Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    14.519
    Некој конкретно производ? Фирма

2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.414
    Допаѓања:
    12.874
    Нијацинамид(наутро), алфа-арбутин и азелеична киселина(навечер). Алфа-арбутинот засега се покажа како најефикасен за флеки и хиперпигментација поради акни. Сите се овие производи од The Ordinary.

На ludamaja10, poppie и Anie93 им се допаѓа ова.
  3. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    The ordinary или ако не ти се чека ревокс во Дм.

На ludamaja10 и Anie93 им се допаѓа ова.
  4. Angel06

Angel06 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    329
    Јас почнав со Ревокс. Сега имам нарачано од The ordinary но сеуште не сум го пробала. Наутро мешав Ц витамин со хијалурон, навечер нијацинамид. Можеби од комбинацијава имам резултати, но и кога нијацинамидот го користев само него како продукт флекитее почнаа да избледуваат.

На ludamaja10, poppie и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    765
    Како е правилно за чистење ма лицето првен мицерална па потоа со гел да се измија или обратно,и дали доколку немаш шминка односно пудра треба такво чистење на лицето,многу ретко користам пудра само моливче и маскара и до сега сум го мијала само со вода ама околу очите ми остануваше нечистотија,ама до сега сум немала проблем со лицето аѓа сакам да испробам.

6. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.444
    Допаѓања:
    5.894
    Прво мицеларна (се измива по употреба, исто како гелот), па гел. Ако не носиш шминка и чувствуваш дека гелот доволно ти го чисти лицето, тогаш доволно е само гел.

На ludamaja10 и ubavka1 им се допаѓа ова.
  7. Пале 345

Пале 345 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    5.412
    Дали после гелот за миење, нанесувате крема за лице навечер?

8. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.500
    Обавезно, и наутро и навечер.

На poppie и Пале 345 им се допаѓа ова.
  9. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Мене воопшто не ми помогна ниацинамидот,го користев 4-5 месеци.

10. kiki1990mk

kiki1990mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Дали некој знае каде во Скопје и воопшто во Македонија може да се најде кремата Аирол?

11. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    18.847
    Од Зегин јас ја купував.

На kiki1990mk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kејти

Kејти Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    48

Аирол е повлечена од продажба и последната пртка имаше рок до 11.2020, Мислам дека нема да можеш да најдеш, може Сона да земеш како замена.
    Јас користев Аирол минатата година и можам да кажм дека не ми помогна многу бидејчи самото лице не ми беше подготвено за толку јака крема, многу ми се лупеше дури и 3 месеци по секојдневна употреба. Доколку немаш изградена рутина и никогаш не си користела ретиноди, салицилна не ти прпоеачувам да употребуваш продукт кој е толку "јак" како Аирол/Сона.

На ludamaja10 и kiki1990mk им се допаѓа ова.
  13. kiki1990mk

kiki1990mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Имам користено и Сона и серуми од Тhe Ordinary и производи со салицилна...не помогна...комбинацијата од Акнефуг + Effaclar Duo Plus наутро и Аирол + Cosrx од полжав навечер се покажа како најефикасна.

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ____sara

____sara Активен член

Се зачлени на:
    28 септември 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Screenshot_20201224-014346_Chrome.jpg здраво, дали знаете каде ја има оваа крема?

15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.677
    Допаѓања:
    106.832
    Во Белина или можеш да ја порачаш од bellina.mk

16. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    Дали некој користел крема со ретинол за акни, ако да, која ии дали ви помогна ?

17. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Ми се појави црвенило низ цело лице, како исончана сум. Не знам од што може да биде. Ја користам сината пена на балеа (веќе 1 година и супер ми е, не сум имала вакви проблеми), неодамна ја купив и кремата за лице од алверде со јаболко, но почна да ми се исфрла лицето и не знаев дали е од неа, па неколку дена не ја употребував и користев крем бекутан. Дали може да ми се појавува црвенило од некои од овие производи, и што да направам за да го намалам?

18. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    СПФ користиш? Розацеа да не ти се јавува?

На Fantasy33 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.444
    Допаѓања:
    5.894
    Ако си ја исфрлила кремата од Алверде и сѐ уште ти се појавува црвенило, обиди се да користиш само продизводи без мирис, можно е да си развила алергија на мирис. Немаат сите „природно" алергии отсекогаш; некогаш се развиваат во текот на животот и особено тоа е случајот со мирис - можеби ти било во ред, но со тек на време си развила алергија.

Би било лесно да ти кажам да земеш производи кои се за чувствителна кожа, бидејќи од нив е поверојатно да најдеш нешто без мирис, но за жал не е тоа правило. Единствена насока што можам да ти ја дадам е да побараш производи кај кои пишува дека се fragrance-free (од секакви мириси, не само од синтетички, бидејќи природните мириси не се подобри од синтетичките), но има и доста производи кои се без мириси, а не им е тоа истакнато на производот. Така што, можеш да гледаш дали некој производ содржи некоја од следните состојки кои почесто се јавуваат: parfum/fragrance, aroma, limonene, linalool, citral, citronellol, geraniol, eugeniol (кои најчесто ги има на крајот од листата на состојки) или етерични масла (кои во себе исто така содржат мириси) како лаванда, портокал итн (кои стојат погоре на листата на состојки и мораш да изгуглаш дали некое масло е етерично или не - неетеричните масла немаат мириси, или поточно немаат такви мирисни состојки кои прават иритација).

Еве ти листа од 26-те мирисни состојки кои мора да се наведени во производите што се продаваат во ЕУ бидејќи се покажани алергени - за да знаат луѓето што се алергични на нив дека ги има во производот (некои веќе ги споменав и погоре):
    Screenshot_20210117_143638.jpg

Друга можна опција e alcohol (denat.) кој во кремата на Алверде е доста застапен. Не знам дали го има во Бекутан; ако го има тогаш во најмала рака може алкохолот да ти прави проблем или пак и алкохолот и мирисите; ако го нема, а сѐ уште ти трае црвенилото, тогаш веројатно алкохолот не ти прави проблем и поверојатно е да се мирисите (претпоставувам дека Бекутан има мирис).

Трета опција е некои од ботаничките екстракти во Алверде да ти прават иритација, но многу е тешко да се каже кој точно. Кога би зела обична крема без ботанички екстракти (овие повеќе доминираат во природната козметика, иако ги има и во обичната козметика) и дури и ако има мирис не ти прави кремата проблем, тогаш веројатно имаш проблем со некој од ботаничките екстракти. Всушност, можеби ти до некаде и ја истестира оваа можност, бидејќи не верувам да има ботанички екстракти во Бекутан, па еве ако речеме дека нема ни алкохол во Бекутан, тогаш голема е веројатноста да е сепак до мирисите, а не до нешто друго.

Како што гледаш, многу тешко е некој конкретно да ти каже што е проблемот бидејќи нема правило. Мораш да испробаш разни опции и така да донесеш заклучок или да отидеш на дерматолог и тој да ти направи тест(ови) за алергија (вака прават во странство, претпоставувам дека и кај нас го прават истото).

Последна измена: 17 јануари 2021
    На Ketchup, koritsaki, Waverly Raven и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Ти благодарам многу на опширниот одговор. :hug:
    Па не излегував деновиве многу и затоа немав потреба да користам СПФ. Петокот без излезена и користев бб крем со СПФ 15. Еве сега ми е намалено црвенилото, после рутината за чистење на лицето ми беше буквално како исончана да сум. И вчера приметив само на образиве, ама денес ми беше повеќе распространето. За розацеа не верувам дека е, гледав слики како изгледа розацеата и не беше така како кај мене што е.

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.