Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    За дупчињата и лузните не знам дали можат целосно да исчезнат, но акните на брадата најчесто се предизвикани од хормонски промени и дисбаланс. Можеби прво тоа треба да го испиташ...

2. kiki1990mk

kiki1990mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Имам испитувано 3 пати и секогаш беа нормални, а немам ниту полицистични јајници...порано имав повеќе, еве и сега на 30 год.сеуште

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flow30

flow30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    61
    Zdravo!
    Imam prasanje vo vrska so nega na liceto. Imam nekakov tip na kombinirana koza, obrazite i celoto mi se relativno normalni, no vo delot na t zonata imam crnki, odnosno porite mi se polnat so sebum koj se trudam da go otstranuvam sto pocesto, izgleda malku neubavo so sminka i slicno.
    Momentalno za mienje na liceto go koristam aloe hylauronic gel za mienje lice od Garnier i vednas potoa so krema za hidratacija od Balea Aqua. Normalno dokolku nosam sminka prvin go cistam liceto so micelarnata voda od Garnier so zeleno kapace za osetliva koza, pa potoa so gelot.
    Liceto ne mi se isfrluva cesto, vo glavno se nekoi sitni bubulicki najcesto vo periodot koga ovuliram ili pri menstruacija. Vo vrska so crnkite, posle stiskanjeto go cistam liceto so micelarna, no vo delot na nosot znae da mi se isusi toj del na kozata i malku da ima kako perutenje sto mi e problem koga nanesuvam pudra, izgleda neubavo.
    Bi sakala da mi dadete nekakov sovet, dali da probam nekoj drug gel za mienje lice i slicno, so popristapna cena.
    Blagodaram odnapred.

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    6.622
    @kiki1990mk За овие лузни, мислам дека би ти помогнал хемиски пилинг на козметичар, што е доста појак од тие што ние ги купуваме, ќе ти се излупи кожата, и би требало после неколку третмани да забележиш подобрување. Исто членка ми имаше препорачано glycolic и lactic acid, и микродермоабразија и ласерски третмани.

@flow30 Јас ја користев пената за миење лице од Алверде со јаболко и лимета за нормална/комбинирана кожа и убаво ми го чистеше и освежуваше лицето. Исто имаш и на Балеа една пена во плаво пакување. За црнките можеш да користиш црна маска од Revuelle, или nose strips од Балеа, но гледај да не биде пречесто. Или AHA BHA да си земеш, и салицилна.

5. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Постојано ги имаш или само во одредени денови од месецот?

6. ____sara

____sara Активен член

Се зачлени на:
    28 септември 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Probaj za crnkite da koristis maska od jaglen(ja ima vo dm), jas bi ti go preporacala bioderma sebium gelot, malko e poskap 780 denari e, no navistina pomaga. A bidejki povremeno se isfrlas mozes da kupis od dm azelaic acid 10% i da go mackas na liceto koa kje ti se isfrli.
    I dokolku mnogu jades mlecni proizvodi, obidi se da gi namalis bidejki i tie mnogu pridonesuvaat za bubulici. I probaj pred stavanje na pudra da naneses na liceto nekoja hidratantna krema i posle pudra.

7. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Тианде воопшто не ми е веродостоен бренд. Ептен е сумљиво кога истиот бренд продава козметика, креми за болки, некои витамини... Буквално сѐ што сакаш ќе најдеш кај нив.

На Lollipop_123, thelittle17 и Angel06 им се допаѓа ова.
  8. Nutri001

Nutri001 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    52
    Дали некој во меѓувреме најде некое чаре за ситни бели поткожни комедони односно затнати порички кој се познаваат како ситни точкички и кога ќе се обидеш да го стиснеш излегува бело

9. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Салицилна киселина. Јас откако ја користам немам веќе ниту едно.

10. Nutri001

Nutri001 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    52
    Како ја користиш? И после колку време виде резултат

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    10.378
    Пoтпрашање кojа цена е?

12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Навечер мијам лице и на сува кожа. Трипати неделно, т. е. понеделник и среда ставам само на образи, а петок плус и на чело бидејќи на челото немам многу црнки, а whiteheads воопшто.
    Искрено јас одма видов резултати, посебно порите околу носот и носот ми се скроз чисти. Плус текстурата на кожата ми е ептен помазна.
    На Revox во ДМ е 325 денари ако не се лажам.

