнки ми излегуваат. Акна не сум имала добри 4-5 години. :)

Знам дека ти е тешко, ова не да влијае на самодоверба, секоја чест и за храброста да постираш слика. А знаеш, приметив на сликата дека сите ти се црвени и воспалени. Те молам, пробувај да не го допираш воопшто лицето, да не ги стискаш или нешто слично, затоа што сама на себе си штетиш.

И јас морам да се согласам со другите членки да ги испиташ хормоните. Не знам што си чекала до сега :x , правец на Ендокринологија. Дали можеби имаш проблеми со тежината, со влакнетоста, со менструациите ??

14. majamaujshka

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Диане35 ги пиев 2 години 2007 до 2009 со ништожни резултати или ич немаше подобрување осим мал застој во искачање и малку поспоро ништо друго и не постигнав и осим што морам да чекам сега за деца да си имам
    послем роакутан ми препишаа од него имаше некој ефект ама ефектот беше врз слезинката за малце ке ми скапеше
    И ниедна терапија не ми е била пократка од 6 месеци не сум се откажувала одма никогаш
    Незнаеш кооку би била задоволна да ми биде денот само со ставање на пудра и заскриване на лузните
    знам дека не се користи нѓто друго додека ја употребувам маста и дека лицето се мије само со сапунче и дека не се употребува други препарати па и пурда нема да ставам ми објасни човекот и нема да се откажам ке потрошам и 5 само да ми помине и да ги сотрам од мене
    и за другите лекови и терапији никогаш не сум се откажувала и секогаш редона сум била без никакви прекини ама искрено се сумнам дека ке ми помогне и не се надевам премногу поѓто не ми треба ушре едно разочаруване
    фалати за убавите желби
    не је до храброста за сликата више се работи за очајот кој го имам и ненадежноста и дека све ми је више додјено преку глава и да покажам на заки дека нејзиниот прогле не је толку опасен
    само довербата ми је дојдена на -1000 каде и да отидсм мислам дека сите во мене гледаат
    ако прочита о што напишав прво ке видиш дека немам никаквов проблем со влакнетст или тежина и дека премногу внимавам што си ставам во устата а што се црвени тоа ми се прават такви и од перницата без и да пипннам за испитувања сите ги имам направено некој ми викаа дека се хормонски некој дека не се сите различно ми кажуваа
    не само овде имам идено и во софија во александровската клиника за кожни болести
    све џабе ги набројав и сите доктори каде што сум била нема лекар овде што не сум отишла им станаб златна огца на козметичарине и докторине
    не ми је мене мене 1 или 2 години проблем туку 17 и верувај сум пробала се баш све и не биле кратки терапијите туку траеке со години и сум била трпелива

15. Rosiii

Rosiii Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    32
    мајушка подолг период го следам форумов, и да ти кажам дека ти ми беше инспирација да се зачленам. Конечно собрав храброст да го сторам тоа, како што напиша во твојот пост не се работи веќе за храброст туку за очај а очајот ми е многу добро познат како чувство.
    Исто и дека самодовербата е скоро не присутна и воопшто ја немам премногу болно го поднесувам сето тоа. но читајки те тебе заклучив дека човек треба постојано да се бори и да го бара решението. Што и јас го правам секојдневно најбитно што дознав дека не сум единствена, мене она што ме мачи и што ме тишти мачело и некој друг.
    Само да знаеш колку не преспиени ноќи сум поминала поради акните, плачење до зори, од колку момчиња што сум им се допаѓала сум избегала само поради акните,на колку забави не сум отишла поради нив. Најбитно е човек да има подршка кога се соочува со ваков проблем, и да има разбирање од домашните. Многумина мислат дека акните се само тинејџерски проблем кој што поминува сам од себе, но не е така го знам ите како го знам тоа.
    Исто и јас користев одредени терапии и одев кај некој дерматолози некој од нив и овде спомнати на форумов ама тие дерматолози и козметичари дерман немаат битно им е само да си стрпаат пари у џеб и кој те шиша па за се што е ненормално ке те убедуваат дека е нормално. постојано ке го добиваш истиот одговор така треба да биде ајде уште овој третман ајде уште овој ајде уште овој и времето си минува и пари се трошат а како што спомена ти не е ништо битно не е ни до парите ни до времето разочарувањето е она што боли.
    И да секогаш ке се најде некој кој што мисли дека ја открил америка или ја измислил топлата вода,па ке ти препорача кремичка здраве која била тоб,ма некоја рецепта за пилинг копи пастирана од некој сајт , па ке тврдат како од ова или она нема поубаво но во реалноста се немаат соочено со ова .
    Ете тоа е моето лице,а овие мали гадни нешта кој што се имаат лоцирано на него, ми го загорчуваат животот.
    Понекогаш успевам да ги исконтролирам но некогаш е пеколно, лицето го чистам со клидамицин и колку толку ги засушува,но една ја снемува две нови ја заменуваат. Кајмене проблемот не е внатрешен т-ест не хормонски, Проблемот е што самата кожа ми е склона кон создавање на мозолки.
    Сега едно прашање ако може некоја членка да ми го напише бројот од овој чичково Саше во лична порака,или пак да ми објасни каде можам да го најдам навистина ке ви бидам благодарна.
    ПС : Јас решив да не се срамам самата од себе, а на оние што им се згади од моето лице, помислете дека многу лесно тоа можевте да бидете вие или некој ваш близок.

На majamaujshka и antica20 им се допаѓа ова.
  16. Sanji4ka21

Sanji4ka21 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    88
    Јас имав проблеми со лицето,особено пред и за време на менструација,но откако почнав да го користам dove зелениот забележувам дека моето лице е многу по чисто и нежно.

17. pikolin4e

pikolin4e Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Девојко последново несто сто го испробар е една крема сто нема име,мегутоа ако имас некој од стип ке ти казам како да ја набавис посто јас не сум таму,ако не се брзас за 20 тина дена кога ке се вратам во македонија јас ке ти ја средам таа работа,кај мене за 3 дена имасе ефект. Поздрав

18. Rosiii

Rosiii Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    32
    Девојко pikolin4e Благодарам но НЕ-БЛАГОДАРАМ за понудата
    Нешто што е најмалку потребно во моментов, е да ми помогне некој кој е контрадикторен самиот со себе, прво препорачува бугарска- високо токсична крема, која што можеби има моментален ефект, јас не можам по цена на остранување на акните да си набилдам други проблеми,па и да се лекувам со канцерогени креми.
    За по два дена да препорачаш некоја крема од Шип која нема име, и последно нешто што ти помогнало - дали и воопшто нешто ти помогнало сега е прашањето и што точно ти помогнало.
    Дали помогнала бугарската крема,или пак безимената крема од Штип за која е мистерија и што има воопшто во неа, дали е маст од невен - комбинирана со токсичен сулфур,СодаБикаборнат,КаустичнаСода,Цинк,ОловоОксид, можните комбинации се квадратен корен од пи.
    Искрено со,се срце ти се заблагодарувам на понудата и на добрите мисли но сепак сакам да си го зачувам здравјето, и сакам еден ден да имам нормални деца кога за тоа ке дојде време.

На antica20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. unique-m

unique-m Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2

Ти го разбирам гневот, болката и се но зашто ваков дрзок одговор кон девојката? Па не те ни силеше ни ти солеше памет.

Си пробала ли со апчиња?

На pikolin4e и plavusaaa им се допаѓа ова.
  20. EdithPiaf

EdithPiaf Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    74
    се имаш консултирано со козен специјалист?