Драга моја за црнки најдобар лек е да земеш некоја глина (зелена, бела или најдпбро расул) да ја раствориш со малку вода или зелен чај и да ја нанесеш на лицето двапати неделно само на местата каде има црнки (не на цело лице). Не ја оставај комплетно да се исуши, штом почне да затега веднаш миј. Глината има неверојатна моќ да ја чисти кожата. Поздрав.
Maskata da i katastrofa mi bese mene meka ti ja pravi kozata da ama kako mi gi popolni porite so crno sega se tolku povidlivi uzaaas ((
Фала ти многу. Земав витЦ на др.витон и Еуцерин крем за лице со хијалурон и СПФ 30. За навечер азалаична и хијалурон. Ќе видиме како ќе оди )
Здраво, сакам да почнам да го користам night peel од Bioderma, некако не најдов соодветна замена за ноќна крема, преку ден користам bioderma sebium, дали некој има искуство, дали е добра night peel како и sebium дневната крема, искуства?
Night peel е ексфолијант. Содржи гликолна киселина. На пакувањето е наведено да се употребува еден месец, па еден месец пауза. Ако решиш да го купиш, тогаш купи и крем со висок СПФ (50) за преку ден. Како ноќна нега можеш Sebium Hydra да ја употребуваш.
Здраво. Последниве денови ми се многу суви образите, црвени и почнаа да ме печат кога ставам навечер крема. Дали некој имал ваква појава? Инаку почнав да користам салицилна, но само два пати неделно, а сабајлето ставам серум витамин Ц. А пред серумот од салицилна си користев Balea гел и крема на база на салицилна к-на. Дали да земам нешто за атопична, сува кожа?
Не разбрав добро, користиш салицилна пред серум и крема со салицилна? Ако да, премногу е два производи на база на салицилна киселина.
Добро е тогаш, еден производ е доволен. Најаверојатно премногу е 2 пати неделно за твојата кожа. Направи пауза да се нормализира кожата, користи некоја добра хидратантна крема, па кога ќе се врати во нормала почни еднаш неделно, кога ќе воочиш дека се навикнува, можеш и два пати неделно, доколку има потреба. Вака ќе видиш и дали проблемот ти го направила салицилната.
Најверојатно ти е оштетена кожата. Побарај крем или маст со пантенол и употребувај го некое време. Престани со употреба на серумите додека да ти заздрави кожата.
Сакам да ве прашам (особено оние со масна кожа/акни), дали после носење на заштитна маска во подолг временски период, дома веднаш го миете лицето откако ќе си дојдете ? Јас 3 дена не излегував од дома, ни акна имав ни ништо, излегов еднаш надвор нормално носев маска и после одма сум лом од whiteheads од носењето маска а дома се мијам пред спиење, не веднаш по вадење на маската.
Јас гледам што побрзо да се измијам кога ќе се вратам дома оти мрсна, леплива ја осеќам после носењето маска. И обично гледам да извршувам обврски покасно, за да можам да го измијам лицето кога ќе се вратам, да не дојде кратка разлика меѓу утринската рутина и вечерната. Ако носам ептен кратко време, тогаш и не го мијам баш одма, ако сум излегла порано.
Задолжително го мијам, без оглед на тоа колку време сум била излезена. Го чистам, го мијам и ставам тоник и крем ако е ден, а ако е приквечер, вечерната рутина ја практикувам.
Има ли некој начин да откријам дали сум чувствителна на одредени состојки во креми, гелови, било шо. Веќе фрлив и сменив еден куп производи. Сега пробувам други производи и се надевам ќе е ок. Инаку мали ситни мозолчиња обично испаѓаат откако ќе ставам одреден производ, најчесто на челото. Последно беше од серумот од витамин Ц од Авон. Откако престанав да го користам ми се исчисти кожата.
Ако се однесува на било какви производи тешко, освен да отидеш кај дерматолог и да те тестира. Вака сама, ако ги менуваш често производите, исто ќе ти е тешко да дефинираш, може па дури и тоа да е проблем сам за себе... Единствено да се обидеш да најдеш заедничка точка меѓу производите кои ги користиш. Дали е некоја главна состојка што често ја наоѓаш во производите кои ги користиш? Ако да, дали во секоја концентрација ти смета или само во одредена... Има многу опции и може да зависи од многу работи... Единствено нешто што може да ти го посочам е случајно да не е до мирисните состојки (имам напишано мислење неколку страни поназад за ова (со табелата кои мирисни состојки се бара да се посебно нагласени во листата на состојки затоа што се можни алергени за некои луѓе)). Ама ако си користела производи без никакви мирисни состојки и и тие те нафрлувале, не би знаела да ти предложам што друго може да биде, тоа е како да прашуваш од која храна ти се јавува алергија - ќе се покаже само со тест...