На poppie и Larahappy им се допаѓа ова.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    10.378
    Какo иде нанесувањетo?

14. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јас мијам лице, ставам салицилна и тоа е тоа. Препорачливо е хидратантна крема по неа, ама јас сѐ уште немам најдено некоја што ми одговара.
    Иначе природно имам мрсна кожа, така да не сум забележал досега пресушување на кожата од неа без хидратантна.

На thelittle17 и Larahappy им се допаѓа ова.
  15. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    929
    Допаѓања:
    2.406
    јас да ти кажам користам глицерински сапун од бор навечер се мијам од тоа се мачкам алое вера гел а за дупчињата ќе ти препорачам слуз од полжав најдобар спрема мене ти е на тјанде слузот го користам сега моментално на грин мастер слузот но неможам да видам уште разлика а и јас исто така сум како тебе

16. Shugarspice

Shugarspice Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    1.964
    Нема скинорен кај нас повеќе од една година...

На ____sara му/ѝ се допаѓа ова.
  17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Здраво девојки, ми треба совет/искуство, и да ми посочите дали гешам.

Имам 31 година, комнинирана кожа (повеќе накај сува).. Почнаа многу брчки да ми се појавуваат.
    Навечер го чистам мицеларна вода (биотем), потоа вита. Ц (витон), и на крај крема (тианде, од плацента на овца).
    Наутро само миење и крема од арган (зиаја).

Сакам да земам и крема за околу очите.. Да не и дојде премногу на кожата? Како се користи?
    Што да сменам, воведам? Почнаа многу да ми сметаат, посебно двете линии на челото, и тие околу очите. Знам дека не можат да се изгубат, ама барем да ги намалам, и нормално спречам нивно ширење.

Ви благодарам многу :)

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928
    Сите го имаат истиот проблем - дехидрација. Мицеларната вода се измива, со пена или гел, после тоник, па витамин Ц и на крај крем. За крем околу очи - јас демек купував, џабе, повеќе ме печеа очите отколку што ми помагаше. Заменив со масло, порано го користев маслото од дива роза на Алверде, сега маслото од смиљ на Оливал. Искрено, поубаво ми е вака. Некогаш и на цело лице ставам масло место крем, ама додека е уште влажна кожата од серумот, бидејќи масло се нанесува на полувлажна кожа. Исто користам витамин Ц, ама на True Alchemy. Кожата ми е поубава откако имам ваква рутина, а витамин Ц, користам една недела, претходно хијалурон користев.

На buba4e89, apple12, ludamaja10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Ти благодарам за исцрпниот одговор. Не знаев дека мицеларната вода се измива...

На ludamaja10 и Annath им се допаѓа ова.
  20. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.894
    Доминантен фактор за стареење на кожата е изложеноста на сонце или поконкретно УВА зраците, кои ги има во текот на целата година (и кога е облачно и кога врне), но не се чувствуваат. Покрај ова, има улога и начинот на живот - исхраната (особено шеќерот), пушењето и (недоволниот) сон.

Прв чекор што можеш да го воведеш за да намалиш (не можеш целосно да спречиш) понатамошно ширење и создавање на брчки е да користиш СПФ крема, која можеш да ја ставаш после хидратантната крема или ако ти е доволно, можеш само СПФ кремата да ја ставаш. СПФ е мерило за тоа колку соодветна количина на производ штити од УВБ зраците кои се присутни кога има сонце (овие зраци ја горат кожата). Ако тоа е така, тогаш СПФ крема не би била потребна во зима бидејќи нема баш сонце. Но, СПФ кремите, освен што содржат филтри за УВБ зраците, содржат и филтри за УВА зраците, односно заштитата од УВА = 1/3 од заштитата од УВБ. Значи, ако имаш СПФ крема со фактор 30, заштитата од УВБ ќе биде 30, а од УВА = 1/3 * 30 = 10.

