Нијацинамид(наутро), алфа-арбутин и азелеична киселина(навечер). Алфа-арбутинот засега се покажа како најефикасен за флеки и хиперпигментација поради акни. Сите се овие производи од The Ordinary.
Јас почнав со Ревокс. Сега имам нарачано од The ordinary но сеуште не сум го пробала. Наутро мешав Ц витамин со хијалурон, навечер нијацинамид. Можеби од комбинацијава имам резултати, но и кога нијацинамидот го користев само него како продукт флекитее почнаа да избледуваат.
Како е правилно за чистење ма лицето првен мицерална па потоа со гел да се измија или обратно,и дали доколку немаш шминка односно пудра треба такво чистење на лицето,многу ретко користам пудра само моливче и маскара и до сега сум го мијала само со вода ама околу очите ми остануваше нечистотија,ама до сега сум немала проблем со лицето аѓа сакам да испробам.
Прво мицеларна (се измива по употреба, исто како гелот), па гел. Ако не носиш шминка и чувствуваш дека гелот доволно ти го чисти лицето, тогаш доволно е само гел.
Аирол е повлечена од продажба и последната пртка имаше рок до 11.2020, Мислам дека нема да можеш да најдеш, може Сона да земеш како замена. Јас користев Аирол минатата година и можам да кажм дека не ми помогна многу бидејчи самото лице не ми беше подготвено за толку јака крема, многу ми се лупеше дури и 3 месеци по секојдневна употреба. Доколку немаш изградена рутина и никогаш не си користела ретиноди, салицилна не ти прпоеачувам да употребуваш продукт кој е толку "јак" како Аирол/Сона.
Имам користено и Сона и серуми од Тhe Ordinary и производи со салицилна...не помогна...комбинацијата од Акнефуг + Effaclar Duo Plus наутро и Аирол + Cosrx од полжав навечер се покажа како најефикасна.
Ми се појави црвенило низ цело лице, како исончана сум. Не знам од што може да биде. Ја користам сината пена на балеа (веќе 1 година и супер ми е, не сум имала вакви проблеми), неодамна ја купив и кремата за лице од алверде со јаболко, но почна да ми се исфрла лицето и не знаев дали е од неа, па неколку дена не ја употребував и користев крем бекутан. Дали може да ми се појавува црвенило од некои од овие производи, и што да направам за да го намалам?
Ако си ја исфрлила кремата од Алверде и сѐ уште ти се појавува црвенило, обиди се да користиш само продизводи без мирис, можно е да си развила алергија на мирис. Немаат сите „природно" алергии отсекогаш; некогаш се развиваат во текот на животот и особено тоа е случајот со мирис - можеби ти било во ред, но со тек на време си развила алергија. Би било лесно да ти кажам да земеш производи кои се за чувствителна кожа, бидејќи од нив е поверојатно да најдеш нешто без мирис, но за жал не е тоа правило. Единствена насока што можам да ти ја дадам е да побараш производи кај кои пишува дека се fragrance-free (од секакви мириси, не само од синтетички, бидејќи природните мириси не се подобри од синтетичките), но има и доста производи кои се без мириси, а не им е тоа истакнато на производот. Така што, можеш да гледаш дали некој производ содржи некоја од следните состојки кои почесто се јавуваат: parfum/fragrance, aroma, limonene, linalool, citral, citronellol, geraniol, eugeniol (кои најчесто ги има на крајот од листата на состојки) или етерични масла (кои во себе исто така содржат мириси) како лаванда, портокал итн (кои стојат погоре на листата на состојки и мораш да изгуглаш дали некое масло е етерично или не - неетеричните масла немаат мириси, или поточно немаат такви мирисни состојки кои прават иритација). Еве ти листа од 26-те мирисни состојки кои мора да се наведени во производите што се продаваат во ЕУ бидејќи се покажани алергени - за да знаат луѓето што се алергични на нив дека ги има во производот (некои веќе ги споменав и погоре): Друга можна опција e alcohol (denat.) кој во кремата на Алверде е доста застапен. Не знам дали го има во Бекутан; ако го има тогаш во најмала рака може алкохолот да ти прави проблем или пак и алкохолот и мирисите; ако го нема, а сѐ уште ти трае црвенилото, тогаш веројатно алкохолот не ти прави проблем и поверојатно е да се мирисите (претпоставувам дека Бекутан има мирис). Трета опција е некои од ботаничките екстракти во Алверде да ти прават иритација, но многу е тешко да се каже кој точно. Кога би зела обична крема без ботанички екстракти (овие повеќе доминираат во природната козметика, иако ги има и во обичната козметика) и дури и ако има мирис не ти прави кремата проблем, тогаш веројатно имаш проблем со некој од ботаничките екстракти. Всушност, можеби ти до некаде и ја истестира оваа можност, бидејќи не верувам да има ботанички екстракти во Бекутан, па еве ако речеме дека нема ни алкохол во Бекутан, тогаш голема е веројатноста да е сепак до мирисите, а не до нешто друго. Како што гледаш, многу тешко е некој конкретно да ти каже што е проблемот бидејќи нема правило. Мораш да испробаш разни опции и така да донесеш заклучок или да отидеш на дерматолог и тој да ти направи тест(ови) за алергија (вака прават во странство, претпоставувам дека и кај нас го прават истото).
Ти благодарам многу на опширниот одговор. Па не излегував деновиве многу и затоа немав потреба да користам СПФ. Петокот без излезена и користев бб крем со СПФ 15. Еве сега ми е намалено црвенилото, после рутината за чистење на лицето ми беше буквално како исончана да сум. И вчера приметив само на образиве, ама денес ми беше повеќе распространето. За розацеа не верувам дека е, гледав слики како изгледа розацеата и не беше така како кај мене што е.