Како до чисто лице?

Дискусија во 'Лице' започната од LovelyGirl, 21 февруари 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.798
    Сите тоници на Конопка прават пена. Нормално е. Мене ми се омилени, други веќе не купувам. Сега пак си го зедов тој со лаванда.

На koritsaki и blessed.an им се допаѓа ова.
  2. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Здраво, пред 2 месеци си го избричив лицето со оние бричевите за лице, и од тогаш лицето ми се нема смирено. постојано ми излегуваат акнички. Сакав само да прашам дали е потребно да отидам на дерматолог во оваа ситуација бидејќи не знам што треба да користам, валјда како испаѓаат влакненцата така и акните... Некој ако има било каков совет? :( Никогаш не сум имала проблем со акни.

3. Bicc

Bicc Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    17
    Здраво друштво. Откако почнав да носам редовно маска, ми излезе голем проблем со акните. Благодарение на салицилна акните исчезнаа, меѓутоа ми останаа ситни црвени флеки. Сакам да почнам да користам витаминЦ серум, крем со хијалурон и азалаична киселина (ми ги препорачаа овие продукти). Е сега, може ли некоја да ми објасни како се комбинираат и по кој редослед се користат за дневна и ноќна нега. Фала ви однапред :)

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    @Biodevojka би те замолила да ми предложиш целосен третман на лице,ако можеш.
    Имав комбинирана кожа,нормална со мрсна т зона. После бременост мислам дека сеуште ми е нормална,ама околу носот,челото меѓу веѓите ми се прави со лушпи,најчесто после миење/бањање иако го мијам само со вода. Акни ми излегуваат само понекоја.
    Тоник од белина.мк порачав,ама треба ли и гел за миење,каква крема и дневна и ноќна ли,некаков серум? Можеш и од белина ако има добри да ми препорачаш,а може и од други,цена нормална.
    Крема со заштитен фактор,е истата како за тело што се користи или има посебна за лице и која би ми препорачала,бел тен имам.
    Зошто не ги препорачуваш киселините за лице,така сватив од се што прочитав? Витамин Ц има ли потреба да ставам?
    Извини,многу прашања,ама повеќе теми читав за лице и се испомешав,посебно со серумите.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    1.079
    Ги разгледував дел од кремите на Балеа, Алверде, Натура Сиберика и многу други...Проверувајќи ги состојките, видов дека сите содржат алкохол или парфем.:|
    Единствена што ми ја предложија е Неутрогена hydro boost gel cream, што најверојатно и ќе ја земам.
    Сепак, би сакала да ве замолам да ми предложите уште некоја крема која не содржи ни алкохол ни парфем за да се одлучам..Мака мачам со акни и знам дека само би ми ја влошиле состојбата.
    Ви благодарам :l:

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.884
    Допаѓања:
    107.915

La roche posay toleriane ultra , не содржи парфем ниту алкохол. Јас ноќната ја имам користено и одлична е.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aztec

Aztec Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    739
    Најверојатно така ќе ти се појавуваат се' додека не изникнат сите влакненца. Пробај да капнеш масло од чајно дрво на стапче за чистење на уши и нанеси директно на акните. Само внимавај да не нанесуваш од маслото на кожата околу акните бидејќи може да ја оштети. Ако акните се на целото лице и би ти било потребно многу време на секоја посебно да нанесеш, можеш да капнеш неколку капки во дел од кремот што го употребуваш. Можеби ќе ти помогне тоа. За колку капки да ставиш во кремата не би знаела да ти кажам. Еве ќе ја тагнам @Biodevojka, таа сигурно знае. :)

Најважно е да се употребува крем со барем 30 СПФ кога се користи витамин Ц и азелаична киселина. Сепак за периодот што следува ти препорачувам крем со СПФ 50. Витаминот Ц е сеедно дали наутро или навечер ќе го нанесуваш. Зависи кој ќе одлучиш да го земеш. Ако е помасна формулата тогаш подобро би било да го нанесуваш навечер.
    Дневна нега: гел/пена, тоник, витамин Ц ако одлучиш да го вметнеш во дневната рутина, крем со хијалуронска киселина ако имаш потреба и на крај крем со СПФ. Ако ти е доволно само крем со СПФ, не мора да се вклучи крем со хијалуронска киселина тука.
    Ноќна нега: мицеларна вода или масло за отстранување на шминка доколку носиш, гел/пена за миење, тоник, азелаична киселина или витамин Ц и на крај крем со хијалуронска киселина. Азелаичната киселина вклучи ја во ноќната рутина. Во случај да се решиш и витаминот Ц да го вметнеш тука, најдобро би било да ги нанесуваш преку еден ден. Еден ден азелаична киселина па еден ден витамин Ц. :)

На Bicc, hello-kitty.90, VACA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. шеќерка

шеќерка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Здраво женски.
    Дали некој има искуство како се користат Акне фугот и соната заедно, то ест, дали може и двете навечер или треба едно наутро друго навечер?