Поради оваа причина се препорачува секој ден преку целата година да се користи СПФ крема со фактор од минимум 30. Се разбира, ако земеш СПФ крема со понизок или повисок фактор, ќе имаш и пониска или повисока заштита од УВА зраците, па во зависност од тоа колку ти е важно да го намалиш ефектот од сонцето, ќе избереш и крема со соодветен фактор. Практично, бескорисно е сè останато што правиш и се бориш против брчките, доколку не го намалиш нивното формирање, а тоа ќе го постигнеш пред сè со заштита од сонцето, т.е. СПФ крема и избегнување директна изложеност во останатите потопли месеци. Исто така важно е да ставаш доволна количина (веројатно многу повеќе од хидратантната крема) и ако си поизложена на сонце, се потиш и сл., почесто да нанесуваш нов слој (на секои 2-3 часа).

Понатаму, витаминот Ц, како и други антиоксиданси, е супер во борбата против влијанието на сончевите зраци и исто се смета за моќна алатка против стареењето. Покажано е дека е особено ефективен, т.е. има особени придобивки кога се користи под СПФ кремата, односно овозможува дополнителна заштита. Затоа, иако можеш да го користиш навечер, поголема придобивка ќе добиеш ако го користиш наутро.

Втор чекор што можеш да го воведеш е ретинол, кој е дериват на витамин А и е единственото цврсто докажано нешто што помага против создавањето на брчки (покрај СПФ крема). Функционира на тој начин што стимулира создавање на нови, здрави клетки, па затоа се препорачува и за луѓе што се мачат со акни или имаат флеки кои сакаат да ги избледат. Негативните страни се тоа што може со почнување на употреба да предизвика сувост (и треба да се обрне внимание на хидратација) или иритација. Од аспект на иритација, има 3 начини за справување додека се развие толерантност:
    - ставање на ретинолот ПО хидратантната крема
    - почнување со ниска концентација и полека нејзино зголемување
    - поретко користење.
    Поради својството да ја прави кожата почувствителна, се препорачува да се користи навечер, иако технички може да се користи и наутро доколку внимаваш на тоа да имаш добра заштита од СПФ кремата и да реаплицираш редовно.

За жал, кај нас нема баш избор на производи со ретинол, има производи (најчесто креми) со неговиот естер (retinyl palmitate). Не се знае точно колку овој естер има ефект за анти-ејџ, иако се смета дека неговото влијание е доста послабо отколку ретинол (или повисоките генерации на ретиноиди (група на деривати од витамин А, не е само ретинол) кои се уште помалку достапни за слободна употреба - најчесто е неопходна рецепта). Покрај кремите, има и тоник од REVOX - just retinol кој содржи retinyl palmitate, па ако сакаш да одиш ептен безбедно, можеш да започнеш со негова употреба. За понатаму, како добар, релативно почетнички ретинол се смета овој, а потоа можеш да продолжиш со ретинолите од The Ordinary. Процентите нека не те бунат, ретинолите не се користат во висока концентрација; дури и во концентрација од 1% се сметаат за јаки производи. Во секој случај, на нивната страна е објаснето кој ретиноид колку е јак и колкав е ризикот за иритација.

Важно е да не избрзуваш со зголемување на концентрација, туку постепено да ги зголемуваш, кога ќе чувствуваш дека доволно долго си користела еден производ. Исто така многу важно: нема да добиеш инстант резултати. Потребни ќе се месеци (можеби и повеќе од половина година) редовна употреба за да видиш навистина видливи резултати. Сепак, тоа ќе зависи и од јачината на ретиноидот и зачестеноста на употреба. Во секој случај, не се форсирај и обиди се да бидеш трпелива.

Што се однесува за крема за очи, ако сакаш за хидратација, немаш потреба од посебна крема за очи. Ако бараш против брчки, можеш да земиш крема што ја има специјално таа намена (иако повторно, не знам колку добри креми за очи има кај нас, можеби е поубаво да истражиш и да порачаш онлајн), бидејќи серум со ретинол може да биде премногу јак за кожата околу очите. Евентуално да пробаш да користиш многу послаб серум со ретинол само околу очите (за остатокот од лицето можеби ќе преминеш и на појак ретинол).

На Zivyle, Milen4etooooo, ludamaja10 и 3 други им се допаѓа ова.