9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Наутро Акнефуг, навечер Сона. Никако заедно.

10. Powergirl!

Powergirl! Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    71
    Јас ги користев заедно,прво акне фуг после 15 мин сона.Така ми рече дерматолог

11. шеќерка

шеќерка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Тоа ме збуни, дерматолог ми ги дава заедно да се користат, а знам дека не треба да се комбинираат, пишува и на нив. Фала ви девојки

12. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Може заедно. Adapalene, примарната состојка во Соната е единствениот ретиноид што се комбинира со benzoyl peroxide. И јас ги користам заедно навечер. :)

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yourmaing

Yourmaing Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    288
    Здраво девојки,
    дали некоја од вас го има користено Glycolic Acid + 7% toning solution, 2% Salicylic Acid или 2% Salicylic Acid masque и Azelaic Acid Suspension 10% од ТО?

Што би ми препорачале од Retinol 0.5% (или 0,2%) in Squalane и Granactive Retinoid 2% in Squalane? Не сум користела до сега Ретинол но сакам да го вклучам во мојата рутина.

Од acid што би ми препорачале за мрсна Т зона со проширени пори и кожа со тектура и акни/брунчиња?

Направив тест за да видам кои производи би требало да ги користам со оглед на тоа каква кожа имам и кои се моите проблеми и ми ги даде овие:
    - Squalane cleanser
    - Niacinamide 10% + Zinc 1% (што веќе користам)
    - Azelaic Acid Suspension 10%

плус НА протектор што веќе користам.

14. One day

One day Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, направив акк само за да ми дадете информација доколку е можно од човеков што ја прави кремава (телефонски бр било што)

15. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Цитираш мислења од 2011, членките веќе не се ни активни.

На poppie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. One day

One day Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Фала ама немав друг начин да го дознаам бројот од човеков...

17. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга најнапред кој е тој што ри кажал салицилна на акни од маска? Тоа е најголема грешка. Акните под маската се појавуваат како резултат на влажен амбиент богат co CO2 како резултат на машето дишење и таму има намалено присуство на кератин. Киселините се последно нешто што треба да се нанесе. Според мене имаш потреба најнапред од убаво средство за миење кое не е агресивно на пример пената за комбинирана до масна кожа на Натуеа Сиберика или гелот зелениот за чистење пори на Натура Сиберика. Потоа спрејот со цинк на Novexpert и лрем за лице кој треба да биде многу хидратантен на пример оној на Др. Конопка.
    Имам напошано цела статија за ова еве линк
    http://biodevojka.blogspot.com/2020/10/blog-post_23.html?m=1

Здраво драга за миење ако имаш комбинирана кожа од Белина мпже да ја земеш пената ма Натура Сиберика онаа во бело сино пакување. Кко крем обавезно м Др. Конопка најевтин е а најдобар (380 мкд ). Мпже да земеш Ц вит. на True Alchemy 13% тој е доста убав и не е скап. За СПФ моментално го тесторам она на Лавера 50 СПФ и е фантастично. Иако е за деца одлично е и за возраснио единствемо што ме остава многу бела трага (за разлика од останатите на пример Веледа). За било што слободно пишо.

Кожата е иритирана не препорачувам масло од чајно децо во случајов. Земи од аптека растителен глицерин, козметички талк, цинк оксид и дестилирана вода и направи крем со сите состојки по 25 гр. (25 грама талк, 25 цинк оксид па убаво измешај и додади 25 глицерин и 25 вода). Ова одлично ќе ја смири кожата и ќе ги исуши акните без да остави флеки. Нема потреба од конзерванси со оглед на тоа што количинат на вода и глицерин се исти и глицеринпт ќе ја "зароби" или привлече цела вода кон себе (алчен е за вода) и истата нема да бисе достапна за бактерии. Поздрав

Ок да размислам и ќе ти пишам. Ако сакаш прати ми слика во лична порака за да ги видам флеките.

Последна измена од модератор: 7 март 2021
    На hello-kitty.90 и NewMama им се допаѓа ова.
  18. Magnolija35

Magnolija35 Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Ќе може ли некој кој има нарачувано продукти на CeraVe да ми каже од кои страни има нарачано?

19. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Ти благодарам .. а да се надоврзам на прашањето што ми би препорачала зс црнки некоја маска или крем било што

20. Maja333

Maja333 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    134
    Здраво, дали во Скопје може некаде да се најде "Drunk Elephant" кремата?